Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Green Deal 2024: Σύμβαση για μετεωρολογικούς σταθμούς και ραντάρ μετά από 24 χρόνια

Στην αντιπυρική περίοδο και στις πυρκαγιές που ακόμη αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς και στην εξέλιξη του προγράμματος ΑΙΓΙΣ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας στο συνέδριο Green Deal 2024 που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, με θέμα: «Η ανθεκτικότητα στο επίκεντρο της βιώσιμης ανάπτυξης και του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού» και πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

«Οι πυρκαγιές συνεχίζονται. Η αντιπυρική περίοδος έχει τελειώσει αλλά χθες είχαμε στην Ίο, στην Νάξο, στα Καλάβρυτα, στα ελληνοαλβανικά σύνορα και στην Κρήτη. Είναι μερικές από τις 9.000 ενάρξεις που είχαμε φέτος, σε μια αντιπυρική περίοδο που ξεκίνησε το Μάρτη», επισήμανε ο κ. Κικίλιας και προσέθεσε: «Νομίζω ότι βρισκόμαστε στο πιο δύσκολο σημείο που έχουμε βρεθεί τα τελευταία ίσως 30-35 χρόνια. Με προεκτάσεις, σε ό,τι έχει να κάνει με την πρωτογενή παραγωγή, τους υδάτινους πόρους και άλλα πολλά. Φοβάμαι ότι λίαν συντόμως θα έχουμε βίαιες μεταναστευτικές ροές στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη, ως απόρροια της κλιματικής κρίσης. Δυστυχώς είναι μια πραγματικότητα ανυπέρβλητη».

Σχετικά με την εξέλιξη του προγράμματος ΑΙΓΙΣ ο υπουργός τόνισε ότι τους τελευταίους 11 μήνες έχουν δημοπρατηθεί έργα 1,8 δισεκ. ευρώ και ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπογραφεί σύμβαση για μετεωρολογικούς σταθμούς και ραντάρ. «Η χώρα, δεν είχε μετεωρολογικούς σταθμούς και ραντάρ, από το 2004 και αυτά που είχε το 2004 δεν λειτούργησαν. ‘Άρα μετά από 24 χρόνια θα προμηθευτούμε μετεωρολογικούς σταθμούς και ραντάρ», επισήμανε και προσέθεσε ότι το ΑΙΓΙΣ αποτελεί ένα ευρύ σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει και φορείς, όπως είναι το ΤΕΕ. Παράλληλα τόνισε ότι στο ΑΙΓΙΣ περιλαμβάνονται και η προμήθεια αισθητήρων, στα δάση, drones, δορυφορικών εικόνων κ.α.

Αναφορικά με τη φετινή αντιπυρική περίοδο ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι με τις χειρότερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες των τελευταίων 40 χρόνων είχαν 14% λιγότερα καμένα στρέμματα από το μέσο όρο της εικοσαετίας.

Όσον αφορά την Βορειοανατολική Αττική, όπως είπε ο υπουργός, έχει προτείνει τη δημιουργία ζώνης πλάτους 250 μέτρων κατά μήκος της οδού Διονύσου, από τον Διόνυσο έως τα Νταμάρια, στους πρόποδες της Πεντέλης.

Σχετικά με τις αρμοδιότητες του υπουργείου για τα αντιπλημμυρικά έργα διευκρίνισε ότι αρμοδιότητα της Πολιτικής Προστασίας, είναι ο συντονισμός των υπηρεσιών και να «βγαίνει νωρίς το “112”».

Επιπλέον ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στον Κηφισό, εξηγώντας ότι η βόρεια κοίτη του ποταμού είναι αχαρτογράφητη και μη οριοθετημένη. «Στην βόρεια κοίτη στο βόρειο κομμάτι του Κηφισού το οποίο είναι μη οριοθετημένο υπάρχουν 50 με 60 κατοικίες και ένα-δύο εργοστάσια και αυτό πρέπει με κάποιο τρόπο να λυθεί», σημείωσε.

Όσον αφορά τους εποχικούς πυροσβέστες επισήμανε ότι αύριο Τετάρτη θα πραγματοποιήσει συνάντηση για να συζητήσει μαζί τους και προσέθεσε ότι από το 2021 έως και σήμερα, η τρέχουσα κυβέρνηση έχει μονιμοποιήσει τους 1.550 από τους 2.500 εποχικούς πυροσβέστες ενώ τόνισε ότι για όλους τους εποχικούς θα διεξαχθεί νέος διαγωνισμός.

Διαχείριση των δασών

Στο πρόγραμμα “ANTINERO” και στις μεταρρυθμίσεις για τη διαχείριση των δασών αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευστάθιος Σταθόπουλος στο πλαίσιο του συνεδρίου Green Deal 2024 που διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, με θέμα: «Η Ανθεκτικότητα στο επίκεντρο της βιώσιμης ανάπτυξης και του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού».

«Σε τέσσερα χρόνια έχουν διατεθεί 450 εκατομμύρια ευρώ, όταν τα προηγούμενα 40 χρόνια, είχαν διατεθεί 10-20 χιλιάδες το χρόνο ανά δασική υπηρεσία», είπε ο κ. Σταθόπουλος και τόνισε ότι έχει καλυφθεί περίπου το 15% των δασικών συστημάτων ενώ μέχρι το τέλος του προγράμματος φιλοδοξούν να καλύψουν το 1/3.

