COP28: Πέντε προσωπικότητες που αξίζει να παρακολουθήσετε
Παγκόσμιοι ηγέτες, επιστήμονες και ακτιβιστές θα βρεθούν στο Ντουμπάι για να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής COP28 που ξεκίνησε χθες (30/11) και διεξάγεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, με στόχο τη διαμόρφωση μιας παγκόσμιας απάντησης στην κλιματική κρίση.
H COP28 είναι επισήμως η μεγαλύτερη που διοργανωθηκε ποτέ με 80.000 εγγεγραμμένους συμμετέχοντες. Κατά τη διάρκεια της συνόδου, οι συμμετέχοντες θα εργαστούν, μεταξύ άλλων, για να θέσουν νέους στόχους για την ηλιακή και αιολική ενεργειακή ενέργεια, να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου, να σχεδιάσουν κανόνες για μια παγκόσμια αγορά εμπορίας άνθρακα και, τέλος, να δημιουργήσουν ένα ταμείο αποζημιώσεων για το κλίμα. Ορισμένες προσωπικότητες αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της πιο αμφιλεγόμενης COP μέχρι σήμερα.
(UN Climate Change/ Kiara Worth/ Flickr)
Η πρωθυπουργός των Μπαρμπάντος Μία Αμόρ ΜότλεΪ υπερασπίζεται τους πιο ευάλωτους
Η πρωθυπουργός των Μπαρμπάντος Μία Αμόρ Μότλεϊ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής. Έχει χαρακτηριστεί υπέρμαχος των εθνών του Παγκόσμιου Νότου που είναι πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις της ανόδου της στάθμης των ωκεανών και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η πρωθυπουργός του νησιού της Καραϊβικής έγινε γνωστή το 2021 όταν έδωσε μια παθιασμένη ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στην οποία αναφέρθηκε στο τραγούδι του Μπομπ Μάρλεϊ «Get Up, Stand Up» για να παρακινήσει συγκεκριμένη δράση για την κλιματική αλλαγή.
«Σύμφωνα με τα λόγια του Ρόμπερτ Νέστα Μάρλεϊ … ποιος θα σηκωθεί και θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα του λαού μας;» ρώτησε.
«Ποιος θα σηκωθεί στο όνομα όλων εκείνων που έχουν πεθάνει εξαιτίας της κλιματικής κρίσης ή για τα μικρά αναπτυσσόμενα νησιωτικά κράτη που χρειάζονται να διατηρήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τον 1,5° Κελσίου για να επιβιώσουν;»
Στην COP27 στη Γλασκώβη, ηγήθηκε των επιτυχημένων προσπαθειών για τη δημιουργία ενός Ταμείου Απωλειών και Ζημιών, το οποίο έχει σχεδιαστεί για την παροχή οικονομικής βοήθειας στα κράτη που είναι πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η 58χρονη Μότλεϊ διαδραμάτισε επίσης σημαντικό ρόλο στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι τον περασμένο Ιούνιο για ένα νέο παγκόσμιο Οικονομικό Σύμφωνο. Η συνάντηση που φιλοξενήθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν είχε ως στόχο την επίτευξη μεγαλύτερης κλιματικής δικαιοσύνης με τη διαγραφή του χρέους των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών, τη δημιουργία ενός ταμείου εγγυήσεων που θα υποστηρίζεται από τις αναπτυξιακές τράπεζες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς και τη φορολόγηση των κερδών των εταιρειών ορυκτών καυσίμων.
Το 2022 το περιοδικό TIME την συμπεριέλαβε στη λίστα με τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους. Η Ενγκόζι Οκόνιο Ιουεάλα, γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, δήλωσε ότι η Μότλεϊ «είναι η ενσάρκωση της συνείδησής μας, υπενθυμίζοντας σε όλους μας να αντιμετωπίζουμε τον πλανήτη μας και συνεπώς ο ένας τον άλλον με αγάπη, αξιοπρέπεια και φροντίδα».
Xie Zhenhua, βετεράνος διαπραγματευτής για το κλίμα
Ο Xie Zhenhua, έχει εκπροσωπήσει την Κίνα σε όλες τις COP από το 2007, καθιστώντας τον κεντρικό πρόσωπο όλων των πρόσφατων διαπραγματεύσεων για το κλίμα. Συμμετείχε επίσης στην επίτευξη της συμφωνίας-ορόσημο του Παρισιού για το κλίμα το 2015. Ο 74χρονος αξιωματούχος είναι επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος από το 1993 και είναι γνωστός για τις διπλωματικές του ικανότητες. Τα τελευταία χρόνια, έχει καταφέρει να σφυρηλατήσει μια στενή σχέση με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, τον απεσταλμένο των ΗΠΑ για το κλίμα, παρά το ευρύτερο πλαίσιο των τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.
(AHMAD GHARABLI / AFP)
«Ο Xie Zhenhua αποτελεί πρότυπο για τους μελλοντικούς διπλωμάτες για το κλίμα», δήλωσε στο AFP ο πρώην ακτιβιστής της Greenpeace Λι Σούο, ο οποίος είναι ερευνητής στο Asia Society Policy Institute. «Είναι βαθιά αφοσιωμένος στη δράση για το κλίμα και δείχνει προθυμία και ικανότητα να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της Κίνας και της παγκόσμιας κοινότητας», πρόσθεσε ο ακτιβιστής.
