Credit Suisse: Προχωρά σε δανεισμό ύψους έως και 54 δισ. δολαρίων από την Ελβετική Κεντρική Τράπεζα
Ο τραπεζικός κολοσσός Credit Suisse ανακοίνωσε πως θα δανειστεί έως και 50 δισ. φράγκα (54 δισ. δολάρια) από την Ελβετική Κεντρική Τράπεζα .
ΗΕλβετική Κεντρική Τράπεζα (SNB) είχε ήδη ανακοινώσει την Τετάρτη ότι τα κεφάλαια και τα επίπεδα ρευστότητας της Credit Suisseείναι επαρκή, σημειώνοντας ωστόσο πως «αν χρειαστεί», είναι έτοιμη να παράσχει ρευστότητα στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, λίγες ώρες μετά την πτώση της αξίας των μετοχών της σε ιστορικό χαμηλό ως αποτέλεσμα της άρνησης του μεγαλύτερου μετόχου της να επενδύσει περισσότερα χρήματα στην τράπεζα.
Μόνο μέσα σε μια ταραχώδη ημέρα χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας έπεσε κάτω από τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Credit Suisse, η οποία επλήγη από μια σειρά σκανδάλων τα τελευταία χρόνια, είδε την τιμή της μετοχής της να πέφτει απότομα μετά τη δήλωση του προέδρου της Saudi National Bank Αμάρ αλ-Χουντάιρι ότι «δεν θα αυξήσει σε καμία περίπτωση» τη συμμετοχή της.
Οι μετοχές της τράπεζας βρέθηκαν γρήγορα σε ελεύθερη πτώση στο ελβετικό χρηματιστήριο, σημειώνοντας πτώση άνω του 30% σε ιστορικό χαμηλό 1,55 ελβετικών φράγκων (1,66 δολάρια).
Η τράπεζα ανέκτησε κάποιο έδαφος μέχρι το κλείσιμο, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές της ημέρας με πτώση 24,24% στα 1,697 ελβετικά φράγκα (1,82 δολάρια).
Σε πτώση μετοχές ευρωπαϊκών Τραπεζών
Η αναταραχή προκάλεσε αυτόματη παύση της διαπραγμάτευσης των μετοχών της Credit Suisse στην ελβετική αγορά και έστειλε τις μετοχές άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών σε πτώση, ορισμένες με διψήφια ποσοστά. Αυτό πυροδότησε νέους φόβους για την υγεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μετά την πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank στις ΗΠΑ.
Η γαλλική Societe Generale SA σημείωσε πτώση 12% σε ένα σημείο. Η γαλλική BNP Paribas υποχώρησε περισσότερο από 10%. Η γερμανική Deutsche Bank σημείωσε πτώση 8% και η βρετανική Barclays Bank υποχώρησε σχεδόν 8%. Η διαπραγμάτευση των δύο γαλλικών τραπεζών ανεστάλη για λίγο.
Ο δείκτης STOXX Banks των 21 κορυφαίων ευρωπαϊκών δανειστών υποχώρησε κατά 8,4% μετά τη σχετική ηρεμία στις αγορές την Τρίτη.
Δύο εποπτικές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επικοινώνησε με τράπεζες υπό την εποπτεία της για να τις ρωτήσει σχετικά με τα ανοίγματά τους στην Credit Suisse.
Μία από τις πηγές δήλωσε, ωστόσο, ότι θεωρούν τα προβλήματα της Credit Suisse ως ειδικά για τη συγκεκριμένη τράπεζα και όχι ως συστημικά.
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί την κατάσταση γύρω από την Credit Suisse και βρίσκεται σε επαφή με τους παγκόσμιους ομολόγους του για το θέμα αυτό, δήλωσε την Τετάρτη εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. Ερωτηθείς σχετικά με τον αντίκτυπο των προβλημάτων της Credit Suisse στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα, ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς δήλωσε στο Reuters: «Όλοι ανησυχούν».
