Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Yπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ΕΡΤ: Σε 15 μέρες έρχεται ο ψηφιακός βοηθός για το gov.gr – Η θωράκιση έναντι τρολ και fake news

Για τα επόμενα βήματα στην ψηφιοποίηση του κράτους μίλησε ο υπουργός Ψηφιακής διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, στην εκπομπή NEWSROOM και τους δημοσιογράφους Γιώργο Σιαδήμα και Στέλλα Παπαμιχαήλ.

Όπως είπε «τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια έγινε μια μεγάλη επανάσταση και κυρίως είδαμε πως πράγματα τα οποία θεωρούμε αδύνατο να επιτευχθούν μπορούν να γίνουν. Δηλαδή να αξιοποιήσουμε υπηρεσίες, να σταματήσουμε ουρές στο δημόσιο. Και όλο αυτό έγινε σε μια κατάσταση πολύ δύσκολη μέσα στην πανδημία. Πάμε τώρα λοιπόν σε καιρό ειρήνης να ξαναδούμε πως μπορούμε να κάνουμε τις υπηρεσίες μας ακόμη πιο αποτελεσματικές. Και η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία το ’23 μπήκε πολύ πιο έντονα στην κουβέντα μας, κυρίως λόγω του ChatGPT, ενώ ως τεχνολογία υπήρχε πλέον έρχεται, φωνάζει ότι είναι εδώ και η ομάδα των ειδικών που δημιουργήθηκε από τον πρωθυπουργό θα μας βοηθήσει στο να μας υποδείξει σε ποιους τομείς πραγματικά μπορούμε πλέον να βάλουμε περισσότερη τεχνητή νοημοσύνη».

Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «το πρώτο πράγμα που θα δούμε σε 15 μέρες είναι ο ψηφιακός βοηθός για το gov.gr και το πώς δηλαδή η τεχνητή νοημοσύνη θα έρθει και να μας λύσει τα χέρια στο εξής. Σήμερα έχουν ψηφιοποιηθεί πάνω από 1.600 υπηρεσίες του Δημοσίου. Το πρόβλημα που πιθανώς αντιμετωπίζουμε είναι ότι δεν μπορούμε να βρούμε αυτό το οποίο θέλουμε στο gov.gr, επειδή υπάρχει πολλή πληροφορία πλέον ή δεν ξέρουμε ακριβώς τι είναι αυτό το οποίο θέλουμε. Δεν ξέρουμε ποια είναι διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί. Ο ψηφιακός βοηθός λοιπόν, τον οποίο παρουσιάζουμε σε δύο εβδομάδες, είναι ένα μποτ, όπως λέμε βοηθός. Ένα παράθυρο στο οποίο θα γράψουμε σε φυσική γλώσσα τι θέλουμε να κάνουμε. Για παράδειγμα, θέλω να πουλήσω το αυτοκίνητό μου, θέλω να μεταβιβάσω ένα κινητό, θέλω να γράψω το γιο μου, την κόρη μου σε μια σχολή, ένα πανεπιστήμιο. Αυτό λοιπόν, αυτός ο οδηγός ψάχνει όλες τις διαδικασίες του δημοσίου και μας απαντά πολύ γρήγορα δίνοντας και τα αντίστοιχα λινκ, τις παραπομπές για το τι πρέπει να κάνουμε ακριβώς».

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι «η διαλειτουργικότητα σήμερα, το να συνδέονται δηλαδή τα συστήματα μεταξύ τους, είναι τα χαρτιά του χθες. Για ποιο λόγο κάποτε βγάζαμε πιστοποιητικά; Γιατί δεν υπήρχε ένας φυσικός και επίκαιρος τρόπος να πούμε ότι εγώ είμαι Δημήτρης Παπαστεργίου που γεννήθηκα τότε και έχω αυτή την οικογενειακή κατάσταση. Σήμερα που πλέον τα συστήματα μιλάνε μεταξύ τους, δυσλειτουργούν, δεν υπάρχει κανείς λόγος να βγάζουμε πιστοποιητικά ούτε καν σε ψηφιακή μορφή. Άρα αυτό είναι το επόμενο βήμα. Είναι το βήμα του wallet που θα μπορούμε απαντώντας απλά ότι συναινούμε το δημόσιο αυτά τα στοιχεία μας να τα χρησιμοποιήσει εκεί, σε έναν φορέα του δημοσίου ή σε μια τράπεζα, για να τελειώνει η ιστορία των πιστοποιητικών ακόμα και σε ψηφιακή μορφή».

