AUKUS: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία-«μαμούθ» για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια – Σκληρή αντίδραση της Κίνας
Η συμφωνία για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια της Αυστραλίας το περιεχόμενο της οποίας ανακοίνωσαν σήμερα στις ΗΠΑ οι Τζο Μπαιντεν, Ρισι Σούνακ και Άντονι Αλμπανίζι εκ μέρους ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας, γνωστή από τα αρχικά των τριών κρατών ως AUKUS, αναμένεται να φτάσει το ποσό των 368 δις δολαρίων σε τρείς δεκαετίες.
Περιλαμβάνει πολλά στάδια, ξεκινώντας από την άμεση απόκτηση από την Αυστραλία τριών υποβρυχίων κατηγορίας Virginia που διαθέτουν οι ΗΠΑ, με την επιλογή προσθήκης ακόμη δύο, αν κριθεί απαραίτητο.
Όπως επίσης ανακοινώθηκε, ήδη από το 2027 τέσσερα αμερικανικά και ένα βρετανικό υποβρύχιο θα περιπολούν κυκλικά σε μόνιμη βάση στον ωκεανό ανοιχτά της Δυτικής Αυστραλίας, σχηματίζοντας την ναυτική δύναμη που θα αποκαλείται «Submarine Rotational Forces West».
Σταδιακά, με ρυθμό ένα υποβρύχιο ανά δύο έτη η Αυστραλία θα αποκτήσει μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 60, οκτώ νέου τύπου υποβρύχια, δημιουργώντας την κατηγορία «SSN-AUKUS».
Πρόκειται στην πραγματικότητα για σύμπραξη ναυπήγησης και πολεμικού εξοπλισμού μεταξύ των τριών χωρών στη βάση των υποβρυχίων που έχουν ήδη αναπτύξει οι Βρετανοί για αντικατάσταση δικών τους παλαιότερων με νέας γενιάς.
Οι ανακοινώσεις για το περιεχόμενο της Συμφωνίας “AUKUS” που έγιναν στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ από τους ηγέτες των τριών κρατών, έγινε θετικά αποδεκτή στην Αυστραλία και από την αντιπολίτευση των Φιλελευθέρων με τον αρχηγό του κόμματος Πήτερ Ντάτον να χαιρετίζει την εξέλιξη τονίζοντας πως «η κυβέρνηση των Εργατικών υλοποιεί αυτό που ξεκίνησε η δική μας κυβέρνηση και μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους».
Η κατασκευή των υποβρύχιων θα γίνει κατά κύριο λόγο στην Αδελαίδα αναμένοντας να ενισχύσει την τοπική αγορά εργασίας με 20.000 νέες θέσεις, ενώ υπάρχει πρόνοια για ενίσχυση της ναυπηγικής βιομηχανικές των ΗΠΑ ύψους 8 δις σε αντιστάθμισμα.
Παράλληλα αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο η Αυστραλία να προμηθευθεί κάποια τελικά απευθείας από βρετανικά ναυπηγεία «αν καταστεί αναγκαίο από μεταβολές στο γεωπολιτικό τοπίο», όπως επισημαίνεται.
Από την πλευρά της η Κίνα, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των στρατηγικών στόχων της συμφωνίας AUKUS αντέδρασε ήδη από την παραμονή των ανακοινώσεων -και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο- δια στόματος του προέδρου την χώρας Σι Τζινπίνγκ ο οποίος τη χαράκτήτισε ως «ένα ακριβό λάθος».
Παράλληλα η ελεγχόμενη από το Πεκίνο κρατική εφημερίδα «Global Times» έγραψε χαρακτηριστικά πως «με τη συμφωνία αυτή, η Αυστραλία φυτεύει μια ωρολογιακή βόμβα».
Ανταπόκριση: Αλέκος Μάρκελλος
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More