“NutriDelicious Art” μια ομαδική έκθεση στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο παρουσιάζει την ομαδική έκθεση με τίτλο NutriDelicious Art, από 25 Μαΐου έως 20 Ιουλίου 2023, σε επιμέλεια της Νίνας Φραγκοπούλου. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Πέμπτη 25 Μαΐου στις 18:00.Η έκθεση NutriDelicious Art, με άξονα την ώσμωση της διατροφής με την τέχνη, λειτουργεί στο πλαίσιο του εορτασμού των τριάντα χρόνων από την ίδρυση του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, το οποίο υπήρξε πρωτοπόρο στην ενασχόληση με την επιστήμη της διατροφής στον ελληνικό ακαδημαϊκό χώρο.
Άγγελος Αντωνόπουλος
Η διατροφή, άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιβίωση του ανθρώπου, αλλά και με τον ψυχικό του κόσμο, την κοινωνική ζωή, την οικονομία και τον πολιτισμό, καθώς και θέμα με υψηλό συμβολισμό σε θρησκείες και φιλοσοφικά ρεύματα, αποτελεί διαχρονική πηγή έμπνευσης στην τέχνη. Τρόφιμα και σκηνές που σχετίζονται με το φαγητό έχουν απεικονιστεί σε πληθώρα έργων τέχνης, σε έργα ρεαλιστικά και σε απεικονίσεις σκηνών της καθημερινής ζωής, στη θρησκευτική ζωγραφική, σε έργα με μεταφυσικό ή κοινωνικό περιεχόμενο, καθώς και στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη. Τα σχήματα και τα χρώματα των ειδών διατροφής, η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν ως σύμβολα που αντιπροσωπεύουν ορισμένα χαρακτηριστικά, αρετές ή αξίες, καθώς και η σχέση του ανθρώπου με την τροφή κατέστησαν τη διατροφή προσφιλές θέμα των εικαστικών καλλιτεχνών. Στη θεματική αυτή εντάσσεται η έκθεση Nutri Delicious Art.
Παναγιώτης Τανιμανίδης
Στην έκθεση λαμβάνουν μέρος 41 καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες που εκθέτουν στα τρία μεγάλα φουαγιέ του Πανεπιστημίου με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και βίντεο, που εκφράζουν συναισθήματα, απηχούν μνήμες και θίγουν σύγχρονα προβλήματα σχετικά με τη διατροφή, όπως τις ψυχολογικές της προεκτάσεις, την υπερκατανάλωση τροφίμων και τις περιβαλλοντικές της επιπτώσεις. Τα έργα μας καλούν να ευαισθητοποιηθούμε σχετικά με καίρια ζητήματα, όπως η σημασία της υγιεινής διατροφής αλλά και οι επιπτώσεις της ανθυγιεινής, η υπερκατανάλωση κρέατος, η σημασία του νερού και του μητρικού θηλασμού, οι διαταραχές στην πρόσληψη της τροφής, όπως η συναισθηματική υπερφαγία και η νευρική ανορεξία, οι κοινωνικές πτυχές της διατροφής και άλλα. Η έκθεση αποτελεί ένα κρίκο που συνδέει την τέχνη με την επιστήμη στον τομέα της διατροφής, ένα καίριο τομέα για την επιβίωση όχι μόνο του ανθρώπινου είδους, αλλά και όλου του πλανήτη. Για τον λόγο αυτό, απευθύνεται τόσο σε ειδικούς όσο και στο ευρύτερο κοινό και ιδιαίτερα στους νέους, με απώτερο στόχο να μυήσει στην ομορφιά της τέχνης και στη δύναμή της να εκπέμπει μηνύματα και να προβληματίζει σχετικά με εμβληματικά θέματα, όπως αυτό της διατροφής.
Χαράλαμπος Δερμάτης
Συμμετέχουν:
ΦΟΥΑΓΙΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ
Ηώ Αγγελή, Άγγελος Αντωνόπουλος, Ελένη Γκλίνου, Χαράλαμπος Δερμάτης, Αντιγόνη Καββαθά, Χρήστος Λαζαράκης, Μιχάλης Μανουσάκης, Τάσος Μισούρας, Παναγιώτης Τανιμανίδης
ΦΟΥΑΓΙΕ ΚΤΗΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥΤΣΗ
Τζένη Αντωνοπούλου, Νίκος Γιαβρόπουλος, Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου, Μάριον Ιγγλέση, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Αγγέλικα Κοροβέση, Αθηνά Λατινοπούλου, Ειρήνη Ματσούκη, Αντωνία Παπατζανάκη, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Μάρθα Τσιάρα
ΦΟΥΑΓΙΕ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΤΕΛΕΤΩΝ
Αργυρή Αγκαβανάκη, Άρτεμις Αλκαλάη, Κάτια Βαρβάκη, Μάριος Βουτσινάς, Γιάννης Γαβαλάς, Κατερίνα Γιάννακα, Στεφανία Ζουρούδη, Μηνάς Καμπιτάκης, Βασίλης Καρακατσάνης, Άντζι Καρατζά, Μαρία Κελαϊδή, Αγγελική Λόη, Αλεξία Ιμάνο Μαρούλη, Σταυρούλα Μιχαλοπούλου, Φιόνα Μουζακίτη, Θωμάς Μπερτόλης, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Ισμήνη Μπονάτσου, Ελένη Πεχλιβάνη, Βαγγέλης Ρήνας, Μίλτος Ψαρός
Ηώ Αγγελή
Διάρκεια: 25 Μαΐου έως 20 Ιουλίου 2023
Εγκαίνια: 25 Μαΐου στις 18:00
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 11:00 – 20:00
Διεύθυνση: Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Ελευθερίου Βενιζέλου 70, Καλλιθέα
Είσοδος ελεύθερη
Συντελεστές:
Διοργάνωση: Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Επιμέλεια: Νίνα Φραγκοπούλου, Δρ. Θαλάσσιας Οικολογίας, Ανεξάρτητη Επιμελήτρια
Κείμενα: Ευαγγελία Γεωργιτσογιάννη, Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και του Πολιτισμού, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Μερόπη Κοντογιάννη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κλινικής Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Χρήστος Λαζαράκης
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More