Reuters: Η Ελλάδα θα αποπληρώσει το πρώτο μνημόνιο δέκα χρόνια νωρίτερα από το προβλεπόμενο
Η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα δάνεια που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου από τα τρία μνημόνια έως το 2031, δήλωσαν δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Reuters, καθώς η χώρα επιδιώκει να βγάλει από πάνω της την ταμπέλα της πιο υπερχρεωμένης χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι πληρωμές, οι οποίες θα γίνονται σε ετήσιες δόσεις των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αποπληρώσει το χρέος 10 χρόνια πριν από τη λήξη των δανείων, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
«Στόχος μας είναι να αποπληρώσουμε πλήρως, δέκα χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο, τα υπόλοιπα δάνεια από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης που λήγουν το 2041», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. Η πηγή ανέφερε ότι η Ελλάδα θα αξιοποιήσει ένα ταμειακό απόθεμα 37 δισεκατομμυρίων ευρώ, έσοδα από υψηλότερα από τα προβλεπόμενα πρωτογενή πλεονάσματα και νέες εκδόσεις ομολόγων για να χρηματοδοτήσει τις αποπληρωμές.
Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης δεν σχολίασε τις λεπτομέρειες του χρονοδιαγράμματος ή του ύψους των ετήσιων πληρωμών, αλλά αναγνώρισε ότι τα δάνεια θα αποπληρωθούν νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.
«Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η προσέγγιση θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποβάλει τον τίτλο της πιο υπερχρεωμένης χώρας της ΕΕ μέσα στα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Κ. Πιερρακάκης, σημειώνοντας ότι «Αυτός είναι ένας ρεαλιστικός και εφικτός στόχος», ενώ τόνισε ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, που είναι σήμερα το υψηλότερο στην ευρωζώνη, αναμένεται να πέσει κάτω από το 140% μέχρι το 2027.
Το κόστος δανεισμού έχει μειωθεί απότομα από τότε που η Ελλάδα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα το 2023 και είναι τώρα χαμηλότερο από την Ιταλία. Οι δύο αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να μειωθεί στο 135% περίπου μέχρι το 2027, ενδεχομένως πάνω από την Ιταλία, της οποίας το χρέος αναμένεται να αυξηθεί στο 138% του ΑΕΠ το 2026.
Η Ελλάδα αποπλήρωσε το ΔΝΤ το 2022 και μέχρι το τέλος του 2024 είχε αποπληρώσει 22 δισεκατομμύρια ευρώ από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης ύψους 53 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το υπόλοιπο θα πρέπει τώρα να πληρωθεί μέχρι το 2031.
Καθώς το χρέος των μεγάλων οικονομιών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ιταλίας, αυξάνεται εν μέρει λόγω των αυξημένων αμυντικών δαπανών, η Ελλάδα έχει μειώσει το βάρος του χρέους της κατά περισσότερες από 50 ποσοστιαίες μονάδες από το 2020, στο 147% του ΑΕΠ.
Ο δεύτερος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι το χρέος θα μειωθεί το 2024, ως απόλυτος αριθμός, για πρώτη φορά από την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, στα 365,8 δισ. ευρώ.
Πηγή: Reuters
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More