Κυριακή, 6 Απριλίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Space: Φωτογραφίες της Μ. Γρίσπου στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος – «Η αίσθηση της ασφάλειας από τα πιο θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα»

WOW Athens 25-Έκθεση φωτογραφίας SAFE SPACE-φωτογράφος Μαριλένα Γρίσπου- (1)

Φωτογραφίες της Μαριλένας Γρίσπου, στο πλαίσιο του φεστιβάλ WOW Athens 2025, μπορεί να δει το κοινό που θα επισκεφθεί το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Υπό τον τίτλο “SAFE SPACE” οι φωτογραφίες θα εκτίθενται στην περίμετρο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος έως τις 29 Ιουνίου.

Οι έννοιες της ψυχολογικής, συναισθηματικής και σωματικής ασφάλειας των γυναικών στη σύγχρονη εποχή διερευνώνται μέσα από μια σειρά 50 φωτογραφιών. Με αφετηρία την προσωπική της εμπειρία απώλειας του «ασφαλούς χώρου», η Γρίσπου καταγράφει φωτογραφικά την αναζήτηση και την επαναδιαπραγμάτευση αυτής της αίσθησης μέσα από 25 γυναικεία πορτραίτα, όπου αποτυπώνεται η σχέση τους με τον εσωτερικό, αλλά και εξωτερικό τους κόσμο.

Το φωτογραφικό αυτό project καλεί το κοινό να αναλογιστεί τη δική του σχέση με την ασφάλεια και τους παράγοντες που μπορούν να την απειλήσουν ή να την ενισχύσουν: Πώς ορίζεται η έννοια ασφάλεια; Ποιες εμπειρίες μάς τη στερούν; Και πώς μπορούμε να την επανακτήσουμε; Η έκθεση “SAFE SPACE” μας καλεί να αναρωτηθούμε, να σκεφτούμε ή και να δράσουμε προς την κατεύθυνση της διασφάλισης ενός χώρου φυσικού ή νοητού, όπου τα πρόσωπα αισθάνονται προστατευμένα, ελεύθερα και δυνατά.

Η Μαριλένα Γρίσπου μίλησε στο ertnews.gr και την Αγγέλα Παπαθανασίου

Τι ακριβώς παρουσιάζετε στην περίμετρο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος;

Παρουσιάζω, μέσα από 25 δίπτυχα – δηλαδή 50 φωτογραφίες – τον ασφαλή χώρο 25 κοριτσιών και νεαρών γυναικών. Στη σειρά αυτή περιλαμβάνονται πορτραίτα, όπου οι συμμετέχουσες φωτογραφίζονται μέσα στον δικό τους Safe Space, συνοδευόμενα από μικρότερες φωτογραφίες που απεικονίζουν τον ίδιο χώρο άδειο. Η κεντρική ιδέα πίσω από το έργο είναι η εξής: όταν η αίσθηση της ασφάλειας χαθεί, ο χώρος ή η συνθήκη που έχουμε επιλέξει ως ασφαλές καταφύγιο παύει να υπάρχει ή μεταβάλλεται.

Μια έκθεση για τον χώρο που οι γυναίκες αισθάνονται ασφαλείς. Πώς μπορεί να οριστεί ένας τέτοιος χώρος; Είναι εύκολο να βρεθεί στη σημερινή εποχή;

Ο ασφαλής χώρος είναι κάτι βαθιά προσωπικό για κάθε άτομο και μπορεί να πάρει οποιαδήποτε μορφή, αρκεί να προσφέρει αίσθηση ασφάλειας, ηρεμίας και ελευθερίας. Μπορεί να είναι ένας τόπος, μια κατάσταση, ένα συναίσθημα ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό που τον καθορίζει δεν είναι η μορφή του, αλλά το πώς νιώθει κανείς μέσα σε αυτόν. Στη σύγχρονη εποχή, η ανάγκη για έναν ασφαλή χώρο είναι πιο έντονη από ποτέ, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την αναζήτηση μιας τέτοιας συνθήκης.

Πώς διαλέξατε τις γυναίκες που παρουσιάζονται στις φωτογραφίες σας; Τι σας είπαν για τον δικό τους «ασφαλή χώρο»; Είναι κάποια ιστορία που σας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση;

Οι συμμετέχουσες που φωτογραφήθηκαν συμπλήρωσαν μια φόρμα, στην οποία περιγραφόταν αναλυτικά η ιδέα και η διαδικασία του πρότζεκτ. Στη συνέχεια, επικοινώνησα μαζί τους και κανονίσαμε ένα ραντεβού, ώστε να γνωριστούμε και να προχωρήσουμε στη φωτογράφιση, εφόσον το επιθυμούσαν. Αυτό που με εντυπωσίασε δεν ήταν τόσο η επιλογή του Safe Space τους, όσο το γεγονός ότι είχαν πολλά να πουν γι’ αυτό. Διέκρινα μια έντονη ανάγκη να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να μοιραστούν τις σκέψεις τους και να δώσουν φωνή στις εμπειρίες τους.

Τι θέλετε να αποκομίσουν όσοι έρθουν να δουν την έκθεσή σας;

Εύχομαι η έκθεση αυτή να αποτελέσει αφορμή για σκέψη, ώστε κάθε άτομο να αναλογιστεί ποιο είναι το δικό του Safe Space και πόσο σημαντικό είναι στη ζωή του. Η αίσθηση της ασφάλειας, για μένα, είναι ένα από τα πιο θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα—απαραίτητη προϋπόθεση για την ελευθερία, την έκφραση και την ψυχική ισορροπία.

Η Μαριλένα Γρίσπου είναι φωτογράφος με έδρα την Αθήνα. Σπούδασε φωτογραφία στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire στο Ηνωμένο Βασίλειο και συνέχισε την εκπαίδευσή της στην Ακαδημία Δημιουργικής Φωτογραφίας Leica Academy στην Αθήνα. Με περαιτέρω σπουδές στον κινηματογράφο και τη φωτογραφία, έχει αναπτύξει ένα πολυδιάστατο καλλιτεχνικό έργο που περιλαμβάνει εκπαιδευτικές δράσεις, συμμετοχές σε φεστιβάλ και κοινωνικά πρότζεκτ. Το έργο της εστιάζει στην αφήγηση μέσα από την εικόνα, αξιοποιώντας τόσο την αναλογική όσο και την ψηφιακή φωτογραφία, καθώς και τις σύγχρονες τεχνικές post-production.

Μέγας Δωρητής ΚΠΙΣΝ: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Mεγάλος Χορηγός WOW Athens 2025: Uber

Το WOW Athens 2025 πραγματοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του Προγράμματος «Αττική» 2021-2027.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More