Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

UNIFIL: Ισραηλινό άρμα μάχης άνοιξε πυρ κατά κυανόκρανων στον Λίβανο

Η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (FINUL/UNIFIL) ανακοίνωσε χθες ότι ισραηλινό άρμα μάχης άνοιξε πυρ εναντίον περιπόλου της στο νότιο τμήμα της χώρας, την Τρίτη, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της δύναμης, στρατιώτες των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων επιβαίνοντες σε άρμα Μερκάβα πυροβόλησαν κατά στρατιωτών της UNIFIL που περιπολούσαν κατά μήκος της μπλε γραμμής, η οποία σηματοδοτεί τα σύνορα με το Ισραήλ. Το περιστατικό δεν είχε ανθρώπινες απώλειες.

Το επεισόδιο που χαρακτηρίζεται στο κείμενο «σοβαρή παραβίαση» της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας, καταγράφτηκε κοντά στη Σάρντα και οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, που βρίσκονταν στο λιβανικό έδαφος, είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για την ώρα και την περιοχή όπου θα γινόταν η περιπολία, τόνισε η FINUL.

Τον περασμένο μήνα, οι κυανόκρανοι είχαν ήδη καταγγείλει πυρά εναντίον μελών τους στο νότιο Λίβανο, με την άλλη πλευρά να ανακοινώνει πως στοιχεία του μπέρδεψαν τη δύναμη του ΟΗΕ με «υπόπτους» και άνοιξαν πυρ «προειδοποιητικά».

Ομοίως στο προχθεσινό επεισόδιο οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διαβεβαίωσαν πως δεν πυροβόλησαν εναντίον των κυανόκρανων, αλλά εναντίον «υπόπτου», και πάλι «προειδοποιητικά».

Τον Οκτώβριο, η FINUL ανέφερε ότι μέλος της τραυματίστηκε από ισραηλινή χειροβομβίδα, ενώ είχε ήδη κάνει λόγο για παρόμοια επεισόδια.

«Καλούμε τις ισραηλινές δυνάμεις να σταματήσουν την επιθετική συμπεριφορά τους και τις επιθέσεις εναντίον ή κοντά σε κυανόκρανους, που εργάζονται για τη σταθεροποίηση της ζώνης κατά μήκος της μπλε γραμμής», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η FINUL, σε συνεργασία με τον στρατό του Λιβάνου, έχει αναλάβει να εγγυηθεί την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που έβαλε τέλος την 27η Νοεμβρίου 2024 σε έναν χρόνο εχθροπραξιών, συμπεριλαμβανομένων δυο μηνών ανοικτού πολέμου, ανάμεσα στο λιβανικό κίνημα Χεζμπολάχ και το Ισραήλ.

Η εκεχειρία παραμένει πολύ εύθραυστη. Το Ισραήλ, διατεινόμενο ότι η Χεζμπολάχ επανεξοπλίζεται, εξαπολύει σχεδόν καθημερινά πλήγματα και διεξάγει επιχειρήσεις στο νότιο τμήμα του Λιβάνου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More