Ζ. Κωνσταντοπούλου στην ΕΡΤ: Εμείς θα ψηφίσουμε ό,τι αναγνωρίζει δικαιώματα – Ο όρος που βάζει για να συζητήσει για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
Εμείς λέμε ίσα δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους, τόνισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στην εκπομπή «Στο Κέντρο» και τον Γιώργο Κουβαρά αναφερόμενη στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Υπογράμμισε ότι καλεί τονΚυριάκο Μητσοτάκη να το καταθέσει άμεσα: «Του λέμε καταθέστε το να συζητήσουμε όσο θέλετε, δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε κατεπείγουσες διαδικασίες. Βέβαια, κύριε Κουβαρά, 40 σχεδόν νομοσχέδια έχουν κατατεθεί από την κυβέρνηση και ψηφιστεί, όλα με επείγουσες διαδικασίες. Εμείς λοιπόν λέμε πρώτον και βασικό για να μην μπερδεύουμε τον κόσμο: ίσα δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους, όλοι οι άνθρωποι να έχουν τα ίδια δικαιώματα.
Στην ερώτηση για το αν θα το ψηφίσουν απάντησε «εμείς θα ψηφίσουμε οτιδήποτε αναγνωρίζει δικαιώματα. Δεν βάζουμε αστερίσκους, δηλαδή ότι δεν θα ψηφίσουμε το καλό γιατί το θέλουμε καλύτερο. Θέλουμε οπωσδήποτε την αναγνώριση των δικαιωμάτων. Δεν υπάρχει δικαιολογία στον πρωθυπουργό. Αυτά τα αυτοσχεδιαστικά που είπε σε εσάς τι θα κάνει με τους διαφωνούντες θα μου επιτρέψετε να πω και του το είπα και ευθέως -του έχω κάνει και μια επίκαιρη ερώτηση με αναφορά στη συνέντευξη που σας έδωσε, ελπίζω να έρθει την Παρασκευή να την απαντήσει – ότι το να ανέχεσαι να υπάρχουν βουλευτές και υπουργοί οι οποίοι θεωρούν ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που δεν είναι ίσοι με τους άλλους και που έχουν πρόβλημα να αναγνωρίσουν ότι είμαστε όλοι ίσοι, είναι τεράστια οπισθοδρόμηση, είναι σκοταδισμός και δεν έχει καμία σχέση ούτε με φιλελεύθερη πολιτική ούτε με νεωτερικότητα».
Για το αν θα βάλει κομματική πειθαρχία στην Πλεύση Ελευθερίας υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι « δεν θα χρειαστεί, ούτε πιστεύω στην κομματική πειθαρχία. Αυτά είναι παλαιοκομματικές μέθοδοι. Εμείς είμαστε πολύ ξεκάθαροι ότι ό, τι υπάρχει που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, το υπερασπιζόμαστε[…] Δεν διαπραγματευόμαστε τα θέματα των δικαιωμάτων και ούτε έχουμε ποτέ αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να παζαρέψουμε την προσήλωσή μας στο κράτος δικαίου και στην ισότητα[…] Βέβαια είναι θέμα αρχής και είναι και ταυτοτικό θέμα με την έννοια ότι δεν μπορεί να είναι κάποιος στην Πλεύση Ελευθερίας και να νομίζει ότι θα μπορούσε να θεωρεί κάποιους ανθρώπους κατώτερους».
Τι είπε για την απόκτηση παιδιών μέσω παρένθετης μητέρας
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της η κ. Κωνσταντοπούλου ερωτηθείσα για το αν θα έπρεπε να υπάρχει το δικαίωμα και στα ομόφυλα ζευγάρια των ανδρών, όπως λέει το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, να μπορούν με παρένθετη μητέρα να αποκτούν παιδιά, απάντησε «όλοι οι άνθρωποι ίσα δικαιώματα. Αν μπορεί μια γυναίκα ή ένα ετερόφυλο ζευγάρι να αποκτήσει με έναν τρόπο παιδί που δεν είναι φυσικός, είτε είναι υιοθεσία, δηλαδή η τεκνοθεσία, που είναι το ίδιο πράγμα, πολύς κόσμος δεν το ξέρει, είτε είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση με δωρεές σπέρματος, ωαρίου, ό, τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα ή ένας άνδρας μόνος του ή ένα ετερόφυλο ζευγάρι να μπορεί και ένα ομόφυλο ζευγάρι ή ένας ομοφυλόφιλος άνθρωπος μόνος του. Εγώ όμως θέλω να το πω ευθέως: το ζήτημα της παρένθετης μητέρας είναι ένα ζήτημα βιοηθικής που απασχολεί και τη νομική επιστήμη και τη βιοηθική για δεκαετίες, αλλά δεν είναι ζήτημα ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών. Είναι ένα γενικότερο ζήτημα αν μια κοινωνία που λέει ότι υπάρχει μια διαδικασία δωρεάς σπέρματος ή δωρεάς ωαρίου, αν η κοινωνία αυτή αναγνωρίζει και τη διαδικασία την περαιτέρω δηλαδή της ουσιαστικά συμμετοχής μιας γυναίκας με το σώμα της για να υποβοηθήσει, να βοηθήσει κάποιον ή ένα ζευγάρι να έχουν παιδί. Η γνώμη μου είναι λοιπόν ότι οι λύσεις πρέπει να είναι οικουμενικές και για το προκείμενο που είναι τα παιδιά νομίζω ότι είναι τόσο σημαντικό ένα παιδί να βρίσκει αγάπη και αν υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν διακαώς να γίνουν γονείς και να του δώσουν αγάπη, αυτό κανείς δεν μπορεί να το στερεί με επιχειρήματα ρατσιστικά, σεξιστικά, ομοφοβικά και ούτω καθεξής».