Μαρίνα Σίλβα: Υπουργός Περιβάλλοντος της Βραζιλίας θεματοφύλακας του Αμαζονίου
Η υπουργός Περιβάλλοντος της Βραζιλίας Μαρίνα Σίλβα είναι μια εμβληματική φυσιογνωμία του αγώνα κατά της αποψίλωσης των δασών στον Αμαζόνιο. Μετά από τέσσερα χρόνια πρωτοφανούς καταστροφής του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του κόσμου υπό τον πρώην πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρου, έχει θέσει ως αποστολή της τη διάσωση των λεγόμενων «πνευμόνων του πλανήτη».
Η Σίλβα διετέλεσε υπουργός Περιβάλλοντος κατά την πρώτη θητεία του προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, μεταξύ 2003 και 2008. Επαναδιορίστηκε στη θέση αυτή τον Ιανουάριο. Έκτοτε, εξασφάλισε τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επένδυση 260 εκατ. ευρώ σε ένα Ταμείο του Αμαζονίου, το οποίο είχε αναστείλει η κυβέρνηση του Μπολσονάρου.
(Wikimedia/ José Cruz/ABr)
Αναμένεται να πιέσει για τη δημιουργία ενός νέου ταμείου για τη διατήρηση των τροπικών δασών σε περίπου 80 χώρες. Μιλώντας σε σεμινάριο ενόψει της συνόδου κορυφής, η Σίλβα δήλωσε ότι η πρωτοβουλία θα περιλαμβάνει «έναν μηχανισμό πληρωμής ανά δέντρο και ανά εκτάριο γης» για να βοηθήσει τις χώρες να διατηρήσουν τα δάση τους.
Ινέζ Ουμουχόζα Γκρέις, η φωνή του οικοφεμινισμού
Εκτός από τις επίσημες αντιπροσωπείες των χωρών, η COP28 θα προσελκύσει πλήθος ακτιβιστών οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να επηρεάσουν τις συζητήσεις. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η Ινέζ Ουμουχόζα Γκρέις, ιδρύτρια της ΜΚΟ The Green Protector με έδρα τη Ρουάντα, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης με επικεφαλής γυναίκες που έχει ως στόχο την ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των νέων.
Η 27χρονη ακτιβίστρια είναι παγκόσμια συντονίστρια της οργάνωσης Loss and Damage Youth Coalition, στην οποία συμμετέχουν νέοι από τον παγκόσμιο Νότο και Βορρά, με στόχο τη βοήθεια των χωρών που είναι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή. Σε συνέντευξή της στη ΜΚΟ Global Impact, η Γκρέις αναφέρθηκε στην προσωπική της εμπειρία από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, όταν το σπίτι της οικογένειάς της στη Ρουάντα καταστράφηκε εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων και των ισχυρών ανέμων.
«Ένα βράδυ έβλεπα ειδήσεις και τότε είδα στην τηλεόραση μια συγκεκριμένη περιοχή στη χώρα μου όπου η κοινότητα αναγκάστηκε να μετακινηθεί λόγω πλημμυρών και διάβρωσης», είπε. «Στην τηλεόραση μπορούσες να δεις ότι οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που εκτοπίστηκαν ήταν γυναίκες και παιδιά. Και αυτό μου θύμισε το αίσθημα αδυναμίας που είχα νιώσει τότε».
Η ακτιβίστρια σπούδασε περιβαλλοντική μηχανική στο Πανεπιστήμιο της Ρουάντα. Το έργο της επικεντρώνεται στη συνηγορία και την εκπαίδευση, τόσο στην υποβολή αιτημάτων προς τους παγκόσμιους ηγέτες σε διεθνείς εκδηλώσεις όσο και στη διάδοση της επιστήμης της κλιματικής αλλαγής.
«Όλοι, παντού είναι εκτεθειμένοι στην κλιματική κρίση», δήλωσε στο Global Impact. «Όλοι είναι ευάλωτοι, αλλά το επίπεδο ευπάθειας εξαρτάται από το επίπεδο των υποδομών που υπάρχουν ήδη, το εκπαιδευτικό σύστημα, τα κεφάλαια και τη χρηματοδότηση», τόνισε.
ΤάσνιμΈσοπ: Εκτελεστικήδιευθύντριατου Climate Action Network International
Η Τάσνιμ Έσοπ είναι ειδική σε θέματα κλίματος, ενέργειας, φτώχειας και κοινωνικής δικαιοσύνης και ιδρυτική διευθύντρια της Πρωτοβουλίας για την Ενεργειακή Δημοκρατία στη Νότια Αφρική. Υπήρξε επικεφαλής της παγκόσμιας πολιτικής και στρατηγικής για το κλίμα για την περιβαλλοντική ΜΚΟ WWF International και διετέλεσε επικεφαλής της αντιπροσωπείας της οργάνωσης στην UNFCCC, συμπεριλαμβανομένης της COP στο Παρίσι.
«Ένα βασικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά μέτωπο σε αυτή τη COP είναι η ανάγκη για δίκαιη και ισότιμη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων», δήλωσε η Έσοπ στο Euronews. «Είχαμε μια χρονιά-ρεκόρ με παγκόσμιες κλιματικές επιπτώσεις και μια σειρά από ανησυχητικές εκθέσεις που μας λένε ότι πηγαίνουμε προς τη λάθος κατεύθυνση», τόνισε.
H COP28 θα ολοκληρωθεί στις 12 Δεκεμβρίου.
ΠΗΓΗ: France24
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More