Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

N. Παναγιωτόπουλος: Η στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ είναι σε καλύτερο σημείο από ποτέ – Τι είπε για Μ. Πομπέο και μεταναστευτικό

Τη βεβαιότητα ότι ανεξαρτήτως του αποτελέσματος στις αμερικανικές εκλογές δεν θα επηρεαστούν οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ εξέφρασε στο EΡΤΝews και στην εκπομπή «Newsroom» o Nίκος Παναγιωτόπουλος. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου μιλώντας για τη διαχείριση των μεταναστατευτικών ροών και τις διαβουλεύσεις με την Τουρκία τόνισε ότι «ασφαλώς και υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης στη συνεργασία στα θαλάσσια σύνορα». Γεγονός στο οποίο θα συμβάλει και η συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του που αποφασίστηκε να γίνει στη Βουδαπέστη.

«Αν κερδίσει ο Τραμπ, όλοι περιμένουν διαφορετική αντιμετώπιση προς την Ευρώπη»

«Σε γενικές γραμμές δεν πιστεύω ότι θα αλλάξουν πολλά» ανέφερε για τις αμφίρροπες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ο κ. Παναγιωτόπουλος σπεύδοντας να επισημάνει τις σχέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο: «Είχαμε το ευτύχημα να ποντάρουμε στην πάρα πολύ καλή προσωπική σχέση (μεταξύ) Τζο Μπάιντεν και Κυριάκου Μητσοτάκη». Ο τέως υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε παράλληλα και στην πρόσφατη επίσκεψη του τέως Αμερικανού αξιωματούχου Μάικ Πομπέο, στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι και «με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι γνωστό το εξαιρετικό κανάλι επικοινωνίας που διαθέτει ο πρωθυπουργός με τον Μάικ Πομπέο».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους της εκπομπής, Γιώργο Σιαδήμα και Στέλλα Παπαμιχαήλ, ο υπουργός εστίασε στο τι θα σημάνει για την Ευρώπη η αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ και μια πιθανή νέα θητεία του Τραμπ. «Η εξωτερική πολιτική της Αμερικής ασφαλώς και ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών, θα έχει κάποιες μετατοπίσεις» Ειδικότερα, όπως είπε, «όλοι περιμένουν μεγαλύτερη εσωστρέφεια ή απομονωτισμό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Αν κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ, όλοι περιμένουν διαφορετική αντιμετώπιση προς την Ευρώπη».

Μάλιστα, όπως επισήμανε, είναι δεδομένο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι πολύ πιο επικριτικές απέναντι στην Ευρώπη ως προς τις υποχρεώσεις της προς τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

«Υπάρχει όμως ακόμα ανοιχτό το μεγάλο ζήτημα εάν η Αμερική, επί οποιασδήποτε διοίκησης προκύψει, να αποφασίσει να επενδύσει λιγότερα και σε παρουσία και σε εξοπλισμό στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Και το ερώτημα (σε αυτό το ενδεχόμενο) είναι πως θα καλυφθεί αυτό το κενό; Επομένως, αυτό είναι ένα θέμα που αφορά περισσότερο την Ευρώπη σαν ΕΕ και ΝΑΤΟ παρά την Ελλάδα σε επίπεδο διμερών σχέσεων», πρόσθεσε.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι «η στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ είναι σε καλύτερο σημείο από ποτέ» και ότι «η Ελλάδα είναι χώρα ζωτικού συμφέροντος για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης στη συνεργασία στα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία»

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου μίλησε στο EΡΤΝews και για τις σχέσεις με την Τουρκία αναφορικά με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού τονίζοντας ότι «υπάρχει συνεργασία και λειτουργεί με αποτελέσματα στο χερσαίο σύνορο, κυρίως στον Έβρο». Παράλληλα αποκάλυψε ότι χθες συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη οι αντιπροσωπείες των τριών κρατών -Ελλάδας, Τουρκίας και Βουλγαρίας- σε επίπεδο ΕΕ όπου και συμφωνήθηκε να γίνει η πρώτη επαφή με τον ομόλογό του, στη Βουδαπέστη τις επόμενες μέρες. «Κλείδωσε το πρώτο τετ-α-τετ και πάμε να ορίσουμε το δεύτερο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τα θαλάσσια σύνορα σχολίασε πως «ασφαλώς και υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης στη συνεργασία». Σχετικά με τις ροές δήλωσε ότι ελπίζει «να μην αυξηθούν τόσο δραματικά και γρήγορα ώστε να δοκιμάσουν τις αντοχές του συστήματός μας». Όσον αφορά στη μεταναστευτική πολιτική αποκάλυψε ότι έχει προτείνει στον υπουργό Δικαιοσύνης να αλλάξει τις ποινές στους διακινητές.

Σχολιάζοντας τις εικόνες με τους μετανάστες που έχουν καταλάβει δημόσιους χώρους στη Ρόδο ανέφερε ότι «θα γίνει ένας νέος χώρος φύλαξης για τους μετανάστες για να μην είναι ανεξέλεγκτοι και να μη δημιουργείται κακή εικόνα και εύλογη ανησυχία στην τοπική κοινωνία».

Σχετικά με τη χωρητικότητα στις δομές απάντησε ότι «στα νησιά, που είναι κέντρα καταγραφής κυρίως, είναι περί το 100%. Η χωρητικότητα στο σύνολο όμως, άρα και στις δομές της ενδοχώρας είναι περί το 55%. Άρα, υπάρχει περιθώριο να αποσυμφορηθούν τα νησιά και να διοχετευθεί κόσμος, ακόμα και καταγραφές».

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει την αλλαγή στάσης της Γερμανίας στο μεταναστευτικό δήλωσε ότι «φιλοδοξεί να μην είναι πλέον μαγνήτης για την παράνομη μετανάστευση» με αφορμή την επίσκεψη του Γερμανού προέδρου στην Ελλάδα και τις διαμαρτυρίες εγκλείστων μεταναστών που ζητούν ταξιδιωτικά έγγραφα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More