Νέες προκλήσεις από την Άγκυρα: Εγείρει εκ νέου ζήτημα «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη
Η Άγκυρα επαναφέρει ζήτημα «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη και κατηγορεί την Ελλάδα οτι παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης, οτι εκφοβίζει τη μειονότητα και καταπατά τις ελευθερίες και τα δικαιώματά της. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε αυστηρά μιλώντας για συντεταγμένη παραποίηση της αλήθειας και θυμίζοντας ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις Συνθήκες.
Στη Θράκη μεταφέρει την ένταση η Άγκυρα, με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών να αντιδρά σε προκλητικό τόνο για τον νέο νόμο περί εκλογής των μουφτήδων και να ζητεί παρατύπως εκλογή απευθείας από τη μουσουλμανική μειονότητα, την οποία και επιμένει ν’ αποκαλεί «τουρκική». «Η Ελλάδα παραβίασε για άλλη μια φορά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της “τουρκικής μειονότητας” της Δυτικής Θράκης, τα οποία κατοχυρώνονταν από διεθνείς συμφωνίες, ιδιαίτερα τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης. Είναι απαράδεκτο να προσπαθεί να φέρει τον Μουφτή υπό τον δικό της έλεγχο, ενάντια στη θέληση της μειονότητας» αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
Η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι ακολουθεί κατά γράμμα τις προβλέψεις της Λωζάννης και πως ο νέος νόμος διασφαλίζει την ευρεία αντιπροσωπευτικότητα της μουσουλμανικής μειονότητας στη διαδικασία εκλογής των μουφτήδων στη Θράκη.
«Σ’ αυτήν τη νομοθετική ρύθμιση έχουν ληφθεί πλήρως υπόψη και οι συνταγματικές επιταγές και τα όσα προβλέπει και περιγράφει το Διεθνές Δίκαιο και οι συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ρωτά την Άγκυρα ποιες είναι οι πολιτικές της Τουρκίας που οδήγησαν στον αφανισμό της ελληνικής μειονότητας, αλλά και ποια είναι τα άρθρα της Συνθήκης της Λωζάννης που σέβονται διαχρονικά οι τουρκικές κυβερνήσεις.
«Η Τουρκία, μέχρις ότου δώσει ειλικρινείς και πειστικές απαντήσεις στα αμείλικτα αυτά ερωτήματα, θα εξακολουθεί να είναι υπόλογη τόσο έναντι των ίδιων των πολιτών της τους οποίους εξανάγκασε να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες τους, όσο και της διεθνούς κοινότητας» αναφέρει.
«Η Τουρκία πρέπει να τερματίσει την απαράδεκτη πολιτική παρεμβάσεων στη Θράκη. Οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις για θωράκιση της ισονομίας/ισοπολιτείας και εξασφάλιση κοινωνικής συνοχής, αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Ελληνικής Πολιτείας» αναφέρει στο Twitter o τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Σαφής καταδίκη του αναθεωρητισμού από τον υπουργός Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος υποδέχθηκε τον υπουργό Άμυνας της Εσθονίας. «Το κλίμα έντασης που δυστυχώς δημιουργεί η Τουρκία υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή» δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος .
«Η Ελλάδα, με βάση και τα κείμενα της Συνθήκης της Λωζάννης, δεν αναγνωρίζει στο έδαφός της κάποια εθνική μειονότητα»
Όπως ανέφερε στην ανάλυσή του ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Πιέρρος Τζανετάκος, «η Ελλάδα, με βάση και τα κείμενα της Συνθήκης της Λωζάννης, δεν αναγνωρίζει στο έδαφός της κάποια εθνική μειονότητα. Η μειονότητα της Θράκης διέπεται από θρησκευτικά συνεκτικά χαρακτηριστικά, εξ ου και αποκαλείται Μουσουλμανική Μειονότητα. Σύμφωνα και με τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις, κάθε Έλληνας πολίτης ως μονάδα, μπορεί να αυτοαποκαλείται όπως επιθυμεί. Σε συλλογικό επίπεδο όμως, σε επίπεδο Ενώσεων, συνεταιρισμών κλπ. η ελληνική νομολογία δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα σε οποιαδήποτε συλλογικότητα, άρα και στη μειονότητα ν’ αποκαλείται «τουρκική» και με οποιοδήποτε άλλο εθνικό χαρακτηρισμό. Άλλωστε η μειονότητα στη Θράκη δεν αποτελείται μόνο από τους “τουρκογενείς”, αλλά αποτελείται και από τους Πομάκους και από τους Ρομά».
Στην ερώτηση του παρουσιαστή του δελτίου ειδήσεων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, Ηλία Σιακαντάρη, γύρω από το τι λέει η Τουρκία για την εκλογή του Μουφτή με μια διαδικασία σίγουρα όχι ευρωπαϊκή ο Πιέρρος Τζανετάκος απάντησε λέγοντας: «ναι, δια ανατάσεως της χειρός, σε μια διαδικασία εντός των κατά τόπους τζαμιών, όπου ψηφίζουν μόνο οι άνδρες. Μια διαδικασία που δεν συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Πλην αυτού όμως οι μουφτήδες στη Θράκη είναι αυτοί που εφαρμόζουν τη σαρία- τον μουσουλμανικό νόμο- άρα έχουν δικαστικά καθήκοντα, άρα δεν μπορούν να εκλέγονται, καθώς καταπάταται η αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Είναι δηλαδή μια αντισυνταγματική διαδικασία. Από εκεί και πέρα αξίζει να πούμε ότι ούτε στην Τουρκία εκλέγονται οι μουφτήδες, αλλά διορίζονται μετά από σχετικές διαδικασίες».
Σχετικά με την αξιολόγηση των τουρκικών προκλήσεων σε σχέση με τη Θράκη από το Υπουργείο Εξωτερικών ο Π. Τζανετάκος σημείωσε ότι «είναι ένα ζήτημα που αραιά και που ανακινεί η Άγκυρα, περισσότερο για τις εντυπώσεις και για να υποδείξει την Ελλάδα ως χώρα που καταπατεί τα ανθρώπινα δικαιώματα. Από εκεί και πέρα, τα θέματα αμφισβήτησης της κυριαρχίας στο Αιγαίο και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αυτά που απασχολούν την ελληνική διπλωματία».
Ρεπορτάζ – Aνάλυση: Πιέρρος Τζανετάκος
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More