Washington Post: Απόρρητο ρωσικό σχέδιο για πολυεπίπεδη αποδυνάμωση της Δύσης – Ουδέν σχόλιο, απαντά το Κρεμλίνο
Σύμφωνα με έγγραφο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που περιήλθε σε γνώση της Washington Post από ευρωπαϊκή μυστική υπηρεσία, η Μόσχα απεργάζεται σχέδια για να αποδυναμώσει τους δυτικούς αντιπάλους της, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, και να εκμεταλλευτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία για να οικοδομήσει μια παγκόσμια τάξη απαλλαγμένη από την αμερικανική κυριαρχία.
Σε διαβαθμισμένη προσθήκη στην επίσημη και δημοσιευμένη έκθεση με τίτλο «Η Έννοια της Εξωτερικής Πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας», το υπουργείο απευθύνει έκκληση για μια «επιθετική εκστρατεία πληροφόρησης» και άλλα μέτρα που θα καλύπτουν «τη στρατιωτικο-πολιτική, οικονομικο-εμπορική και πληροφοριακή ψυχολογική σφαίρα» εναντίον ενός «συνασπισμού μη φιλικών χωρών», με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Φώτο Αρχείου – Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών (AP Photo/Dmitry Lovetsky)
Το έγγραφο, που χρονολογείται από τον Απρίλιο του 2023, διατυπώνει ωμά και πέρα από διπλωματικές «στρογγυλεύσεις» ότι «είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός για την εύρεση των ευάλωτων σημείων της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής αυτών των χωρών με στόχο την ανάπτυξη πρακτικών βημάτων για την αποδυνάμωση των αντιπάλων της Ρωσίας».
Όπως αναφέρει η αμερικάνικη εφημερίδα, το απόρρητο παράρτημα παρέχει για πρώτη φορά επίσημη επιβεβαίωση και κωδικοποίηση του υβριδικού πολέμου ενάντια στη Δύση που έχουν ξεκινήσει οι κυβερνητικοί κύκλοι της Μόσχας, με σκοπό την ανατροπή της δυτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία και τη διατάραξη της εσωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών και των ευρωπαϊκών χωρών. Μέσω εκστρατειών προπαγάνδας που υποστηρίζουν απομονωτικές και εξτρεμιστικές πολιτικές, οι οποίες έχουν αποκαλυφθεί βάσει εγγράφων του Κρεμλίνου που έχουν δημοσιευτεί, η Ρωσία επιδιώκει επιπλέον να αναδιαμορφώσει το γεωπολιτικό χάρτη, προσεγγίζοντας την Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα σε μια προσπάθεια να αλλάξει την τρέχουσα ισορροπία δυνάμεων.
Το επίσημο κείμενο για τη ρωσική εξωτερική πολιτική, το οποίο δημοσιεύθηκε στις 31 Μαρτίου 2023 και εγκρίθηκε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν χρησιμοποιεί μια ήπια διπλωματική γλώσσα ζητώντας εκδημοκρατισμό των διεθνών σχέσεων, κυρίαρχη ισότητα και ενίσχυση της θέσης της Ρωσίας στην παγκόσμια σκηνή. Παρότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν τη σύγκρουση στην Ουκρανία για να κλιμακώσουν μια πολυετή αντιρωσική πολιτική, το κείμενο αναφέρει ότι «η Ρωσία δεν θεωρεί τον εαυτό της εχθρό της Δύσης… και δεν έχει κακές προθέσεις απέναντί της» και συμπληρώνει ότι ελπίζει ότι η Δύση «θα συνειδητοποιήσει την έλλειψη οποιουδήποτε μέλλοντος στην συγκρουσιακή της πολιτική και τις ηγεμονικές φιλοδοξίες της και θα αποδεχτεί τις περίπλοκες πραγματικότητες του πολυπολικού κόσμου».
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Alastair Grant)
Το μυστικό προσάρτημα εντούτοις τονίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγούνται ενός συνασπισμού «μη φιλικών χωρών» με στόχο την αποδυνάμωση της Ρωσίας, για την οποία υπάρχει πεποίθηση ότι αποτελεί απειλή για τη δυτική παγκόσμια ηγεμονία. Σε αυτό το πλαίσιο, η έκβαση των συγκρούσεων στην Ουκρανία θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τα περιγράμματα της μελλοντικής παγκόσμιας τάξης, παρέχοντας μια σαφή ένδειξη ότι η Μόσχα βλέπει το αποτέλεσμα του πολέμου ως άρρηκτα συνδεδεμένο με την ικανότητά της να επιβάλει τη βούλησή της σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι δεν σχολιάζει την ύπαρξη ή μη εσωτερικών εγγράφων υπουργείου και την πρόοδο των εργασιών σε αυτά. «Όπως έχουμε δηλώσει πολλές φορές σε διάφορα επίπεδα, η διάθεσή μας είναι να καταπολεμηθούν αποφασιστικά τα επιθετικά βήματα που κάνει η Δύση συλλογικά, ως μέρος του υβριδικού πολέμου που έχει ξεκινήσει κατά της Ρωσίας», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.
Υπό καθεστώς ανωνυμίας, Ρώσος ακαδημαϊκός με επαφές στους ανώτερους διπλωματικούς κύκλους της Μόσχας ανέφερε στη Washington Post ότι το πρόσφατο βέτο της Ρωσίας στον ΟΗΕ κατά της επέκτασης του καθεστώτος παρακολούθησης των διεθνών κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας σχετικά με τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματά της, τερματίζοντας ουσιαστικά 14 χρόνια συνεργασίας, ήταν «ένα ξεκάθαρο σημάδι» ότι το σχέδιο που περιγράφεται στο απόρρητο παράρτημα έχει ήδη μπει σε εφαρμογή. Σε αυτό το πνεύμα, «η Ρωσία μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες στις ΗΠΑ σε πολλές περιοχές του κόσμου: στη Μέση Ανατολή, τη Βορειοανατολική Ασία, την Αφρικανική Ήπειρο, ακόμη και τη Λατινική Αμερική», συμπλήρωσε ο ακαδημαϊκός.
Το έγγραφο για τη ρωσική εξωτερική πολιτική και η διαβαθμισμένη προσθήκη συντάχθηκε μετά από πρόσκληση του Κρεμλίνου προς Ρώσους ακαδημαϊκούς να καταθέσουν προτάσεις πολιτικής. Η συγκεκριμένη πρόταση υποβλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών από το Ινστιτούτο για την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών με έδρα τη Μόσχα, το οποίο διατηρεί στενούς δεσμούς με τους μηχανισμούς ασφαλείας της Ρωσίας.
Πηγή: Washington Post
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More