AFS: Εμπειρίες ζωής σε όλον τον κόσμο για μαθητές και μαθήτριες 15 έως 18 ετών
Η Ματίνα από το Ηλιόκαστρο Αργολίδας έφυγε πρόσφατα για το Σικάγο, ενώ η Τζένη από τη Θεσσαλονίκη έφτασε στην Αριζόνα όπου έτυχε θερμής υποδοχής από την οικογένεια φιλοξενίας της. Λίγες μέρες νωρίτερα, η Κωνσταντίνα-Ρόζα ταξίδεψε στη Δανία, όπου θα φοιτήσει στο διάσημο οικοτροφείο Vejlefjordskolen για ένα ακαδημαϊκό έτος.
Ο Νίκος από τη Θεσσαλονίκη έφτασε αισίως στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, όπου θα παρακολουθήσει σχολείο για ένα ακαδημαϊκό έτος και θα μυηθεί στην τοπική κουλτούρα με έναν αυθεντικό τρόπο. Η Εβελίνα από τον Βύρωνα Αττικής πάλι, ταξίδεψε στη Νότια Αφρική και συγκεκριμένα στο Cape Town, όπου θα περάσει τους επόμενους 10 μήνες, παρακολουθώντας τη Β’ Λυκείου σε σχολείο της χώρας.
H άφιξη της Εβελίνας στη Νότια Αφρική
Πρόκειται για Έλληνες και Ελληνίδες μαθητές και μαθήτριες ανταλλαγής των προγραμμάτων της AFS, που λειτουργούσε στην Ελλάδα έως το 1992 και επανιδρύθηκε το 2020, συνεχίζοντας το έργο που είχε ξεκινήσει το 1947.
Ζητήσαμε από την κ. Βάλι Παπαδημητρίου, Δ/ντρια Eλληνικών Διαπολιτισμικών Προγραμμάτων της AFS Greece, να μας μιλήσει για την οργάνωση και για το πώς μπορεί κάποιος να συμμετέχει στα προγράμματά της.
Συνέντευξη στη Δάφνη Σκαλιώνη
Τί ακριβώς είναι η AFS και πώς λειτουργεί;
Η AFS Intercultural Programs είναι ένας διεθνής, εθελοντικός, μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός οργανισμός που παρέχει ευκαιρίες διαπολιτισμικής μάθησης για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναπτύξουν τις γνώσεις, τις δεξιότητες και την κατανόηση που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και ειρηνικού κόσμου.
Πρωτοπόρος στα προγράμματα ανταλλαγής και στον εθελοντισμό, τελεί το έργο της πάνω από 75 χρόνια με ασφάλεια, φερεγγυότητα και πάνω από όλα εξαλείφοντας κάθε στερεότυπο και ρατσισμό, ανοίγοντας τις πόρτες της σε κάθε άτομο, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, κοινωνικής τάξης, πολιτιστικών ταυτοτήτων, κλπ.
Από το 2015, η AFS είναι περήφανη που έχει συνάψει σχέση «συμβουλευτικού καθεστώτος» με τον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO). Αυτό το καθεστώς επιτρέπει στους δύο οργανισμούς να συνεργάζονται σε πρωτοβουλίες αμοιβαίου ενδιαφέροντος και κοινωνικού καλού.
Η AFS είναι ενεργή σε πάνω από 55 χώρες παγκοσμίως, οι οποίες συνδράμουν στο στόχο του προγράμματος ενεργά.
Η δράση της AFS είναι πολύπλευρη, με πυρήνα τους νέους. Η ανάγκη να γίνουν ενεργοί πολίτες του κόσμου, διαμορφώνει εκπαιδευτικά διαπολιτισμικά προγράμματα παγκόσμιας κλίμακας. Επεξηγηματικά, ένας μαθητής/τρια ηλικίας 15 έως 18 ετών, έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ανταλλαγής της AFS, φοιτώντας σε χώρα της επιλογής του για ένα ακαδημαϊκό έτος.
Η Έλλη από την Αθήνα με την οικογένεια φιλοξενίας της στο Wisconsin των ΗΠΑ
Η διαμονή του μαθητή ή της μαθήτριας εξασφαλίζεται μέσα από το δίκτυο της AFS. Πρόκειται για οικογένειες φιλοξενίας, οι οποίες εθελοντικά προσφέρονται να φιλοξενήσουν τους μαθητές ως υπέρμαχοι της ανταλλαγής και της διαπολιτισμικότητας.
