Eλευσίνα: «Βόλτα» στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης
Απέχει μόλις 21 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας και είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023. Όμως δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος για να την επισκεφτεί κανείς. Ο λόγος για την Ελευσίνα, πόλη πλούσια σε ιστορία με μοναδικά εκθέματα και συνεχή προσπάθεια αναβάθμισής της, καθώς το βιομηχανικά επιβαρυμένο Θριάσιο πεδίο, ακόμα και σήμερα που έχει υποχωρήσει σημαντικά αυτή η δραστηριότητα παραμένει καθοριστικός παράγοντας για το περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή.
Κάνουμε λοιπόν μία «βόλτα» στην πόλη μέσα από τις κατά καιρούς αναρτήσεις του www.ertnews.gr για να σας προτείνουμε να επισκεφτείτε την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023.
Στην αρχαιότητα ήταν ιερή πόλη με τα Ελευσίνια Μυστήρια και γενέτειρα του Αισχύλου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της πόλης, αλλά και στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Καθόλου παράξενο λοιπόν που πρόσφατα ξεκίνησαν οι διαδικασίες συγκρότησης Ομάδας Προφορικής Ιστορίας για την πόλη.
Αποτέλεσε τόπο μαζικής εγκατάστασης Μικρασιατών προσφύγων που της έδωσαν ζωή και βρήκαν εργασία στις βιομηχανίες της περιοχής και στους αγρούς. Σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης παίζει το Μουσείο του Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας που έχουν επισκεφτεί χιλιάδες Έλληνες και αλλοδαποί.
Πολλές ήταν οι παρεμβάσεις για να μπορέσει η πόλη να «σηκώσει» το βάρος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Είχε βέβαια σημαντική κληρονομιά με την πολυετή και επιτυχημένη διοργάνωση των εκδηλώσεων «Αισχύλεια».
Αρχικά εγκρίθηκε μελέτη ανάπλασης, στη συνέχεια σειρά αναξιοποίητων χώρων όπως ο ιστορικός κινηματογράφος της Ελευσίνας «Ελευσίς», πέρασαν στα χέρια του Δήμου. Αλλά και η παλιά βιομηχανία IRIS γίνεται χώρος Πολιτισμού στην Ελευσίνα. Σειρά παίρνει το παλιό εμβληματικό εργοστάσιο «Κρόνος».
Μαθητές πραγματοποίησαν εικαστικές παρεμβάσεις στα σχολεία και τα έκαναν πιο «ζωντανά».
Πραγματοποιήθηκε δράση φιλοτέχνησης των ΚΑΦΑΟ στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Απομακρύνθηκαν τα ναυάγια, διαδικασία που ούτως ή άλλως είχε ξεκινήσει πριν δοθεί το χρίσμα της Πολιτιστικής πρωτεύουσας.
Η «Όαση» πέρασε στα χέρια του Δήμου για να γίνει πάρκο αναψυχής.
Το άγαλμα του “Εργάτη” κοσμεί την πόλη της Ελευσίνας και θυμίζει την εργατική της ιστορία που δυστυχώς είχε και «μαύρες στιγμές» με τα πολύνεκρα δυστυχήματα σε ΠΕΤΡΟΛΑ και ΠΥΡΚΑΛ. Στα εμβληματικά εργοστάσια της περιοχής και το τσιμεντάδικο «Τιτάν».
Το μνημείο του Ελευσίνιου Βασίλη Λάσκου και οι ετήσιες εκδηλώσεις στην παραλία της Ελευσίνας, θυμίζουν την ανδρεία του παρασημοφορημένου κυβερνήτη του υποβρυχίου «Κατσώνης» που βυθίστηκε το Σεπτέμβρη του 1943 έξω από τη Σκιάθο.
Το Καλυμπάκι περιοχή που κάποτε ήταν παρατημένη, σήμερα με τις αναγκαίες παρεμβάσεις είναι επισκέψιμη και φιλοξενεί διάφορες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα τη στέγαση ναυτικού ομίλου, απέναντι από το παλιό εργοστάσιο του Κρόνου.
Πόλη με πλούσια αθλητική ιστορία έχει το δημιούργημα των Μικρασιατών προσφύγων τον Ηρακλή Ελευσίνας, που γεννήθηκε στα σπλάχνα του προσφυγικού συνοικισμού της πόλης.
Αλλά και τον μεγάλο Πανελευσινιακό με θητεία και στην Α’ Εθνική κατηγορία, με το ιστορικό του γήπεδο να είναι πλέον σούπερ μάρκετ και η ομάδα να στεγάζεται σε νέα σύγχρονη εγκατάσταση. Την αθλητική ιστορία σημάδεψε η τραγωδία των Ελευσίνιων φιλάθλων το 1960 στην επιστροφή από την Πάτρα με τον απολογισμό να είναι 4 νεκροί και 35 τραυματίες. Πάντα όμως η πόλη αναγνωρίζει και τιμά όσους προσέφεραν στην αθλητική της ιστορία.
Και η νέα γενιά όμως αντιλαμβάνεται τον αθλητισμό σαν δραστηριότητα που δεν μπορεί να είναι αποκομμένη από κοινωνικές ευαισθησίες.
Αυτά για αρχή τα υπόλοιπα μπορείτε να τα ανακαλύψετε με επίσκεψη και βόλτα στην πόλη και αν κουραστείτε τόσο τα αναψυκτήρια-καφέ όσο και τα ταβερνάκια κοντά στην παραλία μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακτήσετε δυνάμεις και να συνεχίσετε την εξερεύνηση.
Έρευνα: Nάσος Μπράτσος
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More