“Γράμμα στον πατέρα”: Μία παράσταση για τον φόβο του γιου για τον πατέρα-τύραννο και οι ανεξίτηλες πληγές που χαράσσονται από την ίδια την οικογένεια
Το ” Γράμμα στον πατέρα” του Κάφκα, ανεβαίνει εκ νέου, από τις 18 Ιανουαρίου στο Goethe-Institut Thessaloniki, σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή, φωτίζοντας την τρομακτική επίδραση που έχει ένας πατέρα πάνω στον γιο του και την πιο κρυφή πληγή που χαράζεται πάντα από την ίδια την οικογένεια.
Σύμφωνα με τον κ. Βραχνή, η παράσταση παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 2019 στο Μπενσουσάν Χαν, έπειτα στον χώρο της Βίλας Καπαντζή και το 2022 στο Θέατρο Τ, δημιουργώντας αίσθηση στο κοινό της Θεσσαλονίκης, ενώ στα περισσότερα έργα του Κάφκα, φαίνεται η επιρροή που είχε επάνω του ο πατέρας του, με τον οποίο “έτρεφε” μία σχέση καθόλου απλοϊκή.
Ο τριανταεξάχρονος Φραντς, λίγο πριν πεθάνει από φυματίωση, απευθύνεται στον πατέρα του γράφοντάς του μια επιστολή, όπου αποκαλύπτει με αφοπλιστική ειλικρίνεια την τραυματική τους σχέση. Μέσα από τον παραληρηματικό λόγο ενός ανθρώπου που θέλει να προλάβει να εκφράσει όσα έχει μέσα του πριν φύγει από τη ζωή, αποκαλύπτεται ένας πατέρας-τύραννος που μισεί ό,τι δεν καταλαβαίνει και ό,τι δεν του μοιάζει. Οι θεατές της παράστασης κάθονται στο ίδιο οικογενειακό τραπέζι μαζί με τους τρεις ηθοποιούς, βιώνοντας μαζί τους όλα εκείνα τα περιστατικά, τις αγωνίες και τις ήττες που διαμόρφωσαν τον νεαρό Φραντς. Στο «Γράμμα στον πατέρα» γίνονται όλοι μάρτυρες, θύματα και συνένοχοι.
Όπως τόνισε ο κ. Αναγνωστόπουλος, “o Κάφκα στέκεται απέναντι από τον θεσμό που λέγεται οικογένεια, τον διαλύει και τον ξανασυνθέτει”.
Η παράσταση παρουσιάζεται στο πλαίσιο του «Kafka-Jahr / Έτος Κάφκα», ενός καλλιτεχνικού project με αφορμή τα 100 χρόνια από το θάνατο του Franz Kafka, που διοργανώνεται από το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομάδα Θέατρο Πρόταση.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More