Οι οικογένειες επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια από τους αρμόδιους φορείς του Προγράμματος (εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, γιατρούς κ.α), ενώ ελέγχονται και υποστηρίζονται καθόλη τη διάρκεια της φιλοξενίας.
Τα σχολεία που φιλοξενούν τους μαθητές ανταλλαγής συνεργάζονται με τον οργανισμό, ενημερώνοντας τακτικά για την πρόοδο και τη συμπεριφορά των μαθητών.
Η AFS μεριμνά για την ιατρική υποστήριξη των συμμετεχόντων καλύπτοντας πλήρως τη νοσοκομειακή, την ιατροφαρμακευτική, καθώς και τη ψυχολογική στήριξη και περίθαλψη όπου κι αν χρειαστεί.
Σε σχέση με τις μετακινήσεις των συμμετεχόντων, το πρόγραμμα καλύπτει τα αεροπορικά εισιτήρια καθώς και τα ασφάλιστρα αυτών, όπως και τις μετακινήσεις εντός της χώρας που σχετίζονται με τις υποχρεωτικές δραστηριότητες των μαθητών.
Όλο αυτό το εγχείρημα υλοποιείται με τη συνεχή εκπαίδευση (σεμινάρια, workshops, πρακτική άσκηση) που παρέχεται στους εθελοντές/μέλη του οργανισμού, καθώς και στους μαθητές, από την AFS International και την EFIL.
Η Κορνηλία από το Λουδία Θεσσαλονίκης στη Σουηδία μαζί με μαθητές ανταλλαγής από όλον τον κόσμο.
Πιο αναλυτικά, οι μαθητές και μαθήτριες ανταλλαγής πριν την αναχώρησή τους προς τον προορισμό επιλογής τους, προετοιμάζονται ενδελεχώς συμμετέχοντας σε Orientations στη χώρα καταγωγής τους ενώ τουλάχιστον τρία ακόμη Orientations (Αrrival Orientation, Mid-Stay Orientation και End-of-Stay Orientation) λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του σχολικού τους έτους στη χώρα υποδοχής τους.
Επιπρόσθετα, ο/η μαθητής/τρια, αφού ολοκληρώσει το πρόγραμμα συμμετέχει σε ένα ακόμη Οrientation (“Re-Entry Orientation”), στο οποίο πραγματοποιείται μια επαναξιολόγηση της εμπειρίας και παρέχεται βοήθεια για την επανένταξή του/της στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας του/της.
Το διαπολιτισμικά οφέλη από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι αμοιβαία για τον μαθητή και για την οικογένεια φιλοξενίας του, γι’ αυτό και η AFS Greece & Cyprus προσφέρει την ευκαιρία σε οικογένειες σε όλη την ελληνική επικράτεια να ενταχθούν στο εθελοντικό πρόγραμμα «Παγκοσμίων Οικογενειών» της AFS, εξασφαλίζοντας έτσι τη δυνατότητα σε ένα μαθητή από το εξωτερικό να σπουδάσει στη χώρα μας.
Υπάρχει αξιοπρόσεκτος αριθμός νέων που επιλέγουν να συμμετάσχουν (και συμμετέχουν ήδη) στο πρόγραμμα και επιθυμούν να μάθουν την ελληνική γλώσσα, να μυηθούν στην ελληνική κουλτούρα και τον πολιτισμό και να βιώσουν την ελληνική φιλοξενία. Επίσης υπάρχουν πολλές οικογένειες στην Ελλάδα που θέλουν να εξελιχθούν διαπολιτισμικά, να διευρύνουν τους ορίζοντες τους και να διαδώσουν τον πολιτισμό μας.
Απόδειξη της επιτυχίας του προγράμματος αποτελεί η συνεχής λειτουργία του, με τη στήριξη φορέων, εθελοντών, γονέων, εκπαιδευτικών και τοπικών παραγόντων. Ενδεικτικά ο οργανισμός της AFS Greece & Cyprus συνεργάζεται με το κοινωνικό φροντιστήριο του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, το οποίο παρέχει στους μαθητές που φιλοξενούμε, διαδικτυακά μαθήματα της ελληνικής γλώσσας, πριν ακόμη εισέλθουν στη χώρα.
