Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

E.E: Κυρώσεις σε δύο υπουργούς του Ιράν και ένταξη δεκάδων άλλων στελεχών στη μαύρη λίστα

Δύο υπουργούς του Ιράν και άλλα πρόσωπα ενέταξε, χθες 20/2 η Ευρωπαϊκή Ένωση, στη λίστα των κυρώσεων για την φονική καταστολή των μαζικών κινητοποιήσεων στη χώρα από τον Σεπτέμβριο. Χιλιάδες οι συμμετέχοντες, στις Βρυξέλλες, στην σε συγκέντρωση της ιρανικής αντιπολίτευσης.

Η επιβολή των κυρώσεων ισχύει από χθες Δευτέρα, καθώς η ΕΕ αποφάσισε να παγώσει τυχόν πόρους στη δικαιοδοσία της και να απαγορεύσει την είσοδο σε αυτήν των στελεχών του ιρανικού κρατικού μηχανισμού που ενέχονται σε παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της καταστολής των διαδηλώσεων μετά τον θάνατο, τη 16η Σεπτεμβρίου, της Μαχσά Αμινί, της νεαρής Ιρανής, που είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών διότι παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα για τις γυναίκες στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Αποδέκτες των κυρώσεων είναι πρωτίστως ο υπουργός Πολιτισμού και Ισλαμικού Προσανατολισμού Μοχαμάντ-Μεχντί Εσμαϊλί, και ο υπουργός Παιδείας Γιουσέφ Νουρί. Ακολουθεί ο διευθυντής των γυναικείων φυλακών που κατηγορείται για ωμότητες, και την μαύρη λίστα των 200 προσώπων, 33 εκ των οποίων νομικά, συμπληρώνουν κοινοβουλευτικοί, εισαγγελικοί λειτουργοί και δικαστικοί.

Περισσότεροι απο 6. 000 άνθρωποι, κατά τους υπολογισμούς της αστυνομίας των Βρυξελλών, , συμμετείχαν σε συγκέντρωση κατά του ιρανικού καθεστώτος κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των ευρωπαίων ΥΠΕΞ. Κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «γυναίκα, ζωή, ελευθερία», ενώ άλλοι κράταγαν σημαίες της αυτοκρατορικής εποχής και πορτρέτα του Ρεζά Παχλαβί, του γιου του σάχη που ανατράπηκε με την ισλαμική επανάσταση του 1979. Στους ομιλητές συγκαταλεγόταν η εγκατεστημένη στις ΗΠΑ δημοσιογράφος και ακτιβίστρια Μάσι Αλινεζάντ, μορφή του κινήματος κατά της μαντίλας.

Των κυρώσεων εξαιρέθηκαν οι “Φρουροί της Επανάστασης” γιατί όπως εξήγησε η η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, νομικοί ειδικοί της ΕΕ αποφάνθηκαν ότι δεν υπάρχει «νομική βάση» για να ανακηρυχθεί το σώμα, «τρομοκρατική οργάνωση», τουλάχιστον «μέχρι τώρα».

Όπως είπε η ίδια οι κυρώσεις της ΕΕ επιβλήθηκαν για να λογοδοτήσουν υπεύθυνοι για παραβιάσεις δικαιωμάτων γυναικών και νέων ανθρώπων που απλά «θέλουν να ζήσουν ελεύθερα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa, Reuters

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More