Μιλώντας την Τετάρτη σε οικονομικό συνέδριο στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ, ο πρόεδρος της Credit Suisse Άξελ Λέμαν υπερασπίστηκε την τράπεζα, λέγοντας: «Έχουμε ήδη πάρει το φάρμακο» για να μειώσουμε τους κινδύνους. Όταν ρωτήθηκε αν θα απέκλειε την κρατική βοήθεια στο μέλλον, είπε: «Αυτό δεν αποτελεί θέμα. Είμαστε ρυθμισμένοι. Έχουμε ισχυρούς δείκτες κεφαλαίου, πολύ ισχυρό ισολογισμό. Είμαστε σε ετοιμότητα, οπότε αυτό δεν είναι καθόλου θέμα».
Μια ημέρα νωρίτερα, η Credit Suisse ανέφερε ότι οι διευθυντές είχαν εντοπίσει «ουσιώδεις αδυναμίες» στους εσωτερικούς ελέγχους της τράπεζας για τη χρηματοοικονομική πληροφόρηση από το τέλος του περασμένου έτους. Αυτό πυροδότησε νέες αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της τράπεζας να αντέξει την καταιγίδα.
Με τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο περισσότερων κρυφών προβλημάτων στο τραπεζικό σύστημα, οι επενδυτές έσπευσαν να πουλήσουν τραπεζικές μετοχές μετά από τις κακές ειδήσεις.
Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης έχει δει περισσότερα από 120 δισεκατομμύρια ευρώ (127 δισ. δολάρια) να εξανεμίζονται σε αξία από τις 8 Μαρτίου.
Η αναταραχή ήρθε μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, πριν από τις χρεοκοπίες, ότι η τράπεζα θα αυξήσει «πιθανότατα» τα επιτόκια αναφοράς της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα για να πιέσει τη μάχη κατά του πληθωρισμού. Οι αγορές παρακολουθούσαν στενά για να δουν αν η τράπεζα θα το πραγματοποιήσει παρά την τελευταία αναταραχή.
Η Credit Suisse αποτελεί «πολύ μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για την παγκόσμια οικονομία» από ό,τι οι μεσαίες αμερικανικές τράπεζες που κατέρρευσαν, δήλωσε ο Άντριου Κένιγχαμ, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για την Ευρώπη.
Έχει πολλές θυγατρικές εκτός Ελβετίας και χειρίζεται συναλλαγές για hedge funds.
«Η Credit Suisse δεν είναι μόνο ένα ελβετικό πρόβλημα, αλλά ένα παγκόσμιο πρόβλημα», είπε.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι τα προβλήματα της ελβετικής τράπεζας «ήταν γνωστά, οπότε δεν αποτελούν πλήρες σοκ ούτε για τους επενδυτές ούτε για τους φορείς χάραξης πολιτικής».
Τα προβλήματα «εγείρουν για άλλη μια φορά το ερώτημα σχετικά με το αν πρόκειται για την αρχή μιας παγκόσμιας κρίσης ή απλώς για άλλη μια «ιδιότυπη» περίπτωση», δήλωσε ο Κένιγχαμ. «Η Credit Suisse θεωρούνταν ευρέως ως ο πιο αδύναμος κρίκος μεταξύ των μεγάλων τραπεζών της Ευρώπης, αλλά δεν είναι η μόνη τράπεζα που αντιμετώπιζε προβλήματα αδύναμης κερδοφορίας τα τελευταία χρόνια».
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι το τραπεζικό τους σύστημα δεν έχει άμεση έκθεση στις χρεοκοπίες των αμερικανικών τραπεζών.
Η Ευρώπη ενίσχυσε τις τραπεζικές της διασφαλίσεις μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που ακολούθησε την κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008, ανέφεραν αναλυτές, μεταφέροντας την εποπτεία των μεγαλύτερων τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η κεντρική τράπεζα θεωρείται λιγότερο πιθανό από τις εθνικές εποπτικές αρχές να κάνει τα στραβά μάτια σε προβλήματα που εξελίσσονται.
Η μητρική τράπεζα Credit Suisse δεν υπάγεται στην εποπτεία της ΕΕ, αλλά έχει οντότητες σε αρκετές χώρες της ΕΕ. Η Credit Suisse υπόκειται σε διεθνείς κανόνες που την υποχρεώνουν να διατηρεί χρηματοοικονομικά αποθέματα ασφαλείας έναντι ζημιών ως μία από τις 30 λεγόμενες παγκοσμίως συστημικά σημαντικές τράπεζες ή G-SIBs.
Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, Associated Press
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More