Eurostat: O πληθωρισμός επιβραδύνεται, οι τιμές των τροφίμων ανεβαίνουν – Στο 9,2% ο ετήσιος τιμάριθμος
Σε καθοδική τροχιά εισήλθε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, παραμένοντας ωστόσο σε πολύ υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα περίπου 4 φορές πάνω από τον επίσημο στόχο (2%) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ διαμορφώθηκε στο 9,2% τον Δεκέμβριο του 2022, από 10,1% τον Νοέμβριο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 5%. Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πληθωρισμός ήταν ακόμα υψηλότερος, στο 10,4%, από 11,1%. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 5,3%.
Τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας διαμορφώθηκε στο 7,6% τον Δεκέμβριο (ποσοστό 7,2% ανακοίνωσε προ ημερών η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ)).
Το ποσοστό αυτό ωστόσο δεν αντικατοπτρίζει τον πραγματικό πληθωρισμό κυρίως στα είδη διατροφής, όπου «τρέχει» με ρυθμό 15,5%, επιβαρύνοντας περαιτέρω «το καλάθι του νοικοκυριού».
Ενδεικτικά οι αυξήσεις αφορούν: ψωμί και δημητριακά 18,10%, κρέατα (γενικά) 17,80%, ψάρια (γενικά) 2,40%, γαλακτοκομικά και αυγά 25,60%, έλαια και λίπη 21,70%, φρούτα (γενικά) 2,70%, λαχανικά (γενικά) 13,10%, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά 8,70%, λοιπά τρόφιμα 14,00%, καφές-κακάο-τσάι 13,20%, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων 10,40% κλπ.
Τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας έδειξαν ότι τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός πήραν τη σκυτάλη από την ενέργεια, έχοντας τη μεγαλύτερη συμβολή στο άλμα του ετήσιου πληθωρισμού με +2,88 ποσοστιαίες μονάδες. Ακολούθησαν ενέργεια (+2,79 ποσοστιαίες μονάδες), υπηρεσίες (+1,83) και μη ενεργειακή βιομηχανικά αγαθά (+1,70).
Οι χαμηλότερες μετρήσεις του πληθωρισμού ήταν στην Ισπανία (5,5%), το Λουξεμβούργο (6,2%) και τη Γαλλία (6,7%), ενώ οι υψηλότερες σε Ουγγαρία (25,0%), Λετονία (20,7%) και Λιθουανία (20,0%).
Συνολικά, σε σύγκριση με το Νοέμβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε σε 22 κράτη-μέλη, παρέμεινε σταθερός σε δύο και αυξήθηκε σε τρία.
Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More