OCDinGreece: Η πρώτη Πανελλαδική Πρωτοβουλία για την Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή
Η εθελοντική ομάδα OcdinGreece δημιουργήθηκε το 2020 από ειδικούς ψυχικής υγείας και πάσχοντες με προσωπική εμπειρία Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (ΙΨΔ). Ο στόχος ήταν οι εθελοντές να ενώσουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους με στόχο την άρτια και πολύπλευρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που αφορούν την ΙΨΔ.
Άρχισε ως μια διαδικτυακή κοινότητα και σταδιακά, καθώς το ενδιαφέρον και η υποστήριξη τόσο από το κοινό όσο και από τους εθελοντές διευρύνθηκε, η ομάδα OcdinGreece προχώρησε στη δημιουργία του Πρώτου Πανελλήνιου Σωματείου για την Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή, του οποίου η δραστηριότητα ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2025 και έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα.
Οι κύριοι στόχοι της OcdinGreece
- Ενημέρωση και στήριξη των πασχόντων και των οικογενειών τους
- Εξάλειψη του στίγματος και των μύθων γύρω από την ΙΨΔ
- Ευαισθητοποίηση και έγκυρη ενημέρωση του κοινού
- Παροχή εκπαιδευτικού υλικού για πάσχοντες και για ειδικούς ψυχικής υγείας
- Διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων και δραστηριοτήτων για ειδικούς και για πάσχοντες
- Διασύνδεση και επικοινωνία με άλλους φορείς και οργανώσεις για την ψυχική υγεία τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό
Το όραμα της ομάδας είναι η δημιουργία μιας Κοινότητας για την Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή μέσα από την οποία τόσο οι πάσχοντες όσο και οι οικογένειές τους θα μπορούν να λάβουν υποστήριξη, να ενημερωθούν και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους.
Ένας άλλος σημαντικός στόχος είναι η ενημέρωση του κοινού, αλλά και η επιμόρφωση των ειδικών ψυχικής υγείας σε θέματα που αφορούν την συγκεκριμένη διαταραχή.
Οι σημαντικότερες δράσεις περιλαμβάνουν:
- Τη διοργάνωση του πρώτου OCD Walk στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Διεθνές Ίδρυμα Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής (IOCDF)
- Συμμετοχές σε επιστημονικά συνέδρια, όπως το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γνωσιακών και Συμπεριφορικών Θεραπειών, όπου παρουσιάστηκε η ομιλία «Από το Όραμα στην Υλοποίηση: Η Δημιουργία του Πρώτου Πανελλήνιου Σωματείου για την ΙΨΔ»
- Δημιουργία ενημερωτικού και υποστηρικτικού υλικού για άτομα με ΙΨΔ και τις οικογένειές τους
- Το Ντοκιμαντέρ «OCD: Η Ασθένεια της Αμφιβολίας»
Το ντοκιμαντέρ «OCD: Η Ασθένεια της Αμφιβολίας» αποτελεί την πρώτη ελληνική παραγωγή αφιερωμένη αποκλειστικά στην Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή, το οποίο δημιουργήθηκε από την OcdinGreece. Το ξεχωριστό χαρακτηριστικό του είναι ο τρόπος με τον οποίο οι προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που ζουν με ΙΨΔ “μπλέκονται” με την επιστημονική γνώση, αναδεικνύοντας τόσο τη βιωματική όσο και τη επιστημονική διάσταση της διαταραχής. Αυτή η σύνδεση αποτελεί και βασικό γνώρισμα της φιλοσοφίας της OCDinGreece.
Το ντοκιμαντέρ αγγίζει κρίσιμα ζητήματα όπως:
- Τις διάφορες μορφές ΙΨΔ, και πώς τις βιώνει το κάθε άτομο
- Τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες κατά την αναζήτηση βοήθειας
- Τις θεραπευτικές επιλογές
- Το κοινωνικό στίγμα και τη σημασία της ενημέρωσης και της αποδοχής
Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε σε ειδική προβολή ήδη δύο φορές στην Αθήνα στις 22 και 23 Φεβρουαρίου 2025, με μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό.
Στις 29 Μαρτίου 2025, θα προβληθεί στη Θεσσαλονίκη, στις 14:00-16:00, στο κινηματοθέατρο Αθήναιον.
Η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή είναι μια νευροψυχιατρική διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από ιδεοληψίες και καταναγκασμούς και εμφανίζεται συνήθως κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.
H συγκεκριμένη διαταραχή χαρακτηρίζεται από ένα έντονο και δυσάρεστο αίσθημα αμφιβολίας. Για τον λόγο αυτό αναφέρεται διεθνώς ως η ασθένεια της αμφιβολίας.
Εκδηλώνεται με:
Ιδεοληψίες: ανεπιθύμητες αρνητικές σκέψεις, εικόνες ή παρορμήσεις, οι οποίες εισβάλλουν στη συνείδηση του ατόμου, εκείνο δεν μπορεί να απαλλαγεί από αυτές, και του δημιουργούν ένα αίσθημα απειλής και φόβου. Όσο δε το άτομο προσπαθεί να τις αποβάλει, τόσο αυτές πολλαπλασιάζονται.
Καταναγκασμούς – καταναγκαστικές πράξεις: πράξεις στις οποίες καταφεύγει το άτομο για να διώξει την απειλή που αισθάνεται. Οι πράξεις αυτές μπορεί να είναι ορατές (γίνονται με το σώμα και μπορεί κάποιος να τις παρατηρήσει) ή νοερές (γίνονται, δηλαδή, στο μυαλό).
Σχετικό άρθρο: Ζώντας με την Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή – Προσωπικές ιστορίες
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More