Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ουκρανία – Νέο μπαράζ αιματηρών ρωσικών επιθέσεων: Τρόμος για τους κατοίκους – Θλιβερός ο απολογισμός της διετίας

Νεκροί, τραυματίες και τεράστιες ζημιές σε υποδομές είναι ο απολογισμός του μπαράζ αιματηρών ρωσικών επιθέσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, με 122 πυραύλους και 36 drones σε μόλις μία ημέρα.

Οι περισσότεροι καταρρίφθηκαν από την αεράμυνα και μάλιστα ένας πέρασε στον πολωνικό εναέριο χώρο, χωρίς ωστόσο να χτυπήσει πολωνικό έδαφος.

Πολυώροφα κτίρια, σπίτια και σχολεία βρέθηκαν στο στόχαστρο της ρωσικής πολεμικής μηχανής από τη μία άκρη της Ουκρανίας στην άλλη.

Η Μόσχα χρησιμοποίησε όλα τα όπλα που διέθετε, είπε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η Ουκρανική αεροπορία ανακοίνωσε ότι πρώτη φορά στα σχεδόν δύο χρόνια πολέμου αντιμετώπισε τόσα πολλά χτυπήματα ταυτόχρονα.

Ένα μαιευτήριο και ένα εμπορικό κέντρο χτυπήθηκαν στη Δνείπρο αλλά όσοι βρίσκονταν μέσα μεταφέρθηκαν εγκαίρως σε ασφαλή σημεία, ενώ στην Οδησσό στον νότο καταστράφηκαν σπίτια και διαμερίσματα. 

«Ήταν πολύ δυνατός θόρυβος, δεν έχει ξαναγίνει από την έναρξη του πολέμου. Είμαστε στον έβδομο όροφο κι έχουν μείνει μόνο οι τοίχοι» λέει κάτοικος στο Δνείπρο. «Με ξύπνησε ένας φοβερός ήχος στις 7:30 το πρωί. Πολύ τρομακτικός, όλα βούιζαν» είπε κάτοικος του Κιέβου. «Ο κόσμος έτρεχε με τα παιδιά του, με τσάντες και με τα κατοικίδια. Υπήρχαν πολλοί στο πάρκινγκ, όλοι σοκαρισμένοι» ανέφερε κάτοικος της Οδησσού.

Είχε προηγηθεί ύφεση για διάστημα δύο μηνών στους ρωσικούς βομβαρδισμούς, την οποία Κίεβο και Δύση αποδίδουν στην προσπάθεια της Μόσχας να αναπληρώσει τα αποθέματα σε πυραύλους.

Ενεργειακές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις επλήγησαν με τον ρωσικό στρατό να ανακοινώνει ότι πέτυχε όλους τους στόχους του. «Σε κάποια σπίτια ανατινάχτηκαν τα παράθυρα, σε άλλα οι πόρτες. Χτυπήθηκε και το σχολείο μας» δήλωσε ο δήμαρχος της Λβιβ.

Λονδίνο και Παρίσι καταδίκασαν τη στρατηγική του τρόμου που -όπως λενε- αποσκοπεί στο να αφήσει τους Ουκρανούς στο κρύο και το σκοτάδι έναν ακόμη χειμώνα. 

Στο μεταξύ, παραμένει δύσκολη η κατάσταση στα μέτωπα, αφότου η αντεπίθεση δεν πέτυχε τον στόχο της να ανακαταλάβει τα κατεχόμενα εδάφη.

Ο ουκρανικός στρατός θα παραλάβει την τελευταία αμερικανική βοήθεια, που έχει ήδη εγκριθεί από το Κογκρέσο, προειδοποιεί, όμως, ότι οι επιχειρήσεις του κινδυνεύουν αν οι Αμερικανοί νομοθέτες δεν άρουν το αδιέξοδο για νέα χρηματοδότηση.

Κρεμλίνο: «Η Δύση απέτυχε να οδηγήσει τη Ρωσία σε στρατηγική ήττα»

Το Kρεμλίνο θεωρεί ότι θα πετύχει τους στόχους του πολέμου και επιμένει ότι η Δύση απέτυχε να οδηγήσει τη Ρωσία σε στρατιωτική ήττα. «Είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε όλους τους στόχους της επιχείρησης. Την αποστρατικοποίηση και την αποναζιστικοποίηση δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε» δηλώνει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Ρωσία προειδοποιεί και τις χώρες της G7, που σύντομα θα συζητήσουν το ενδεχόμενο να κατασχέσουν παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που βρίσκονται στη Δύση, αξίας 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν είπε ότι αυτό θα ήταν κλοπή και απείλησε ότι η Ρωσία διαθέτει λίστα με δυτικά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία θα κατασχέσει σε αντίποινα.