«Κανείς δεν πρέπει να επιφυλάσσει στον εαυτό του το δικαίωμα να υπαγορεύει στους άλλους τι θα επιλέξουν»
Για εκείνους που διαφωνούν και λένε ότι θα μπορούσαν τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών να προστατευτούν και να υπάρξουν μέσα από το σύμφωνο συμβίωσης σχολίασε «λέω ότι κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν το σύμφωνο συμβίωσης και κάποιοι επιλέγουν το γάμο. Αυτό είναι μια επιλογή των ανθρώπων. Δεν θα την κάνω εγώ για εκείνους και κανείς δεν πρέπει να επιφυλάσσει στον εαυτό του το δικαίωμα να υπαγορεύει στους άλλους τι θα επιλέξουν. Να είστε βέβαιοι ότι υπάρχουν ζευγάρια ομόφυλα ζευγάρια τα οποία δεν θα επιλέξουν το γάμο. Όπως και τα ετερόφυλα ζευγάρια δεν επιλέγουν το γάμο.
Αυτή είναι όμως μια επιλογή αυτοδιάθεσης των ανθρώπων».
«Το ζητούμενο κάθε φορά πρέπει να είναι η χαρά και η ευτυχία του ανθρώπου»
«Δεν ξέρω τι είναι η παραδοσιακή οικογένεια[…] εγώ είμαι παιδί χωρισμένων γονιών. Είχα πολύ μεγάλη αγάπη από τους γονείς μου που και μετά το χωρισμό τους είχανε πολύ μεγάλη συνεννόηση. Εκτίμηση. Μας ενέπνευσαν αγάπη ο ένας για τον άλλον. Υπάρχουν οικογένειες οι οποίες κακοποιούν ο άντρας τη γυναίκα, η γυναίκα τον άντρα και οι δύο το παιδί.
Υπάρχουν πολλά φαινόμενα και καλό είναι να μην μιλάμε έτσι γενικά για παραδόσεις, με την έννοια ότι εξελίσσεται η κοινωνία. Υπάρχουν γυναίκες οι οποίες μεγαλώνουν τα παιδιά τους μόνες τους. Υπάρχουν άνδρες που μεγαλώνουν τα παιδιά τους μόνοι τους. Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα και νομίζω ότι το ζητούμενο κάθε φορά πρέπει να είναι η χαρά και η ευτυχία του ανθρώπου και η ελευθερία του να αυτοπροσδιοριστεί. Τους τρόπους με τους οποίους θα είναι χαρούμενος, γιατί η λεγόμενη αναφορά σε παραδόσεις πολλές φορές κρύβει μεγάλη υποκρισία».
«Έχω κάνει τρεις επίκαιρες ερωτήσεις για το θέμα των γυναικοκτονιών»
Αναφερόμενη στο θέμα των γυναικοκτονιών και την ερώτηση που κατέθεσε στον πρωθυπουργό υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «έχω καταθέσει, κύριε Κουβαρά, συνολικά 19 επίκαιρες ερωτήσεις στον πρωθυπουργό. Δεν έχει έρθει να απαντήσει ούτε σε μία. Αυτή για την οποία καταλαβαίνω ότι με ρωτάτε είναι η τρίτη επίκαιρη ερώτηση που του κάνω για το θέμα των γυναικοκτονιών» ενώ πρόσθεσε ότι αυτό που ζητάει το κόμμα της είναι «οι γυναικοκοτονίες αυξάνονται δυστυχώς και είναι οι δολοφονίες γυναικών από συντρόφους, πρώην συντρόφους, συγγενείς, συζύγους, πρώην συζύγους που αισθάνονται ότι έχουν εξουσία ζωής ή θανάτου πάνω σε αυτές τις γυναίκες επειδή είναι γυναίκες. Δεν είναι τυχαία φαινόμενα δολοφονιών μεμονωμένα.
