O χαμηλής έντασης “εμφύλιος πόλεμος” των ΗΠΑ…
Ορισμένοι αναλυτές χαρακτηρίζουν «εμφύλιο πόλεμο χαμηλής έντασης» τα γεγονότα που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ, από τα διαρκή περιστατικά με πυροβολισμούς και πολλαπλά θύματα, έως τις έντονες κοινωνικές αντιπαραθέσεις και τελευταία τις πολωτικού χαρακτήρα αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τον περιορισμό του δικαιώματος των αμβλώσεων, τον μη έλεγχο της οπλοκατοχής, τη μείωση των αρμοδιοτήτων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος ή την αναμενόμενη νομολογία που θα αλλάζει τις αρμοδιότητες για το ποιος ελέγχει την εκλογική διαδικασία των Πολιτειών.
Η εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» εξέτασε αυτά τα ζητήματα, τα οποία επηρεάζουν μια σειρά από ευαίσθητους τομείς για την αμερικανική κοινωνία και το μέλλον της, με τη συμμετοχή του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πρώην Βουλευτή και Υπουργού Παιδείας και τα προηγούμενα 3 χρόνια κατόχου της έδρας Κ. Καραμανλής της Σχολής Δικαίου και Διπλωματίας Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts των ΗΠΑ.
Κατά πολύ τα φαινόμενα αυτά έχουν ταυτιστεί με την περίοδο Τραμπ, αλλά μια πιο μακροχρονική θεώρηση δείχνει πως η πολιτική πόλωση, η αύξηση των ανισοτήτων, οι απώλειες των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων από την παγκοσμιοποίηση, οι «ταυτοτικές κρίσεις», η χρηματοδότηση του δικομματικού συστήματος με αδήλωτο χρήμα κλπ. ξεκινούν πολλά χρόνια πριν τον Τραμπ. Π.χ. χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η αδυναμία -ή και απροθυμία- του πολιτικού συστήματος να ρυθμίσει μέσα στις 2 θητείες Ομπάμα τον χρηματοπιστωτικό τομέα, μετά την σχεδόν κατάρρευση του 2008-2009.
Επίσης, περίπου από την εποχή Ρέιγκαν, το Ρεπουμπλικανικό και το Δημοκρατικό Κόμμα αδυνατούν ολοένα και περισσότερο να επιδείξουν ένα μίνιμουμ συνεργασίας στο Κογκρέσο και με τον εκάστοτε Πρόεδρο (είτε ως πλειοψηφίες είτε ως μειοψηφίες), καθώς μετασχηματίζονται σταδιακά από “ισορροπημένες ομοσπονδίες πολιτικών δυνάμεων” σε πολιτικούς χώρους υπεριδεολογικοποιημένους και δέσμιους δυναμικών μειοψηφιών. Επιπλέον, στο κέντρο της αμερικανικής δημόσιας ζωής εδώ και καιρό δεν βρίσκονται τόσο τα κρίσιμα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα, όσο τα ταυτοτικά ζητήματα, είτε φυλετικά, έμφυλα, ηθικών αντιλήψεων κλπ.
Αρκετοί αναλυτές τόνιζαν την αναγκαιότητα ενός νέου New Deal στην εποχή μας, κάτι το οποίο διακήρυξε η διακυβέρνηση Μπάιντεν τους πρώτους μήνες που ανέλαβε, με το πλεονέκτημα του ελέγχου για πρώτη φορά από το 2008-2010 Βουλής και Γερουσίας. Εξήγγειλε, έτσι, 2 πολυνομοθετήματα για σειρά οικονομικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών παρεμβάσεων, που αν ολοκληρώνονταν θα περιλάμβαναν δαπάνες και επενδύσεις σχεδόν 5 τρις. δολ. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος αυτών των πολιτικών τελικά δεν έχει ψηφιστεί ή δεν προχώρησε λόγω των αντιπαραθέσεων στο Κογκρέσο (ακόμη και μεταξύ των Δημοκρατικών), εν συνεχεία της έκτακτης κατάστασης που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και τώρα εξ αιτίας του γεγονότος ότι είναι προ των πυλών οι ενδιάμεσες εκλογές για την αντικατάσταση του συνόλου της Βουλής των Αντιπροσώπων, του 1/3 της Γερουσίας και πολλών πολιτειακών οργάνων. Οι ενδείξεις, μάλιστα, είναι πως οι Δημοκρατικοί θα χάσουν οι τις περισσότερες από αυτές τις εκλογικές αναμετρήσεις και πιθανότατα οι ΗΠΑ την ευκαιρία για ένα New Deal, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη εποχή αφενός για τα εσωτερικά τους, αλλά και για τη διεθνή οικονομική και γεωπολιτική κατάσταση.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More