(AP Photo/Artem Perfilov)(AP Photo/Artem Perfilov)(AP Photo/Artem Perfilov)(AP Photo/Artem Perfilov)(AP Photo/Artem Perfilov)(AP Photo/Artem Perfilov)

Θλιβερός απολογισμός | Κέρδη και απώλειες για Μόσχα και Κίεβο

Σε επιχειρησιακό επίπεδο το 2023 χαρακτηρίστηκε από την έναρξη της πολυαναμενόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης η οποία ωστόσο είχε περιορισμένη επιτυχία, κατά παραδοχή και του ίδιου του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι.

Η Ρωσία εξακολουθεί αυτή τη στιγμή να ελέγχει σχεδόν το 18% της Ουκρανίας ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις το τελευταίο διάστημα κινδυνεύουν να χάσουν εδάφη που είχαν ανακτήσει: για παράδειγμα έχουν ουσιαστικά αποσυρθεί από πόλη Μάριινκα στα ανατολικά, ενδέχεται να αποσυρθούν και από την Αντβιίβκα για να περιορίσουν τις απώλειες και κινδυνεύουν να χάσουν το έλεγχο περιοχών γύρω από το Ρομπότινε και του Κουπιάνσκ.

Συνολικά γίνεται λόγος για «τέλμα» στα μέτωπα, υπό την έννοια ότι οι συγκρούσεις δεν επιφέρουν σημαντικά αποτελέσματα.

Οι αναλυτές προβλέπουν συνέχιση του πολέμου το 2024 με εναλλασσόμενα κέρδη και αποτυχίες για την κάθε πλευρά χωρίς μια δραματική αλλαγή στα μέτωπα. Θεωρείται πιθανότερο ότι Κίεβο και Μόσχα θα προσπαθήσουν να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στα εδάφη που ήδη ελέγχουν.

Δηλαδή, η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να πιέσει κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής του ανατολικού μετώπου για να διασφαλίσει τουλάχιστον την περιοχή του Ντονμπάς.

Η δε Ουκρανία θα προσπαθήσει κατά πάσα πιθανότητα να αξιοποιήσει τις επιτυχίες της στη δυτική πλευρά της Μαύρης Θάλασσας και να προσπαθήσει παράλληλα να αιφνιδιάσει τους Ρώσους σε ορισμένες στρατηγικές τοποθεσίες, κυρίως γύρω από την Κριμαία.

Οι εξελίξεις στα μέτωπα θα κριθούν εν πολλοίς από τις πολιτικές αποφάσεις σε Ουάσινγκτον, Βρυξέλλες, Πεκίνο, Τεχεράνη και Πιονγκγιάνγκ.

Δηλαδή από τη συνέχιση της δυτικής στρατιωτικής στήριξης στην Ουκρανία και τη συνέχιση της στήριξης των συμμάχων της Μόσχας,  μέχρι να αποδεχτούν οι δύο  πλευρές να προσέλθουν σε διαπραγμάτευση για μια πολιτική λύση κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή και οι δύο αρνούνται, τουλάχιστον επισήμως.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έχει στείλει προς διάφορες κατευθύνσεις το μήνυμα ότι θα ήταν διατεθειμένος να διαπραγματευτεί μια ανακωχή υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσει τον έλεγχο των ήδη κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών.

Σφοδρές μάχες δύο σχεδόν χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία

Σε στρατιωτικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο εξελίσσεται ο πόλεμος Ουκρανίας – Ρωσίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εκτιμάται ότι θα επιστρατεύσει 400.000 πολίτες το επερχόμενο έτος.

Στο μεταξύ, εγγυήσεις ζητά η δύση για να συνεχίσει την οικονομική βοήθεια.

Διαρκής είναι η πίεση από τη Δύση στο Κίεβο να λύσει τα προβλήματα διαφθοράς.

Επιμέλεια – ΕΡΤ: Λήδα Παπαδοπούλου, Παντελής Γκόνος | Ανάλυση: Κώστας Ονισένκο

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More