Η Μαρία από τα Ιωάννινα στην Ισπανία
Στα χρόνια που δραστηριοποιείται εκ νέου η AFS Greece, πόσοι μαθητές έχουν επωφεληθεί του προγράμματος από την Ελλάδα και πού έχουν πάει;
Η AFS Greece & Cyprus επανιδρύθηκε το 2020, συνεχίζοντας το έργο που είχε ξεκινήσει από το 1947 έως το 1992 στην Ελλάδα. Με τη βοήθεια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, την τριετία 2020 – 2022 δόθηκαν 50 υποτροφίες μερικές και πλήρεις σε Έλληνες μαθητές, ενώ για το ακαδημαϊκό έτος 2023-24, 14 μαθητές και μαθήτριες από την Ελλάδα θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό.
Αντίστοιχα, από το 2020 έως το 2023 έχουν φιλοξενηθεί 29 μαθητές και μαθήτριες από το εξωτερικό από οικογένειες φιλοξενίας ανά την επικράτεια, από την Κομοτηνή έως το Ηράκλειο Κρήτης. Για φέτος, υποδεχθήκαμε 20 μαθητές από όλα τα μέρη του εξωτερικού όπως από την Ιαπωνία, τη Σερβία, τις Η.Π.Α., τον Καναδά, το Μεξικό, τη Φινλανδία, την Τουρκία, την Ισπανία, την Ιταλία κ.ά. Έφτασαν την 1η Σεπτεμβρίου ξεκινώντας την AFSική χρονιά τους ενώ στις 11 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν τη σχολική τους χρονιά σε λύκεια σε όλη την Ελλάδα.
Η Μελίνα από τη Φιλοθέη στην Ταϊλάνδη
Τι έχει να κερδίσει μία οικογένεια στην Ελλάδα αν επιλέξει να γίνει host family; Γιατί η δέσμευση φιλοξενίας ενός άγνωστου έφηβου για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είναι καθόλου εύκολο πράγμα!
Οι Παγκόσμιες Οικογένειες της AFS μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του προγράμματος μένοντας στο σπίτι τους! Καλωσορίζοντας ένα νέο μέλος, η οικογένεια φιλοξενίας μοιράζεται μαζί του την καθημερινότητά της, τις εύκολες και δύσκολες στιγμές που κάθε άτομο βιώνει, τις συνήθειες και την κουλτούρα της. Παράλληλα αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα υποδέχοντας μία άλλη κουλτούρα όχι μόνο στο σπίτι της, αλλά και στο σχολείο και την κοινότητα, στην οποία θα ενταχθεί το παιδί.
Τα παιδιά της οικογένειας αποκτούν ένα “αδελφάκι”, όπως πολλά παιδιά αποκαλούν τους μαθητές που φιλοξενούνται από την οικογένεια τους, και βελτιώνουν τα αγγλικά τους ή μαθαίνουν μία καινούργια γλώσσα. Πολλές οικογένειες επιθυμούν να φιλοξενήσουν έναν μαθητή ανταλλαγής, καθώς μπορεί να βοηθήσει τα ίδια τους τα παιδιά στην κοινωνικοποίησή τους.
Οι ελληνικές οικογένειες συνήθως δεν επιθυμούν την απομάκρυνση του ανήλικου παιδιού τους για μεγάλο διάστημα από το σπίτι, οπότε εικάζω πως θα είναι ιδιαίτερα διστακτικές απέναντι στη συμμετοχή του παιδιού τους στο πρόγραμμα, ειδικά δε στις ηλικίες όπου έχει ξεκινήσει εντατική προετοιμασία για τις Πανελλήνιες. Πώς ξεπερνάτε αυτόν τον σκόπελο;
Το μεγαλύτερο μέλημα των γονέων είναι να δώσουν στα παιδιά ευκαιρίες που θα τα εξελίξουν ως προσωπικότητες και που και οι ίδιοι δεν είχαν μεγαλώνοντας. Οι γονείς που επιθυμούν το παιδί τους να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ανταλλαγής δεν φοβούνται την απομάκρυνσή του από το σπίτι, αλλά αντίθετα προσδοκούν να το δουν ανεξάρτητο, έχοντας τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει την όποια δυσκολία βρεθεί μπροστά του μόνο του.