»Υπάρχει μια επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά, η οποία πρέπει να περιγραφεί ποινικά, γιατί η ποινικοποίηση της ως αυτοτελούς εγκλήματος είναι μία από τις πολλές πρωτοβουλίες οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στην πάταξη και στον περιορισμό και στην τιμωρία βεβαίως αυτών των γυναικοκτονιών. Προφανώς ο κύριος πρωθυπουργός καταλαβαίνει ότι δεν έχει κάνει αρκετά η πολιτεία για να προστατεύσει τα θύματα[…] Έχουν γίνει (σ.σ. κάποια πράγματα)[…] αλλά εγώ όταν βλέπω τον πρωθυπουργό να κάνει βίντεο την Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και της Έμφυλης Βίας με ένα θύμα κακοποίησης, αλλά στη Βουλή ο πρόεδρος της Βουλής να λέει δε χρειάζεται να κάνουμε επετειακή αναφορά στην ώρα της θα την αναβάλουμε για πιο μετά, να μην έρχεται το πρωθυπουργός να απαντήσει και να κλείνει τα μάτια στο γεγονός ότι οι πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί, φυσικά είναι θετικές, αλλά δεν έχουν επαρκέσει.
»Πάρα πολλές γυναίκες που έχουν εφοδιαστεί με panic button έχουν δυστυχώς καταλήξει κακοποιημένες και δολοφονημένες. Έχουμε θύματα πολλά που έχουν απευθυνθεί στην αστυνομική αρχή, στην εισαγγελική αρχή, στα δικαστήρια και δεν υπήρξε αποτελεσματική προστασία[…] θέλουμε σίγουρα ένα μήνυμα της πολιτείας ότι αυτό είναι ένα έγκλημα το οποίο εντοπίζεται ως τέτοιο και υπάρχει αποφασιστικότητα να παταχθεί. Αυτή είναι μια στοιχειώδης, αν θέλετε, τοποθέτηση της πολιτείας απέναντι στους δράστες, τους οποίους δεν μπορεί να τους χαϊδεύει λέγοντας είναι τυχαίες δολοφονίες». Πρόσθεσε ότι «θεωρώ ότι θα πρέπει συνολικότερα να αυστηροποιηθεί το ποινικό πλαίσιο για την κακοποίηση γυναικών. Και θεωρώ, κύριε Κουβαρά, ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να έρθει στη Βουλή να μου απαντήσει. Τώρα έχει την ευκαιρία να έρθει την Παρασκευή[…] Όποτε του κάνω ερώτηση, απαντάει μέσω άλλου[…]».
«Είμαστε θετικοί στην επιστολική ψήφο ως ένα ακόμη μέσο συμμετοχής»
Σχετικά με την επιστολική ψήφο δήλωσε ότι «εμείς είμαστε θετικοί στην επιστολική ψήφο ως ένα ακόμη μέσο συμμετοχής.
Και αυτό το είπαμε εξ αρχής, χωρίς παζάρια και χωρίς αν θέλετε άλλου είδους, πώς να το πω, αμφισημίες. Από την άλλη, δεν θέλουμε να καταργηθούν τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού, γιατί δυστυχώς το σχέδιο νόμου προβλέπει επιστολική ψήφο, αλλά κατάργηση των εκλογικών τμημάτων. Δηλαδή οι συμπολίτες μας στο εξωτερικό δεν θα μπορούν πια να πηγαίνουν στα προξενεία να ψηφίζουν. Εμείς αυτό δεν το θέλουμε[…] γιατί είναι η ζωντανή ψηφοφορία μετά τη λήξη της προεκλογικής περιόδου. Γίνεται παραδοσιακά την προηγούμενη μέρα των εκλογών, όπου έχει ολοκληρωθεί η προεκλογική περίοδος. Είναι κοντά στις εκλογές, δεν είναι τη μέρα των εκλογών, είναι την προηγούμενη για τους Έλληνες του εξωτερικού.
Έχουν διαμορφωμένη πλήρη άποψη και είναι και μια ζωντανή διαδικασία, δημοκρατική και είναι και ένα δικαίωμα που το είχανε επί δεκαετίες και τώρα ξαφνικά αφαιρείται. Εμείς σε αυτό δεν συναινούμε και θέλουμε να το επανεξετάσει το υπουργείο και το ζητάμε».
