Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με το ωκεανογραφικό του «National Geographic» στη Χαβάη

Το ωκεανογραφικό σκάφος ναυτίλος επέστρεψε από την Χαβάη, στον ειρηνικό ωκεανό, έχοντας συμμετάσχει σε μια αποστολή στην “άβυσσο”, όπου μελέτησε την συμπεριφορά των καρχαριών και την συμβολή τους στην διατήρηση της περιβαλλοντικής ισορροπίας του πλανήτη.

Το γνωστό παγκοσμίως National Geographic ερευνά ιδιαίτερα τους ωκεανούς, όπου  κυρίως παράγεται το οξυγόνο του πλανήτη. Τι ακριβώς συμβαίνει στους βυθούς και πόσο η ανθρώπινη ανοησία και αδιαφορία κοντεύει να καταστρέψει τον τελευταίο ζωοδότη της γης;

Ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, γενετιστής, εξερευνητής και κυρίως άτομο με επίγνωση των προβλημάτων που βάζει την επίλυσή τους υπεράνω άλλων προτεραιοτήτων, συμμετείχε σε μια αποστολή του N.G., προκειμένου να εξερευνήσει τις κοινότητες των καρχαριών και την ρύπανση από μικροπλαστικά, στα νησιά της Χαβάης.

Ο ναυτίλος ανήκει στο Ocean Exploration Trust, ιδρυτής του οποίου είναι ο Dr. Robert Ballard, ο άνθρωπος που ανακάλυψε το ναυάγιο του Τιτανικού. Αν και το σκάφος έχει κατασκευαστεί το 1967, είναι εξαιρετικό με μοναδικό εξοπλισμό τονίζει ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Η μελέτη των καρχαριών γίνεται με την τοποθέτηση δολωμάτων στον βυθό και καταγράφονται με την τεχνητή νοημοσύνη για το πως κινούνται και τι επηρεάζει ενίοτε καταλυτικά την ζωή τους.

Οι καρχαρίες είναι εκείνοι που κρατούν την ισορροπία του συστήματος. Επίσης, καταγράφεται και το περιβαλλοντικό DNA, ένα νέο σχετικά εργαλείο για την παρακολούθηση της βιοποικιλότητας του παρελθόντος και του παρόντος.

Μέσω αυτού εξετάζεται τι υπάρχει στην γη, το νερό και την ατμόσφαιρα, που είναι αόρατο δια γυμνού οφθαλμού και προκαλούν μείωση της βιοποικιλότητας της γης, που παραμένει μια από τις πιο κρίσιμες προκλήσεις στον 21ο αιώνα. Παγκοσμίως, οι πληθυσμοί της άγριας χλωρίδας και πανίδας εξαντλούνται λόγω ανθρωπογενών διαταραχών και τα ποσοστά εξαφάνισης των ειδών υπερβαίνουν αυτά των προ-ανθρωπίνων περιόδων, γεγονός που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ανθρώπινη υγεία και την βιωσιμότητα του πλανήτη.

Μέσα σε ελάχιστο χρόνο μερικών λεπτών οι επιστήμονες συγκέντρωσαν μεγάλες ποσότητες μικροπλαστικών από την άμμο, και διαπιστώθηκε ότι οι ίνες των μικροπλαστικών βρίσκονται σε αφθονία ακόμη και στην ατμόσφαιρα.

Πρόσκληση σε κάθε ενδιαφερόμενο για την εξερεύνηση και μελέτη των ωκεανών απευθύνει ο κ. Αναγνωστόπουλος στο Athens Science Festival, που θα πραγματοποιηθεί από τις 21 έως και τις 23 Οκτωβρίου, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, και διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό “Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo”, το British Council, σε συνεργασία με πλήθος ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών. Οι επισκέπτες θα αποκομίσουν χρήσιμες γνώσεις.

Ο πλανήτης ασφυκτιά και είναι οι άνθρωποι που του στερούν το οξυγόνο ποικιλοτρόπως. Όλα τα απορρίμματα και τα απόβλητα των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, οικιακών, επιχειρηματικών και τουριστικών καταλήγουν στις θάλασσες. Την μήτρα της ζωής και της παραγωγής οξυγόνου, όπου συγκρατείται η μεγαλύτερη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα. Ο μύθος των δασών, όπως του Αμαζονίου, αφορά το οξυγόνο που καταναλώνουν τα έμβια όντα που ζούν εκεί και τα οποία εξαφανίζονται ακριβώς λόγω της καταστροφής, μέσω της καύσεως, προκειμένου να καλλιεργηθεί, π.χ. η πολυπόθητη για την Κίνα σόγια.

Η αριθμητική αύξηση του ανθρωπίνου είδους με γεωμετρική πρόοδο οδηγεί στην καταστροφή του περιβάλλοντος και των άλλων ειδών, κάτι που αναπόδραστα θα οδηγήσει και στην δική του εξαφάνιση.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More