Το Ισραήλ ενέκρινε την είσοδο της «Διεθνούς Δύναμης Σταθεροποίησης» στη Γάζα
Το Ισραήλ θα επιτρέψει την είσοδο μιας πολυεθνικής δύναμης ασφαλείας στη Γάζα, όπως προτείνεται στο σχέδιο κατάπαυσης του πυρός του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την περιοχή, δήλωσε την Κυριακή ένας ισραηλινός αξιωματούχος, μία ημέρα πριν ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον.
Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Νετανιάχου ενέκρινε την Κυριακή το νομικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την είσοδο της δύναμης αυτής στη Γάζα, ανέφερε ο αξιωματούχος.
Ο Νετανιάχου έχει προγραμματίσει να αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον τη Δευτέρα και αναμένεται να συναντηθεί με τον Τραμπ την Τρίτη.
Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η αποστολή, που ονομάζεται «Διεθνής Δύναμη Σταθεροποίησης», θα περιλαμβάνει 200 μέλη από «φιλικές χώρες όπως η Ουγκάντα και το Μαρόκο», τα οποία θα αναπτυχθούν σε περιοχές που δεν βρίσκονται υπό ισραηλινό έλεγχο.
Κάθε αποστολή απαιτεί ξεχωριστή έγκριση από το Ισραήλ για να εισέλθει στη Γάζα. Δεν ήταν σαφές πότε θα αναπτυχθούν οι δυνάμεις.
Μεγάλο μέρος της Γάζας παραμένει ερείπια μετά από δύο χρόνια πολέμου που πυροδοτήθηκε από τις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τον Οκτώβριο, ο Τραμπ παρουσίασε ένα ειρηνευτικό σχέδιο για τη Γάζα που προέβλεπε αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, πολιτική διοίκηση από Παλαιστίνιους τεχνοκράτες, αφοπλισμό της Χαμάς και απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων.
Ωστόσο, το σχέδιο έχει σταματήσει και η ομάδα των τεχνοκρατών – γνωστή ως Εθνική Επιτροπή για τη Διοίκηση της Γάζας – παραμένει εκτός Γάζας.
Το Ισραήλ ελέγχει ουσιαστικά περίπου το 64% της Γάζας, ενώ σχεδόν το σύνολο των 2 εκατομμυρίων κατοίκων της ζει σε μια λωρίδα γης στην ακτή υπό τον έλεγχο της Χαμάς, κυρίως σε πρόχειρες σκηνές ή κατεστραμμένα κτίρια, αντιμετωπίζοντας άθλιες συνθήκες.
Η Χαμάς έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής να αφοπλιστεί και το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι θα επεκτείνει την περιοχή ελέγχου του στη Γάζα στο 70% του θύλακα, όπου συνεχίζει σχεδόν καθημερινές στρατιωτικές επιθέσεις.
Το σχέδιο του Τραμπ περιελάμβανε ένα Συμβούλιο Ειρήνης ως μια γενική διεθνή αρχή υπεύθυνη για την εφαρμογή του πλαισίου ειρήνης.
Ο Νικολάι Μλαντένοφ, απεσταλμένος του Τραμπ στο Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα, χαιρέτισε την απόφαση του Ισραήλ.
«Αποτελεί κρίσιμο μέρος του συμφωνηθέντος πλαισίου για τη σταθεροποίηση της Γάζας, την υποστήριξη της αποστρατιωτικοποίησης και τη διευκόλυνση της μετάβασης σε μια αποτελεσματική παλαιστινιακή μεταβατική διοίκηση υπό την @NCAG», έγραψε στο X, αναφερόμενος στο παλαιστινιακό όργανο πολιτικής διοίκησης.
Πηγή: Reuters
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More