Όσον αφορά στις τεχνικές λεπτομέρειες της ασφάλειας των προγραμμάτων της AFS, αυτή εγγυάται μέσα από τα 100 χρόνια εμπειρίας του οργανισμού, το αυστηρό πρωτόκολλο στην επιλογή οικογενειών φιλοξενίας και στα ολοκληρωμένα πλάνα ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής ασφάλισης.
Η Γεωργία από τη Λευκωσία της Κύπρου στη Φινλανδία
Αν κάποιο παιδί επιθυμεί να ταξιδέψει με το πρόγραμμα στο εξωτερικό, χρειάζεται η οικογένειά του να λειτουργήσει ανταποδοτικά, φιλοξενώντας με τη σειρά της κάποιο άλλο παιδί;
Η φιλοξενία ενός μαθητή ανταλλαγής δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή ενός παιδιού στο πρόγραμμα. Ωστόσο, η συνθήκη αυτή φέρνει πιο κοντά την οικογένεια στο πρόγραμμα. Η ελληνική οικογένεια κατανοεί ευκολότερα το πώς βιώνει ένας μαθητής ανταλλαγής το πρόγραμμα της AFS και τις ανάγκες του ίδιου του παιδιού. Όπως ένας μαθητής ανταλλαγής χαίρεται μαζί με την οικογένειά του όταν γίνεται δεκτός σε μία οικογένεια φιλοξενίας, έτσι και η ελληνική οικογένεια δίνει χαρά σε ένα μαθητή από το εξωτερικό που έχει ως όνειρο να γνωρίσει και να ζήσει τον ελληνικό πολιτισμό.
Στις οικογένειες υποδοχής, υπάρχουν παιδιά στην αντίστοιχη ηλικία του παιδιού που φιλοξενούν;
Συνήθως ναι. Βασική προϋπόθεση για εμάς είναι οι μαθητές ανταλλαγής που έρχονται στη χώρα μας να βιώνουν ένα ευχάριστο και οικείο περιβάλλον. Σ’ αυτό πολλές φορές βοηθά να υπάρχει ένα παιδί στην ίδια ηλικία με τον μαθητή ανταλλαγής, το οποίο στέκεται δίπλα του τις πρώτες μέρες στο σχολικό περιβάλλον και στην κοινωνικοποίηση του μαθητή. Ωστόσο, για την AFS κάθε οικογένεια είναι μια Παγκόσμια Οικογένεια Φιλοξενίας, είτε αυτές είναι πολυμελείς, είτε μονογονεϊκές, με ή χωρίς παιδιά.
Κάθε οικογένεια και κάθε μαθητής ανταλλαγής έχει πάντα τη στήριξη των εθελοντών μας και του εθνικού γραφείου, ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει οποιαδήποτε δυσκολία αντιμετωπίζει.
Ο Αλκιβιάδης από τo Μαρούσι στην Ιαπωνία
Αν κάποιος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα, πού μπορεί να απευθυνθεί και μέχρι πότε είναι οι δηλώσεις συμμετοχής για αυτήν την χρονιά;
Οι αιτήσεις για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ακαδημαϊκού έτους 2024-25 άνοιξαν στις 21 Αυγούστου.
Δεν μπορεί να οριστεί ακριβής ημερομηνία, διότι η κάθε χώρα με την οποία συνεργαζόμαστε, έχει τη δική της καταληκτική ημερομηνία των αιτήσεων. Προτείνουμε οι μαθητές που ενδιαφέρονται να μπουν στην ιστοσελίδα μας και να ενημερωθούν για τα προγράμματα του ακαδημαϊκού έτους 2024-25.
Οι αιτήσεις για να γίνει κάποιος οικογένεια φιλοξενίας παραμένουν ανοιχτές όλον τον χρόνο. Οι ενδιαφερόμενοι συμπληρώνουν μία απλή φόρμα με τα στοιχεία τους και μαζί κανονίζουμε μία διαδικτυακή ή δια ζώσης συνάντηση ώστε να ενημερωθούν πλήρως για το πρόγραμμα φιλοξενίας.
Αν κάποιος επιθυμεί να λάβει περισσότερες πληροφορίες μπορεί να απευθυνθεί στο γραφείο μας, στο τηλέφωνο: 210 6426234 ή στο email: info.greece@afs.org. Ακόμα, μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα μας ή να μας βρει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (afsgreece).
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More