«Εγώ δεν θεωρώ ότι δογματικά η δημόσια παιδεία είναι καλή και η ιδιωτική παιδεία είναι κακή»
Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια είπε ότι «εμείς πρώτα από όλα θεωρούμε και για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό να μιλάμε για την ποιοτική παιδεία την οποία η πολιτεία, το ελληνικό δημόσιο, το κράτος, οφείλει να εξασφαλίζει στα παιδιά, όπως οφείλει να τους εξασφαλίζει και πρόσβαση στην εκπαίδευση. Εμένα λοιπόν με απασχολεί ότι αυτό που το άρθρο 16 του Συντάγματος θεμελιώνει ως αδιαπραγμάτευτο ανθρώπινο δικαίωμα των μαθητών και των φοιτητών, δηλαδή δημόσια δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση, όχι απλώς δεν έχει κατακτηθεί, είναι σε πολύ κακό χάλι τα δημόσια πανεπιστήμια είναι υποχρηματοδοτημένα, οι υποδομές τους πολύ συχνά υπολείπονται και ούτω καθεξής». Σε άλλο σημείο δήλωσε ότι «ξέρετε ότι παραδοσιακά το φοιτητικό κίνημα από τη δεκαετία του ’60 διεκδικούσε το 15% για την παιδεία, Διεκδικούσε όλα εκείνα που ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί. Αν τα υλοποιήσει μια κυβέρνηση, να συζητήσουμε στη συνέχεια τα πάντα. Γιατί εγώ δεν θεωρώ ότι δογματικά η δημόσια παιδεία είναι καλή και η ιδιωτική παιδεία είναι κακή[…]Εγώ είμαι ένας άνθρωπος που έχω πάει σε ιδιωτικό σχολείο, σε δημόσιο πανεπιστήμιο εδώ στην Ελλάδα, στη Νομική, σε δύο δημόσια πανεπιστήμια στη Γαλλία, στο πανεπιστήμιο της Ναντέρ, που έγινε και ο Μάης του ’68 και στη Σορβόνη, επίσης δημόσιο πανεπιστήμιο και σε ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο, το Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη. Οπότε έχω εμπειρία αν θέλετε και των δύο. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει το καλό και το κακό, υπάρχει η ποιοτική παιδεία, την οποία το κράτος οφείλει να εξασφαλίσει και αν και όταν και όποτε το κάνει, τα συζητάμε και τα ζητήματα μη κρατικών πανεπιστημίων».
«Ανατριχιαστικό ότι η κυβέρνηση έδωσε εντολή να κατέβει η ροζ σημαία από το προξενείο της Νέας Υόρκης»
Για το αν αισθάνεται ότι μέσα στη Βουλή υπάρχουν άλλοι βουλευτές με τους οποίους μπορεί να συμπορευτεί απάντησε αναφέροντας ανάμεσα σε άλλα ότι «δεν είμαστε μοναχικοί και πάρα πολλές φορές εμείς ανοίγουμε τους δρόμους του να υπάρχει μια συνολικότερη αμφισβήτηση από την αντιπολίτευση γι’ αυτές τις κατεπείγουσες διαδικασίες που οδηγούν σε αντιδημοκρατική λειτουργία». Επίσης, τόνισε ότι «υπάρχουν ζητήματα αξιακά και ζητήματα πολιτικής αναφοράς που κάθε φορά φωτίζουν πράγματα. Για μένα είναι ανατριχιαστικό, ας πούμε ότι η κυβέρνηση έδωσε εντολή να κατέβει έργο τέχνης στο προξενείο της Νέας Υόρκης επειδή απεικόνιζε την ελληνική σημαία με ροζ χρώμα για να κάνει ειδική αναφορά η καλλιτέχνης στην έμφυλη βία και στην κακοποίηση ότι έχουμε μια κυβέρνηση που λέει ότι δεν είναι ανεκτή η τέχνη αν διαφωνεί μαζί μας, είναι πρόβλημα και διάφορες άλλες τέτοιες προσεγγίσεις. Από την άλλη, εμένα δεν μου αρέσει να ισοπεδώνω. Υπάρχουν ας πούμε, μέλη της κυβέρνησης που είναι πιο θεσμικά και αυτό και το υπογραμμίζω και θα πρέπει να επαινείται. Η κ. Κεραμέως, ας πούμε, και ο κ. Λιβάνιος στο Υπουργείο Εσωτερικών εφαρμόζουν συστηματικά μια κοινοβουλευτικά δεοντολογική διαδικασία ότι ενημερώνουν την αντιπολίτευση για τις πρωτοβουλίες τους προκαταβολικά και επιδιώκουν ένα διάλογο. Ο κύριος Γεραπετρίτης επίσης. Διαφωνούμε σε πάρα πολλά με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, με κορυφαίο το θέμα του Ισραήλ, αλλά εφαρμόζει μια θεσμική πολιτική και πρακτική να ενημερώνει την αντιπολίτευση. Όλα αυτά είναι σημαντικά. Από την άλλη έχουμε υπουργούς και προέδρους επιτροπών και τον Πρόεδρο της Βουλής που καταφέρονται εναντίον μου ως μοναδικής γυναίκας αρχηγού[…]».
Ολόκληρη η συνέντευξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο βίντεο που ακολουθεί
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More