Κυριακή, 13 Απριλίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

S. Zuboff (Harvard Kennedy School): Φυλακή παρακολούθησης το Ίντερνετ

3-Apr-11-2025-05-07-43-3253-PM

Ως μία «φυλακή παρακολούθησης χωρίς κάγκελα», χαρακτήρισε το διαδίκτυο, η Shoshana Zuboff, Co-Director, Harvard Kennedy School, Carr Center of Human Rights, η οποία είχε διαδικτυακή παρουσία, σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που διενεργείται στους Δελφούς 9- 12 Απριλίου.

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για μια εποχή νέων συνθηκών, κατά την οποία το διαδίκτυο έχει μετατραπεί σε τόπο ψηφιακής πληροφόρησης. Ποιος κατέχει αυτές τις πληροφορίες; «Μicrosoft, Google, Meta και οι υπόλοιποι Κολοσσοί, οι οποίοι κυριαρχούν χωρίς να το έχουμε επιλέξει», απάντησε η ίδια, σημειώνοντας ότι οι δημοκρατίες έχουν χάσει έδαφος, παραχωρώντας τον έλεγχο του διαδικτύου στον ιδιωτικό τομέα. Η αυτορρύθμιση, όπως ανέφερε, ουδέποτε λειτούργησε, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένες εταιρείες να έχουν αποκτήσει τεράστια ισχύ. «Θα έπρεπε να είχε παρέμβει η Δημοκρατία», σχολίασε χαρακτηριστικά, προτού υπογραμμίσει ότι οι εταιρείες έχουν «χτίσει» παγκόσμιες αυτοκρατορίες παρακολούθησης.

Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι αυτή η πραγματικότητα δημιουργήθηκε από την αλλαγή της ανθρώπινης συμπεριφοράς και την κλοπή των δεδομένων που προέκυψε και συνεχίζει να προκύπτει, όπως παράγεται από τους ίδιους τους ανθρώπους. Ακόμη, ανέφερε πως αυτό ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής αποτυχίας των πρώτων ετών της ψηφιακής εποχής. Ανέφερε δε στη συζήτηση, τον όρο «καπιταλισμός της παρακολούθησης», ο οποίος γεννήθηκε και αναπτύχθηκε από την εταιρεία Google. «Κάθε διαδικτυακή ενέργειά μας αφήνει αποτύπωμα που μπορεί να αναγνωριστεί από τις μηχανές, χωρίς να έχουμε δώσει συγκατάθεσή», εξήγησε. Και μετά ήρθε η Τεχνητή Νοημοσύνη, με την παραγωγή χιλιάδων μοντέλων πρόβλεψης συμπεριφοράς». «Τα κλικ ήταν τα πρώτα προϊόντα χρυσού», δήλωσε.

«Εάν οι άνθρωποι ήξεραν τι γνώριζε η Google γι’ αυτούς, τότε θα της γύρναγαν την πλάτη», συνέχισε, αναγνωρίζοντας ότι επηρεάζει τη ζωή μας σε καθημερινή βάση, αμφισβητώντας τις οργανικές εξελίξεις της κοινωνίας. Αυτές οι ζημίες, πρόσθεσε, συμπεριλαμβάνουν τη χειραγώγηση της συμπεριφοράς των ατόμων, η οποία πραγματώνεται μέσω της συγκέντρωσης προσωπικών δεδομένων στα χέρια λίγων εταιρειών δισεκατομμυρίων. «Η απεμπόληση των δεδομένων μας έχει καταστεί η μέγα κρίση των δημοκρατιών μας. Άρχισε ως μια ιστορία των ΗΠΑ, αλλά πλέον είναι η ιστορία κάθε δημοκρατίας» επεσήμανε, ενώ επανέλαβε ότι είναι αδύνατο να επιβιώσει η δημοκρατία υπό αυτές τις συνθήκες, από τη στιγμή που «τα δεδομένα είναι υπό ενοικίαση ή πώληση». Τέλος, έκανε λόγο για μια δυστοπία, με τον καπιταλισμό της παρακολούθησης να έρχεται ως ο νέος πρωταθλητής.

Τον συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε, ο Κωνσταντίνος Τσαλακός, Αρχισυντάκτης στην Οικονομική Επιθεώρηση.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More