«Με τα δεδομένα αυτά, το ANTINERO είναι ένα πρόγραμμα το οποίο προσπαθεί να καλύψει κενά που δεν καλύφθηκαν τα τελευταία 40 ή 50 χρόνια», σημείωσε ο κ. Σταθόπουλος.

Όπως τόνισε στο επίκεντρο έχει τεθεί η ενίσχυση της πρόληψης και της ανθεκτικότητας κάτι το οποίο μεταξύ άλλων σημαίνει έναν συνδυασμό τριών παραμέτρων των δασικών συνεταιρισμών, των ανθρώπων που δουλεύουν και ζουν μέσα στα δάση. «Είναι οι λιγότεροι, δυστυχώς, από ότι στο παρελθόν. Ωστόσο είναι πάρα πολύ χρήσιμοι.

Προφανώς του ιδιωτικού τομέα, τόσο για τη χρηματοδότηση όσο και για την παροχή εξοπλισμού και κατάλληλων μηχανημάτων τα οποία είναι αδύνατον οι δασικοί συνεταιρισμοί να διαθέτουν. Και προφανώς όλο αυτό το πράγμα θα λειτουργήσει κατά την ολοκλήρωσή του ως το αναγκαίο στάδιο για την εκτέλεση των μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων με έμφαση στη Θεσσαλία όπου μέσω του ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη εκδοθεί πρόσκληση και θα είναι ανοιχτή μέχρι το τέλος του 2025 για μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα φραγμάτων βάρους και όχι μόνο ύψους 200 εκατομμυρίων», επισήμανε ο κ. Σταθόπουλος.

«Θέλουμε να πιστεύουμε», τόνισε ο κ. Σταθόπουλος, «πως με την ολοκλήρωση της δικαστικής και διοικητικής διαδικασίας ως το τέλος του χρόνου θα δρομολογηθούν και έργα περίπου 50 εκατ. για τον Έβρο. Δεν έχουν μείνει πίσω η Πάρνηθα και τα δάση της δυτικής Αττικής, ενώ από τις 15 Νοεμβρίου και έως τον Μάρτιο θα τελειώσουν και τα πρώτα επείγοντα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα στην Πεντέλη».

Ο κ. Σταθόπουλος παραδέχτηκε ότι «πολλές φορές έχουμε τρέξει πίσω από την εξέλιξη» και τόνισε ότι «το 1833 ιδρύθηκε η Δασική Υπηρεσία και μέχρι το 2010 δεν είχε ξεκινήσει προσπάθεια για δασικούς χάρτες». «Δεν έχουμε δασικούς χάρτες ούτε τώρα, έως έναν βαθμό. Αυτή τη στιγμή όμως έχουμε κυρωμένους δασικούς χάρτες το 91% και ειδικά την τελευταία πενταετία έχει ολοκληρωθεί το 50% της δουλειάς.

«Στόχος μας είναι, με 1-2 κατάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις, που θα είμαστε πολύ σύντομα έτοιμοι να ανακοινώσουμε, να έχουμε ολοκληρώσει το 80% των αντιρρήσεων πριν το τέλος του 2025. Είμαι αισιόδοξος ότι θα τον πετύχουμε αυτόν τον στόχο. Τώρα είμαστε λίγο πάνω από το 30%, θέλουμε να έχουμε φθάσει σε ένα 75-80%»

Ακόμη, ο κ. Σταθόπουλος επισήμανε ότι τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια είναι μία σημαντική μεταρρύθμιση και θα βοηθήσουν στο «πάντρεμα» της βιώσιμης λειτουργίας των δασών με την αστική ανάπτυξη.

Επιπλέον αναφέρθηκε στην ψήφιση του νομοσχεδίου δασικής μεταρρύθμισης για διαχειριστικές μελέτες και «τη ρύθμιση των περιμετρικών ζωνών» ενώ υπογράμμισε ότι σημαντικό ζήτημα είναι και «η διαδικασία της προκήρυξης, πλέον, των δασικών συστημάτων για την οργανωμένη απόληψη της βιομάζας, τη λειτουργία δηλαδή μιας νέας οικονομίας στο δάσος, το παραγωγικό δάσος, για να έχουμε ένα αντικειμενικό σύστημα αξιοποίησης και παραγωγής με κοινωνικό μέρισμα».

«Προφανώς το νέο σχήμα που θα μπορεί να αναλάβει αυτές τις προκηρύξεις, τα Υβριδικά Συνεργατικά Σχήματα, θα αποτελούν συνδυασμό δασικών συνεταιρισμών και ιδιωτικού τομέα. Αξίζει, μάλιστα, μια ελληνική επιχείρηση να επενδύσει σε αυτά τα υβριδικά σχήματα – οι πρώτες ενδείξεις από διεθνή συνέδρια φανερώνουν πολύ μεγάλη κινητικότητα. Τα συνεργατικά σχήματα είναι μία χρυσή ευκαιρία για συμμετοχή για μία νέα οικονομία που δεν είχαμε συνηθίσει στη χώρα», σημείωσε.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More