iGEM Thessaly: Η ερευνητική ομάδα των επιτυχιών και διακρίσεων
Η iGEM Thessaly είναι μια ερευνητική ομάδα υπό την εποπτεία διακεκριμένων επιστημόνων καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου το 2019, 2020 και 2021 συμμετείχε στον διαγωνισμό iGEM και κατέκτησε για 3 συνεχόμενες χρονιές χρυσό μετάλλιο.
Επιπλέον απέσπασε διακρίσεις και υποψηφιότητες σε ειδικά βραβεία.
Για την όλη προσπάθεια της iGEM Thessaly, μίλησαν στην ΕΡΤ Λάρισας, δύο από τα μέλη της ερευνητικής ομάδας η Χριστίνα Θεοφανοπούλου και η Έλλη Μαγκούτα, οι οποίες επεσήμαναν ότι η έρευνα τους εντάσσεται στον κλάδο της Συνθετικής Βιολογίας και τα οφέλη που προσφέρουν τα επιτεύγματά της καθώς και το project τους έχει ως στόχο την αποκατάσταση των υδάτινων οικοσυστημάτων και τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από προτεινόμενα μοντέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ.
Αναφορικά με τη δράση της ομάδας, υποστήριξαν ότι “πρόκειται για τη συμμετοχή της ομάδας μας στον Διεθνή Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM, ο οποίος προωθεί την έρευνα και την πρόοδο της επιστήμης μέσω της Συνθετικής Βιολογίας, τον διεπιστημονικό κλάδο που συνδυάζει τη Βιολογία με τη Μηχανική και ως στόχο έχει την εκ νέου σύνθεση λειτουργικών βιολογικών συστημάτων. Ο διαγωνισμός προέκυψε ως ιδέα του MIT (Massachusetts Institute of Technology) και διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό iGEM Foundation, εμπλέκοντας ετησίως περισσότερους από 70.000 φοιτητές από όλο τον κόσμο που ως στόχο έχουν να παρουσιάσουν τις καινοτόμες ερευνητικές τους εργασίες. Ο διαγωνισμός φέτος θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο στο Παρίσι”.
Η φετινή ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, iGEM Thessaly 2022, θα διαγωνιστεί στην κατηγορία του περιβάλλοντος (Environment Track) στοχεύοντας στην επίλυση ενός τοπικού προβλήματος που ονομάζεται ευτροφισμός. Ευτροφισμός είναι το περιβαλλοντικό φαινόμενο κατά το οποίο ο εμπλουτισμός των υδάτων με απορροές θρεπτικών στοιχείων (φώσφορος και νιτρικά), εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης λιπασμάτων και της απόρριψης βιομηχανικών αποβλήτων, οδηγεί την υπέρμετρη ανάπτυξη ορισμένων μικροοργανισμών και τη μείωση του διαλυμένου οξυγόνου στο νερό. Αποτελέσματα του ευτροφισμού αποτελούν: Η μεταβολή της χλωρίδας και πανίδας των υδροβιότοπων, βλάβες στην ανθρώπινη υγεία, προβλήματα στην αλιεία, αλλά και οι σοβαρές επιπτώσεις στη θαλάσσια αναψυχή και τον τουρισμό.
Επίσης, τόνισαν ότι “το εγχείρημα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και η ομάδα μας στηρίζεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Πράσινο Ταμείο το οποίο είναι είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και χρηματοδοτεί προγράμματα που καταρτίζονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής”.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More