Συγγραφείς του κόσμου στο Μέγαρο Μουσικής: Η Βικτόρια Χίσλοπ στη Θεσσαλονίκη
Μετά τον δεύτερο επιτυχημένο κύκλο εκδηλώσεων, οι αφίξεις αγαπημένων συγγραφέων του αναγνωστικού κοινού θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν.
Αντλώντας συνομιλητές από ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών ιδιοτήτων και με συγγραφείς κυριολεκτικά από όλο τον κόσμο, φιλοδοξία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης είναι να συμβάλει στη διεύρυνση του πολιτισμικού διαλόγου και να προσφέρει στο κοινό της πόλης αλησμόνητες συζητήσεις.
Στις 22 Ιανουαρίου, προσκεκλημένοι είναι η συγγραφέας Victoria Hislop και ο αρχαιολόγος Θόδωρος Παπακώστας.
H Βικτόρια Χισλοπ γεννήθηκε στο Λονδίνο. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στην Οξφόρδη και έχει εργαστεί στον εκδοτικό χώρο αλλά και ως δημοσιογράφος, προτού στραφεί στη συγγραφή. Αντλώντας έμπνευση από μια επίσκεψη στη Σπιναλόγκα, την εγκαταλειμμένη αποικία των λεπρών στα ανοιχτά της Κρήτης, έγραψε Το Νησί το 2005. Το βιβλίο έχει πουλήσει πάνω από 5 εκατομμύρια αντίτυπα και έχει μεταφραστεί σε 35 γλώσσες, ενώ έγινε σειρά στην ελληνική τηλεόραση το 2010.
Η Βικτόρια αναδείχθηκε κορυφαία Πρωτοεμφανιζόμενη Συγγραφέας στα British Book Awards και απέσπασε πολλές διακρίσεις στη Γαλλία. Επίσης, το μυθιστόρημά της Το Νήμα μπήκε στη βραχεία λίστα των British Book Awards. Τα επόμενα βιβλία της έφτασαν στο Νο 1 της λίστας της Sunday Times. Το ΟΣΟΙ ΑΓΑΠΙΟΥΝΤΑΙ κατέλαβε κατευθείαν την πρώτη θέση στα μπεστ σέλερ της Sunday Times με το που εκδόθηκε, τον Ιούνιο του 2019. Η Βικτόρια Χίσλοπ μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στην Αγγλία και την Ελλάδα. Μιλάει άψογα γαλλικά και ελπίζει να φτάσει στο ίδιο επίπεδο και στα ελληνικά. Πρόσφατα αναγορεύτηκε Επίτιμη Διδάκτωρ των Γραμμάτων από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ στη Θεσσαλονίκη.
Μαζί της για να κουβεντιάσουν σχετικά με λογοτεχνία, αρχαιότητα και αρχαιοκαπηλία ο Δρ. Θεόδωρος Παπακώστας (@archaeostoryteller)
Ο Θόδωρος Παπακώστας είναι αρχαιολόγος. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Τελείωσε το πρώτο του πτυχίο στην αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Reading, UK, και το μεταπτυχιακό του στην προϊστορική αρχαιολογία στο πανεπιστήμιο του Nottingham, UK. Από το 2007 ως το 2010 εργάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, και από το 2017 ως το 2023 στην Εφορεία αρχαιοτήτων Κιλκίς. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην κλασική αρχαιολογία το 2017. Έκτοτε, θεωρώντας ακράδαντα ότι η επιστήμη έχει ουσία μόνο όταν επικοινωνείται, και με μια βαθιά πεποίθηση ότι η αρχαιότητα και το παρελθόν εν γένει, μας αφορά όλους και η γνώση του είναι δύναμη, δημιούργησε το archaeostoryteller όπου μεταφέρει την αρχαιογνωστική πληροφορία με τρόπο απλό, άμεσο και διασκεδαστικό στο ευρύ κοινό. Οι δράσεις του Archaeostoryteller περιλαμβάνουν ομιλίες και διαλέξεις, σε πανεπιστήμια και διάφορους φορείς, και μια τακτική εκπομπή podcast.
Το πρώτο βιβλίο του εκλαϊκευμένης αρχαιολογίας, “Χωράει Όλη η Αρχαιότητα στο Ασανσέρ;” έγινε best seller και απέσπασε το βραβείο κοινού στα Public book awards 2021. Μεταφράζεται σε 13 γλώσσες. Το δεύτερο βιβλίο του με τον τίτλο “Αρχαιολογία αγάπη μου …έλα πάρε με από δω” επίσης γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία και απέσπασε το Βραβείο Public Book Awards για το 2022. Το 2023 κυκλοφόρησε η σειρά ντοκιμαντέρ ΣΩΣΜΕΝΑ στο Cosmote History σε σκηνοθεσία Λευτέρη Χαρίτου, που περιγράφει όλο το ταξίδι των αρχαίων κειμένων και πως διασώθηκαν από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, καθώς και η παιδική έκδοση του πρώτου βιβλίου, με τίτλο: Παιδιά, χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ; μια απλουστευμένη και εμπλουτισμένη έκδοση ειδική για παιδιά με πλούσια εικονογράφηση.
Η συζήτηση στην εκδήλωση θα διεξαχθεί στην ελληνική γλώσσα.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More