Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

A. Κλάψης, καθηγητής Διπλωματίας, για Μέση Ανατολή: Οι εξελίξεις δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα στην περιοχή

Επικίνδυνη τροπή παίρνουν τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή μετά τις φονικές εκρήξεις στον Ιράν. Για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από μια ενδεχόμενη γενικευμένη ανάφλεξη στην περιοχή μίλησε στην ΕΡΤ ο Αντώνης Κλάψης, επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου λέγοντας ότι «οι εξελίξεις δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα στην περιοχή».

«Είναι μια εξέλιξη η οποία περιπλέκει τα πράγματα, διότι αυτό που φοβόμασταν από την πρώτη στιγμή, ότι μπορεί μια κλιμάκωση που να ξεφύγει από τον έλεγχο των παιχτών και της περιοχής» σημείωσε ο κ. Κλάψης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» και στην δημοσιογράφο Χριστίνα Βίδου τόνισε ότι η όλη κατάσταση δημιουργεί μια πρόσθετη ανησυχία. Αναφορικά με τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς δήλωσε ότι έχουν περάσει τους δύο μήνες και κανείς δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η κρίση.

Πορτραίτο απεικονίζει τον νεκρό αξιωματούχο τη Χαμάς Σάλεχ Αλ-Αρούρι και τον Κασέμ Σολεϊμαν (ANWAR AMRO / AFP)

Θα υπάρξει αντίδραση για τις επιθέσεις σε Ιράν και Λίβανο

«Καθετί το οποίο προσθέτει στοιχεία αβεβαιότητας σε αυτή την κατάσταση, οπωσδήποτε δημιουργεί πρόσθετη ανησυχία», πρόσθεσε ο επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας.

Ερωτηθείς για το εάν συνδέονται οι επιθέσεις σεΛίβανο και Ιράν εξέφρασε την άποψη ότι η χρονική εγγύτητά τους δεν ήταν τυχαία και ότι το ένα προστίθεται πάνω στο άλλο εξ αντικειμένου.

«Ανεξάρτητα από το ποια είναι η πρόθεση, αν υπήρχε κάποιος συντονισμός ή όχι, είναι δύο γεγονότα τα οποία έχουν πολύ μικρή απόσταση χρονική το ένα από το άλλο. Με έναν τρόπο οπωσδήποτε συνδέονται και επομένως δημιουργούν μια πρόσθετη κατάσταση αβεβαιότητας στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε.

Μιλώντας για το θάνατο του δεύτερου στην ιεραρχία ηγέτη της Χαμάς, Σάλεχ Αλ-Αρούρι, υποστήριξε ότι ήταν μια ενέργεια που κατά πάσα πιθανότητα συνδέεται με τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ.

«Το ίδιο το Ισραήλ θέλει να το αρνείται, αλλά νομίζω ότι είναι σχεδόν προφανές ότι κάτι τέτοιο συνέβη. Δεν θα το παραδεχόταν εντελώς ποτέ. Το γεγονός ότι αυτού του είδους οι οργανώσεις έχουν σχέση με το Ιράν, οπωσδήποτε δημιουργεί ένα παζλ. Μεγαλύτερη σημασία θα σας έλεγα από το καθεαυτό γεγονός που είναι το πως ερμηνεύεται από τις εμπλεκόμενες πλευρές και πώς προσλαμβάνεται από την κοινή γνώμη αλλά και από τις πολιτικές ηγεσίες» είπε ο κ. Κλάψης προσθέτοντας ότι δημιουργεί μια συγκυρία η οποία είναι πολύ αρνητική και δημιουργεί πρόσθετες ανησυχίες.

Ερωτηθείς για το εάν μπορεί να υπάρξει κλιμάκωση εξέφρασε την διαπίστωση ότι «σε αυτές τις περιπτώσεις η εμπειρία λέει ότι όταν κάποιος σου κάνει κάτι, προσπαθείς να το ανταποδώσεις, αν όχι με τον ίδιο τρόπο, οπωσδήποτε με έναν τρόπο που θα πονέσει τον αντίπαλό σου. Επομένως, είναι κάτι το οποίο λογικό είναι να το αναμένουμε ότι θα υπάρξει κάποιου είδους αντίδραση. Αυτό που δεν μπορώ να είμαι βέβαιος είναι αν η αντίδραση αυτή θα είναι τέτοια που θα οδηγήσει σε μια περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης».

Ανησυχία για τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία

Μιλώντας για επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία που προκαλούν οι Χούθι της Υεμένης δυσχαιρένοντας τα δρομολόγια των πλοίων τόνισε ότι «αυτή η θαλάσσια οδός είναι πάρα πολύ σημαντική για την παγκόσμια ναυτιλία (…) Επομένως οποιαδήποτε ανωμαλία προκύπτει στην διέλευση εμπορικών πλοίων από αυτή την περιοχή, προφανές είναι ότι δημιουργεί αναστάτωση στην παγκόσμια οικονομία. Είναι κάτι το οποίο το έχουμε ξαναδεί και στο παρελθόν. Δεν είναι κάτι εντελώς καινούργιο».

Απαντώντας τέλος στο τι πρέπει να γίνει για να υπάρξει αποκλιμάκωση της κατάστασης ο κ. Κλάψης δήλωσε ότι κάποιοι θα πρέπει να μετακινηθούν από τις αρχικές τους θέσεις, να σταματήσουν την ένοπλη αντιπαράθεση, να αρχίσουν μια προσπάθεια διαλόγου.

Όσον αφορά το Ισραήλ και το τι επιδιώκει δήλωσε ότι ακόμα βρίσκεται στη φάση της προσπάθειας να πάρει εκδίκηση και κυρίως να καταστρέψει τις υποδομές της Χαμάς, έτσι ώστε να εξασφαλίσει ότι για τα επόμενα αρκετά χρόνια η Χαμάς δεν θα έχει τη δυνατότητα να μπορέσει να καταφέρει τέτοιου είδους πλήγματα και πάλι στο Ισραήλ.

«Μέχρι να επιτύχει αυτό το στρατηγικό στόχο, νομίζω ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις. Θα το κάνει μόνο στο βαθμό που θα έχει διαπιστώσει ότι αν όχι στο 100%, αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό, ο αρχικός στρατηγικός στόχος έχει επιτευχθεί», σημείωσε.

Πηγή: Newsroom | EΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More