Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Palestino Deportivo Club: Η ποδοσφαιρική ομάδα των Παλαιστινίων μεταναστών στη Χιλή από το 1920

Μία «Παλαιστίνη» στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη και μάλιστα με ποδοσφαιρική ομάδα. Η ιστορία ξεκινά από τις 20 Αυγούστου 1920, όταν Παλαιστίνιοι μετανάστες που είχαν εγκατασταθεί στη Χιλή, προερχόμενοι κυρίως από το χωριό Beit Jala, ίδρυσαν ποδοσφαιρική ομάδα. Το όνομα αυτής Club Deportivo Palestino.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι ούτε η Χιλή, ούτε οι Παλαιστίνιοι ήταν τα μοναδικά ανάλογα φαινόμενα τέτοιων συνδέσεων στις χώρες της Νοτίου Αμερικής, καθώς υπήρξε σημαντικό μεταναστευτικό ρεύμα προς τις χώρες αυτές και ανάλογα φαινόμενα με αθλητικούς συλλόγους να έχουν τη ρίζα τους σε κοινότητες μεταναστών στο νότιο ημισφαίριο είναι πάρα πολλά και οι συνδέσεις αυτές απεικονίζονται σε ονομασίες, χρώματα και σύμβολα ομάδων.

Οι εξελίξεις της τελευταίας περιόδου στο Παλαιστινιακό δίνουν επιπλέον διαστάσεις σε τέτοιες ιστορικές αναδρομές, καθώς δεν είναι μόνο επί του αθλητικού πεδίου, αλλά και του κοινωνικού – ιστορικού.

Τα χρόνια πέρασαν και η ομάδα άντεξε στο χρόνο, με αποτέλεσμα να έχει κατακτήσει μία σημαντική θέση στο ποδόσφαιρο της Χιλής, αλλά και της Νότιας Αμερικής. Στη συλλογή της βρίσκονται δύο πρωταθλήματα (1955, 1978) Α’ κατηγορίας (Primera División), τρία κύπελλα (1975, 1977, 2018), και δύο πρωταθλήματα (1952, 1972) Β’ κατηγορίας (Primera B).

ο παλαίμαχος τερματοφύλακας Marco Cornez

Εκτός των συνόρων της χώρας ο σύλλογος έχει συμμετοχές στις διοργανώσεις Copa Libertadores και Copa Sudamericana, για τους μη γνωρίζοντες τα ποδοσφαιρικά πράγματα, είναι κάτι αντίστοιχο με τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις Champions League και Eurοpa League. Το σημερινό στάδιο του συλλόγου, το Δημοτικό Στάδιο της La Cisterna, βρίσκεται στην κοινότητα La Cisterna του Σαντιάγο και εγκαινιάστηκε το 1988.

Συχνά ακούγεται στις κερκίδες το σύνθημα Tino – Tino – Palestino.

Αν και πέρασαν πολλά χρόνια, ήδη 103 από την ίδρυση του συλλόγου, η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και των αναφορών του δεν ξεθώριασε, αντίθετα ενδυνάμωσε. Οι αναφορές του συλλόγου στις ρίζες του είναι συνεχείς, ενώ προχώρησε σε μία πρωτοποριακή κίνηση. Μετέφερε τo 2012-13 στη φανέλα του τον ιστορικό χάρτη της περιοχής, που με λίγη φαντασία μοιάζει στον αριθμό ένα.

Για την ενέργεια αυτή υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες από την εβραϊκή κοινότητα της Χιλής και τελικά η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας τo 2014 επέβαλε πρόστιμο 1.300 δολαρίων στην Palestino, με την αιτιολογία ότι η ομοσπονδία είναι αντίθετη σε «οποιαδήποτε μορφή πολιτικής, θρησκευτικής, σεξουαλικής, εθνοτικής, κοινωνικής ή φυλετικής διάκρισης». Με την ορολογία που στην Ευρώπη έχει ονομαστεί «no politica».

O σύλλογος έχει επισκεφτεί τα παλαιστινιακά εδάφη και έχει ενισχύσει τις προσπάθειες για ανάπτυξη του ποδοσφαίρου εκεί. Αν και τόσο μακριά από το σημείο αναφοράς της η ομάδα έχει πολυάριθμους υποστηρικτές στην Παλαιστίνη που παρακολουθούν διαδικτυακά τις αθλητικές της δραστηριότητες.

Τα χρώματα του συλλόγου είναι κόκκινο, πράσινο και μαύρο, ενώ μήνυμα στήριξης προς το σύλλογο έχει κάνει ο πρόεδρος των Παλαιστινίων Μαχμούτ Αμπάς, που την έχει χαρακτηρίσει σαν τη «δεύτερη εθνική ομάδα της Παλαιστίνης». Mάλιστα όταν πραγματοποιήθηκε συνάντηση του επικεφαλής των Παλαιστινίων με την ομάδα, του χάρισαν και μία φανέλα με το όνομά του και τον αριθμό 11, με τα νούμερα να απεικονίζουν το χάρτη της Παλαιστίνης. Η ομάδα, που έχει και γυναικείο τμήμα, συνεχίζει να αγωνίζεται και να σκοράρει ποικιλοτρόπως εντός και εκτός των αγωνιστικών χώρων.

Πηγή φωτο και βίντεο: Club Deportivo Palestino

Έρευνα: Νάσος Μπράτσος

Σχετικά θέματα – Νότια Αμερική και ποδόσφαιρο

Mία ποδοσφαιρική Ελλάδα στο Εκουαδόρ – Grecia Deportivo Club

Boca Juniors: Η ομάδα των μεταναστών και των Ελλήνων της Αργεντινής – Συνέντευξη με το Β. Καρναβά

Σχετικά θέματα – Εβραϊκή κοινότητα

H ιστορία της Μακαμπή Θεσσαλονίκης από το 1908 έως σήμερα

Το Πογκρόμ στο συνοικισμό του Κάμπελ το 1931

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More