Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

To μεγαλύτερο εργοστάσιο δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο θα βρίσκεται στο Ουαϊόμινγκ 

Η πολιτεία του Ουαϊόμινγκ των ΗΠΑ πρόκειται να καλωσορίσει τη μεγαλύτερη μονάδα άμεσης σύλληψης αέρα (DAC) στον κόσμο που θα απορροφά και θα αποθηκεύει το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Με την ονομασία Project Bison, η μονάδα πρόκειται να λειτουργήσει το επόμενο έτος και, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα κλιμακώσει τις δραστηριότητές της ώστε να δεσμεύει πέντε εκατομμύρια τόνους CO2 κάθε χρόνο και να τα αποθηκεύει με ασφάλεια στο υπέδαφος.

Πρόκειται για προϊόν συνεργασίας της CarbonCapture που εξειδικεύεται στην τεχνολογία δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα απευθείας από τον αέρα, και της Frontier Carbon Solutions που ειδικεύεται στην αποθήκευση άνθρακα.

«Το Project Bison είναι το μεγαλύτερο έργο που έχει ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε στον ιστότοπο «The Verge», ο Πίτερ Μάινορ, διευθυντής επιστήμης και καινοτομίας στη μη κερδοσκοπική οργάνωση Carbon180 που υποστηρίζει την απομάκρυνση του άνθρακα από τον αέρα.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν μόλις 18 μονάδες DAC σε όλο τον κόσμο. Συνδυαστικά, μπορούν να δεσμεύσουν μόνο περίπου 0,01 εκατομμύρια μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής εγκατάσταση DAC, η Orca, μόλις τέθηκε σε λειτουργία στην Ισλανδία τον Σεπτέμβριο του 2021. Αλλά ακόμη και αυτή είναι σχετικά μικρή, καθώς μπορεί να απορροφήσει περίπου 4.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί με τις ετήσιες εκπομπές 790 αυτοκινήτων.

Στην πρώτη φάση του έργου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο έτος, θα αναπτυχθούν περίπου 25 μονάδες στο Ουαϊόμινγκ των ΗΠΑ. Οι εν λόγω μονάδες θα έχουν συνολικά τη δυνατότητα να απομακρύνουν από τον αέρα περίπου 12.000 τόνους CO2 ετησίως.

 

(CarbonCapture)

Κάθε μία από τις μονάδες των 12 μέτρων χρησιμοποιούν υψηλής τεχνολογίας φίλτρα και ανεμιστήρες προκειμένου να εξαγάγουν διοξείδιο του άνθρακα. Τα φίλτρα αυτά, δεσμεύουν περίπου το 75 % του άνθρακα από την περιβάλλουσα ατμόσφαιρα. Το διοξείδιο του άνθρακα αναμιγνύεται στη συνέχεια με νερό και διοχετεύεται βαθιά στο έδαφος όπου μετατρέπεται σιγά σιγά σε πέτρα.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία εξακολουθεί να είναι νέα και κοστοβορα: η δέσμευση ενός τόνου διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να κοστίσει πάνω από 600 δολάρια. Το ποσό αυτό αναμένεται να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται. Προς το παρόν χρειάζεται πολλή ενέργεια για τη λειτουργία των μονάδων DAC, γεγονός που συμβάλλει στην υψηλή τιμή της. Τα φίλτρα πρέπει να φτάσουν περίπου τους 85 βαθμούς Κελσίου για μερικά λεπτά και η επίτευξη τέτοιων υψηλών θερμοκρασιών για τις εγκαταστάσεις DAC μπορεί να είναι αρκετά ενεργοβόρα.

Για αυτό το λόγο, η μονάδα θα προμηθεύεται μεγάλο μέρος της ενέργειας από νέες αιολικές και ηλιακές εγκαταστάσεις. Μέχρι το 2030, αναμένεται να χρησιμοποιεί το ισοδύναμο περίπου 2 γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας ετησίως. Συγκριτικά, περίπου 3 εκατομμύρια φωτοβολταϊκά πάνελ μαζί παράγουν ένα γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.

Η ολοκλήρωση του έργου θα αποτελέσει τελικά ένα σημαντικό ορόσημο για τη βιομηχανία απομάκρυνσης άνθρακα. Ακόμα και αν όλα πάνε καλά όμως, η μονάδα δεν αναμένεται να φτάσει στην πλήρη δυναμικότητά της πριν από το τέλος της δεκαετίας – όταν οι ΗΠΑ υποτίθεται ότι θα έχουν μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο μισό, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα. Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν έργα άμεσης δέσμευσης του αέρα όπως το Bison συμπληρώνουν, αντί να εκτροχιάζουν, τη μετάβαση σε καθαρότερες πηγές ενέργειας.

ΠΗΓΗ: The Verge

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More