Τι είπε για προσωπικό αριθμό και θωράκιση έναντι τρολ

«Έχουμε 4 διαφορετικά νούμερα σήμερα στα ελληνικά μητρώα: ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, Αριθμός Ταυτότητας και Μητρώο Πολιτών. Αυτή η ιστορία λοιπόν τελειώνει με τον προσωπικό αριθμό, έχουμε έναν μοναδικό αριθμό που βασίζεται πάνω στο ΑΦΜ μας συν τρία ψηφία και πλέον οτιδήποτε και να γίνει στην κατάστασή μας σε σχέση με ταυτότητες, διαβατήρια, λάθη, ορθογραφικά στις ταυτότητες, αυτός ο προσωπικός αριθμός πλέον μας έχει πιστοποιήσει και ξέρουμε ποιος είμαστε. Σταματάει η ταλαιπωρία των δημοτών[…] Το πρώτο εξάμηνο θα μπορούμε να επιλέξουμε τα δύο από τα τρία ψηφία τα οποία θα μπουν προσθετικά με το ΑΦΜ. Ο προσωπικός αριθμός είπαμε πως είναι το ΑΦΜ μας συν τρία ψηφία. Τα δύο από αυτά μπορούμε να επιλέξουμε εμείς. Το τρίτο είναι ένα ψηφίο επιβεβαίωσης. Συνεπώς από τον Δεκέμβριο και μετά που θα έχουμε τελειώσει και με το Προεδρικό Διάταγμα και την έκδοσή του, σε μια πλατφόρμα του gov.gr, μπαίνουμε και επιλέγουμε τον προσωπικό αριθμό» τόνισε ο υπουργός.

«Πλέον ο κόσμος μας διασυνδέεται, έχει περισσότερη επικοινωνία, έχει περισσότερη πληροφορική, συστήματα κλπ. Θα πρέπει -και η Ευρώπη το έχει διαγνώσει το ζήτημα αυτό- πλέον να φτιάξουμε άλλες δομές για να νιώθουμε και να είμαστε πιο ασφαλείς. Ξέρετε, οι επόμενοι πόλεμοι δεν θα είναι αυτοί τους οποίους βλέπουμε δυστυχώς στη Μέση Ανατολή, θα είναι υβριδικοί πόλεμοι, θα είναι πόλεμοι μέσω ενός πληκτρολογίου. Πρέπει να θωρακιστούμε εγκαίρως. Αυτός ο νέος οργανισμός της κυβερνοασφάλειας αυτό ακριβώς κάνει. Οριζόντια πλέον απλώνει μια ομπρέλα πάνω από φορείς του δημοσίου αλλά και ιδιωτικούς φορείς. Για παράδειγμα, σήμερα ναι, κάνουμε ελέγχους σε επίπεδο τηλεπικοινωνιών, ενέργειας. Τι θα γίνει αν κάποιος αύριο χάκερ χτυπήσει τη διατροφική αλυσίδα;».

Σε ερώτηση για τη θωράκιση έναντι των τρολ και των fake news σημείωσε «εδώ έρχεται, ξέρετε και το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης πάλι να ελέγξει την κακή πληροφορία, την ψεύτικη πληροφορία των ψηφιακών μέσων» και πρόσθεσε «αυτό πάει να κάνει ο νέος Οργανισμός Κυβερνοασφάλειας. Η νέα ευρωπαϊκή οδηγία θα πρέπει να ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία μέχρι τον Οκτώβριο του ’24. Εμείς ερχόμαστε ένα χρόνο πριν και φτιάχνουμε τον οργανισμό, ο οποίος θα συντονίσει, θα οργανώσει, θα εποπτεύσει πλέον όλο το φάσμα της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής οι οποίες έχουν κρίσιμες υποδομές. Αυτή τη δουλειά κάνει ο νέος Οργανισμός Κυβερνοασφάλειας, του οποίου το νομοσχέδιο βγαίνει σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More