«Tουρισμός & δόμηση στην Ελλάδα-Αναζητώντας τη βιωσιμότητα»
-Μια συζήτηση με τον οικονομολόγο Τ. Αναστασάτο και τον δημοσιογράφο για θέματα περιβάλλοντος-χωροταξίας Γ. Λάλιο
Σύνταξη : Πολυδεύκης Παπαδόπουλος
Το κρίσιμο ζήτημα του πως ο τουρισμός επηρεάζει τη δόμηση στην Ελλάδα, στα νησιά, αλλά και τις υπόλοιπες τουριστικές περιοχές της χώρας καθώς και ολόκληρες πλέον περιοχές των πόλεων, είναι το θέμα στο οποίο αφιερώνεται την Κυριακή 13/10 ολόκληρη η εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο». Καλεσμένοι για την ανάλυσή του του είναι, αφενός, ο Δρ. Τάσος Αναστασάτος Επικεφαλής, Οικονομολόγος του Ομίλου της Eurobank, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Οικονομικής Ανάλυσης και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, καθώς και Επιστημονικός Συνεργάτης του Πανεπιστημίου Πειραιώς και ο οποίος αρθρογραφεί γύρω από αυτά τα ζητήματα και, αφετέρου, ο Γιώργος Λιάλιος, υπεύθυνος συντάκτης της εφημερίδας «Καθημερινή» για θέματα περιβάλλοντος, χωροταξίας και δημοσίων έργα, με πολυάριθμα και εμπεριστατωμένα σχετικά ρεπορτάζ.
Στη σχετική συζήτηση εξετάζεται η βιωσιμότητα των νησιών και άλλων τουριστικών τόπων στη χώρα μας σε ό,τι αφορά το πώς εξελίσσεται η δόμηση και ιδίως η εκτός σχεδίου, το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό που εμφάνισε πρόσφατα η κυβέρνηση, καθώς και η επέκταση των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb και οι πιέσεις που αυτές ασκούν για την αλλαγή χρήσεων και φυσιογνωμίας ολόκληρων περιοχών πόλεων και τουριστικών προορισμών. Τέλος, επιχειρείται να απαντηθεί το κατά πόσον είναι πλέον εφαρμόσιμο ένα βιώσιμο τουριστικό μοντέλο, αλλά και το αν γίνεται να διασωθεί κάτι από το «ελληνικό καλοκαίρι» όπως το γνωρίζαμε…
Αφορμή για την προσέγγιση του θέματος είναι τα πολλά ζητήματα που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια σε σχέση με την τουριστική δραστηριότητα, που θεωρείται η «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας μια και συμβάλλει κατά περίπου 13% στο ΑΕΠ της.
Ωστόσο, ο συνωστισμός σε συγκεκριμένα μέρη και εποχές, η τουριστική “μονοκαλλιέργεια” που απωθεί άλλες οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες και την ποικιλία σύνθεσης των πληθυσμών, το πρόβλημα πόρων όπως το νερό, η επαρκής ηλεκτροδότηση και η διαχείριση των απορριμμάτων, η κατάληψη σε υπερβολικό βαθμό των παραλιών από εμπορικές δραστηριότητες, η μεγάλη άνοδος των τιμών για στέγαση ή και η έλλειψη μισθωμάτων για όσους ζουν σε τουριστικά μέρη, μα έχουν άλλες ασχολίες, η υπερβολική δόμηση για κατασκευή ξενοδοχείων από απλά έως mega hotels, σύνθετα τουριστικά καταλύματα ή σπίτια πολυτελείας για πώληση ή ενοικίαση έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερα προβληματικές καταστάσεις σε πολλές περιοχές.
Από την άλλη, να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού προβλέπει πως μέχρι το τέλος της δεκαετίας, οι τουριστικές ροές θα ξεπεράσουν τα 2 δισεκατομμύρια ταξιδιώτες, δηλαδή θα έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, με ό, τι αυτό σημαίνει για τους αριθμούς που αφορούν και την Ελλάδα.
Πριν δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμα του, που έχει γίνει πλαίσιο αναφοράς αναφοράς, έθεσε μεν τον τουρισμό ως κύριο παράγοντα στην κατεύθυνση της οικονομικής ανάπτυξης αλλά αποκλειστικά και μόνο με όρους βιωσιμότητας. Ωστόσο, το πόσο αυτό εφαρμόζεται στην πράξη είναι μια άλλη υπόθεση. Και πάντως, συγκεκριμένα για τη χώρα μας, πολλοί ειδικοί προειδοποιούν πως η τουριστική βιομηχανία μας μπορεί να μπει σε μεγάλη κρίση μέσα σε περίπου 10 χρόνια αν δεν γίνουν σημαντικές αλλαγές στο μοντέλο της.
Και ορισμένες από αυτές είναι η εξέταση και συμπερίληψη της έννοιας της «Φέρουσας Ικανότητας», η θέσπιση ορίων οικιστικής ανάπτυξης στην ύπαιθρο, τα νησιά και τις πόλεις, η αυστηρή απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμηση, η αντιμετώπιση παραμορφώσεων με «δήθεν υπόσκαφα» και υπερβολών με πολυάριθμες πισίνες σε μέρη που υπάρχει βασικό πρόβλημα νερού, ο περιορισμός της εμπορικής εκμετάλλευσης των παραλιών και γενικότερα των δημοσίων χώρων, η ενίσχυση Πολεοδομιών με τεχνολογία και προσωπικό, η ρύθμιση του Airbnb με τρόπους που έχουν επιβάλλει άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου είχε επίσης πάρει μεγάλες διαστάσεις, καθώς και η επιτακτική προσαρμογή όλων αυτών των λειτουργιών στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More