O Π. Τσακλόγλου στο Πρώτο: Ο ιδιωτικός τομέας θα ωφεληθεί κυρίως από την αναμενόμενη αναβάθμιση της Ελλάδας
Οι τράπεζες και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα είναι οι κυρίως ωφελημένες από την αναμενόμενη αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου. Ο ίδιος ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία πηγαίνει φέτος καλύτερα απ’ ότι προέβλεπε ο προϋπολογισμός παρά τα εμπόδια, π.χ. κόστος φυσικών καταστροφών, επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης, και περιμένει το μέσο ποσοστό ανεργίας να πέσει κάτω από το 10% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και ίσως λίγο παραπάνω, ενεργοποιώντας τις τριετίες.
Μιλώντας στo Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» με τους Δημήτρη Κοντογιάννη και Γιώργο Παπαγεωργίου, ο υφυπουργός ανέφερε ότι οι αγορές αντιμετωπίζουν ήδη το ελληνικό χρέος σαν να έχει ήδη την επενδυτική βαθμίδα, καθώς το κόστος δανεισμού της χώρας είναι χαμηλότερο από εκείνο της Ιταλίας, και δεν περιμένει να έχει πολύ μεγάλη επίπτωση για το Δημόσιο.
«…εκεί που θα έχει πάρα πολύ μεγάλο, μεγάλη σημασία είναι στο χώρο της ιδιωτικής οικονομίας, γιατί είναι διάφορα κριτήρια με τα οποία δανείζονται οι τράπεζες μας από το εξωτερικό, είτε πώς τοποθετούν κεφάλαια σε διαφόρους σε διάφορα χρηματιστήρια, μεγάλοι οίκοι και ούτω καθεξής, τα οποία επηρεάζονται από το αν μία χώρα έχει την επενδυτική βαθμίδα και δεν την έχει. Όταν γίνονται αυτά τα πράγματα, αυτό το οποίο πετυχαίνει, ας πούμε για παράδειγμα, το χαμηλότερο κόστος το οποίο αναφέρατε προηγουμένως, τι σημαίνει Περισσότερες επενδύσεις, περισσότερη απασχόληση, υψηλότερη παραγωγικότητα, υψηλότεροι μισθοί. Αυτό είναι που μας ενδιαφέρει σε τελική ανάλυση» υπογράμμισε.
Ο αμερικανοκαναδέζικος οίκος αξιολόγησης DBRS, ο οποίος έχει την Ελλάδα ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα με σταθερές προοπτικές, θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του το βράδυ της Παρασκευής.
Ο υφυπουργός ρωτήθηκε επίσης για τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο λειτουργίας των επαγγελματικών ταμείων. Ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε ότι η επαγγελματική ασφάλιση είναι πολύ μικρή στη χώρα μας σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες και σε μεγάλο βαθμό, αυτό μπορεί να αποδοθεί στο πολύ μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων. Είναι δύσκολο να οργανωθεί η επαγγελματική ασφάλιση είτε σε κλαδικό επίπεδο, είτε σε οτιδήποτε επαγγελματικό, είτε επιχειρησιακό, πρόσθεσε.
Γι’ αυτό θέλουμε να προωθήσουμε τα πολυεργοδοτικά εργαλεία, δηλ. να βοηθήσουμε επιχειρήσεις από διαφορετικούς κλάδους να συμμετάσχουν στην ίδρυση επαγγελματικού ταμείου αν βρεθεί ο ελάχιστος αριθμός των ασφαλισμένων οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν, τόνισε.
Ο κ. Τσακλόγλου αναγνώρισε ότι υπάρχει θέμα με την εποπτεία των επαγγελματικών ταμείων καθώς εμπλέκονται η Εθνική Αναλογιστική Αρχή, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Υπουργείο Εργασίας, δηλαδή και αυτός που θέτει τους κανόνες και αυτός που τους ελέγχει. «…ήδη είμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις και φαίνεται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα σε αυτό το σημείο είναι να γίνει εποπτεία της επαγγελματικής ασφάλισης από την Τράπεζα της Ελλάδος, δηλαδή από έναν θεσμό ο οποίος έχει και το κύρος και την εμπειρία και τους πόρους για να κάνει μία αποτελεσματική εποπτεία στον τομέα αυτό, κάτι το οποίο θα ενισχύσει και την εμπιστοσύνη του κόσμου προς την επαγγελματική ασφάλιση».
Αναφορικά με την πορεία του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοκρατικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), ο υφυπουργός ανέφερε ότι οι ασφαλισμένοι που συμμετέχουν ξεπερνούν τις 300.000 και μπορεί τα κεφάλαια που διαχειρίζεται να είναι μεν χαμηλά, όμως αυξάνονται με ταχύτατο ρυθμό. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι ο αριθμός θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος αλλά υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης. Ο σχετικός διαγωνισμός για την καμπάνια ενημέρωσης πρόκειται να ξεκινήσει με καθυστέρηση το Φθινόπωρο λόγω ενστάσεων κ.τ.λ.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More