“What future for Greece?”Ομιλία του καθηγητή Στάθη Καλύβα στο Μόναχο
H Λέσχη Ελλήνων Επιστημόνων Μονάχου διοργανώνει εκδήλωση με προσκεκλημένο τον καθηγητή Στάθη Καλύβα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος θα δώσει ομιλία με τίτλο: “What future for Greece? Realistic Prospects for the Next Decade“.
Η ομιλία θα λάβει χώρα την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023, στις 7 μμ στο Μόναχο και συγκεκριμένα στο Ινστιτούτο Cervantes, Alfons-Goppel-Straße 7, στην αγγλική γλώσσα χωρίς ταυτόχρονη μετάφραση.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου Μόναχου.
Ο Στάθης Καλύβας είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου κατέχει την έδρα Gladstone, την αρχαιότερη έδρα πολιτικής επιστήμης στην Βρετανία. Στην Οξφόρδη είναι επίσης εταίρος (fellow) του Κολλεγίου All Souls. Ως το 2018 ήταν καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Yale, στην έδρα Arnold Wolfers. Στο Yale ίδρυσε και διεύθυνε το Πρόγραμμα για την Μελέτη της Τάξης, των Συγκρούσεων και της Βίας, ενώ συνδιεύθυνε το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών. Στην Οξφόρδη ίδρυσε και διευθύνει το Πρόγραμμα T. E. Lawrence για την Μελέτη των Συγκρούσεων και της Βίας.
Αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1986 και αφού υπηρέτησε την θητεία του στο Πολεμικό Ναυτικό (1986-1988), ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright, απ’ όπου έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης το 1993. Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία ως επίκουρος καθηγητής στο Ohio State University (1993-94), συνέχισε (και πάλι ως επίκουρος καθηγητής) στο New York University (1994-2000) και ακολούθως στο University of Chicago ως αναπληρωτής καθηγητής (2000-03). Εξελέγη καθηγητής στο Yale το 2003. Υπήρξε επισκέπτης καθηγητής/ερευνητής στα πανεπιστήμια Sciences Po (Παρισιού), Οξφόρδης, Northwestern, Columbia, São Paulo, Lingnan (Hong Kong),Witten/Herdecke, Juan March Institute, Max Planck Institute και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Φλωρεντίας. Είναι μέλος επιστημονικών συμβουλίων και ερευνητικών κέντρων της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το βασικό του ερευνητικό αντικείμενο είναι οι εμφύλιοι πόλεμοι και η πολιτική βία εν γένει. Έχει δημοσιεύσει πάνω από πενήντα ερευνητικά άρθρα και είναι συγγραφέας, μεταξύ άλλων, των παρακάτω βιβλίων: The Logic of Violence in Civil War (Cambridge University Press, 2006), The Rise of Christian Democracy in Europe (Cornell University Press, 1996) και Greece: What Everyone Should Know (Oxford University Press, 2015). Στα ελληνικά έχει δημοσιεύσει τα βιβλία Καταστροφές και Θρίαμβοι: οι 7 Κύκλοι της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας (Παπαδόπουλος 2015), Εμφύλια Πάθη: 23 Ερωτήσεις και Απαντήσεις για τον Εμφύλιο (με το Νίκο Μαραντζίδη, Μεταίχμιο 2015) και Που Είμαστε και που Πάμε (Μεταίχμιο 2016) και Το Ελληνικό όνειρο (Μεταίχμιο 2020).
Είναι τακτικός αρθρογράφος της εφημερίδας Καθημερινή από το 2009. Άρθρα και παρεμβάσεις έχουν δημοσιευθεί σε μεγάλα διεθνή μέσα όπως στους New York Times, Financial Times, Foreign Affairs, Foreign Policy, The Atlantic και αλλού. Το ερευνητικό του έργο έχει επανειλημμένα τιμηθεί με βραβεία, όπως το Woodrow Wilson Award for best book on government, politics, or international affairs, το Luebbert Award for best book in comparative politics, το European Academy of Sociology Book Award, το Luebbert Award for the best article in comparative politics (τρεις φορές), καιτο Greenstone Award for best book in politics and history. Η έρευνα του έχει χρηματοδοτηθεί από το Ίδρυμα Harry Frank Guggenheim, το Ίδρυμα John Simon Guggenheim, το United States Peace Institute, την ακαδημία Folke Bernadotte, το Department for International Development της Μεγάλης Βρετανίας και το Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης.
Το 2008 εξελέγη μέλος στην Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών και το 2020 στην Βρετανική Ακαδημία.
Η Λέσχη Ελλήνων Επιστημόνων Μονάχου ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 1977 από οκτώ Έλληνες επιστήμονες που υπέβαλαν στο Δικαστήριο Μητρώου Σωματείων του Μονάχου το Καταστατικό για να δημιουργηθεί η «Λέσχη Ελλήνων Επιστημόνων». Το Σωματείο έπρεπε μεταξύ άλλων να προάγει την ελληνογερμανική φιλία. Κατά τη διάρκεια της τεσσαρακονταετούς ιστορίας του το Σωματείο έχει διοργανώσει πολλές εκδηλώσεις, όπως διαλέξεις, συζητήσεις, αναγνώσεις, συμπόσια, ξεναγήσεις, συναυλίες, φιλανθρωπικές αγορές βιβλίων, εκθέσεις και εκδρομές. Στους πολυάριθμους ομιλητές συγκαταλέγονταν, μεταξύ άλλων, επιφανείς Γερμανοί και Έλληνες επιστήμονες, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και συγγραφείς.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More