Παρασκευή, 11 Απριλίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Europride 2024: Τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, η ουσία της διαφορετικότητας και οι “αόρατες” προκαταλήψεις

Το Thessaloniki Pride 2024 αποτελεί μία γιορτή της διαφορετικότητας, μία ευκαιρία για διάλογο και ευαισθητοποίηση αλλά και μία δυναμική έκκληση για αλλαγή, με κορυφαία εκδήλωση του φεστιβάλ, την Πορεία Υπερηφάνειας που θα λάβει χώρα το Σάββατο 28 Ιουνίου.

Με αφορμή το Europride, νομικοί και εκπρόσωποι της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, ανέπτυξαν τις απόψεις τους στην εκπομπή της ΕΡΤ3 Τριτολογίες“.

H κα Λίνα Παπαδοπούλου, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, τόνισε ότι ο νόμος για τον γάμο των ομοφυλόφιλων και την υιοθεσία παιδιών, έφερε την ισότητα στον γάμο ανεξαρτήτως φύλου, καθώς και τη δυνατότητα της ομογονεϊκότητας. Η κα Παπαδοπούλου αναφέρθηκε στη σύγχυση που προέκυψε γύρω από τον όρο τεκνοθεσία που, όπως είπε, σημαίνει υιοθεσία από τον ή την σύζυγο του ομόφυλου ζευγαριού και όχι απόκτηση τέκνου από ένα ζευγάρι ανδρών με παρένθετη μητέρα που, έτσι κι αλλιώς, απαγορεύεται στην Ελλάδα. “Αυτή τη στιγμή, η ελληνική έννομη τάξη αναγνωρίζει μόνο δύο φύλα, όπως συμβαίνει άλλωστε και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, δεν υπάρχει δηλαδή το μη διπολικό, υπάρχει ακόμη δρόμος για να κατακτήσουμε την έμφυλη ισότητα, είτε σε ό,τι αφορά τα ατομικά είτε τα πολιτικά δικαιώματα”, κατέληξε η κα Παπαδοπούλου.

Η κα Ελένη Χρηστίδου, πρόεδρος Egalite, σύλλογος ΛΟΑΤΚΙ+ εργαζομένων στα ευρωπαϊκά όργανα, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση στην Ευρώπη, ωστόσο, υπάρχουν κι άλλα που πρέπει να γίνουν.

Σύμφωνα με την κα Άννα Κωνσταντινίδη-Απέργη, ειδική σύμβουλο και εμπειρογνώμονα θεμάτων ΛΟΑΤΚΙ+ ισότητας και διαφορετικότητας και πρώην πρόεδρο Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, η συμπερίληψη και η ορατότητα είναι σπουδαίες λέξεις αλλά, εάν δεν τις δώσουμε σάρκα και οστά, είναι απλά δύο λέξεις γραμμένες πάνω σε μία κόλλα χαρτιού.” Για τον νέο νόμο, σχολίασε ότι ρυθμίζει μεν την ισότητα στον πολιτικό γάμο, δεν συμπεριλαμβάνει δε όλα τα φύλα και όλες τις σεξουαλικότητες και χρήζει τροποποίησης. Τέλος, αναφορικά με τη ρητορική μίσους και τον ρατσιστικό λόγο, η κα Κωνσταντινίδη επισήμανε την ανάγκη η πολιτεία να τροποποιήσει τον αντιρατσιστικό νόμο 4285/14, ώστε τέτοιες συμπεριφορές να ποινικοποιούνται, ειδικά όταν προέρχονται από δημόσια και πολιτικά πρόσωπα.

Ακόμη, όπως τόνισε η εμπειρογνώμων, οι τρανς στη χώρα μας θεωρούνται ψυχικά διαταραγμένοι, αφού είναι χαρακτηρισμένοι στους ψυχιατρικούς καταλόγους ως “άτομα με διαταραχή ταυτότητας φύλου και τρανσεξουαλισμό”, γεγονός που φέρει αποκλεισμούς στον χώρο της εργασίας, σε μία σειρά επαγγελμάτων, όπως στο Λιμενικό, την αστυνομία, την Αεροπορία, τον στρατό, καθώς και στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ.

Η κα Στέλλα Μπελιά πρόεδρος οικογενειών «Ουράνιο Τόξο», έκρινε σημαντικό το ότι έγιναν σημαντικά βήματα μπροστά, ωστόσο, όπως ανέφερε, “είμαστε η χώρα του μη χείρον βέλτιστον”, προσθέτοντας ότι “αυτό που έχουμε στο μυαλό μας ως κανονικό είναι κάτι στο οποίο δεν χωράει κανένας άνθρωπος, πρέπει να αποδεχτούμε ότι η ανθρώπινη ποικιλότητα είναι πλούτος και όχι πρόβλημα…θα μπω μπροστά όταν εμποδίσουν έναν οποιονδήποτε άνθρωπο να βγει έτσι όπως αισθάνεται ότι είναι ο εαυτός του”.

Ο κ. Απόστολος Καραμπαΐρης, διευθυντής Thessaloniki Pride, είπε ότι “υπάρχουμε στον δημόσιο χώρο, ωστόσο, καταπιεζόμαστε να αποκαλύψουμε ή να υπονοήσουμε την ταυτότητά μας ως ΛΟΑΤΚΙ+. Το Europride είναι η συμβολική στιγμή που πραγματώνουμε αυτό μας το δικαίωμα…. Αυτό που κάποιοι άνθρωποι θεωρούν προκλητικό για άλλους είναι η ζωή τους.”

Η κα Έλενα Σκαρπίδου, υπεύθυνη τομέα Εκπαίδευσης Πολύχρωμου Σχολείου, που αναδεικνύει το θέμα των διακρίσεων σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό, έκανε λόγο για έλλειψη ενημέρωσης στην εκπαίδευση σχετικά με την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα αλλά και θετικών προτύπων για τα ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά, και τεράστια έλλειψη συμπερίληψης, αφού, όλες οι νομικές ή κοινωνικές αλλαγές που έχουν γίνει δεν έχουν μεταφερθεί στην εκπαίδευση, όπου ακόμη δεν υπάρχει γνώση ούτε οδηγίες.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More