Απειλή Χούθι – Παγκόσμιος συναγερμός στο εμπόριο: Διεθνής συμμαχία μετά τις επιθέσεις – Και ελληνική φρεγάτα στην Ερυθρά θάλασσα
Φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα στέλνει η Ελλάδα, συμμετέχοντας από κοινού με δέκα άλλες χώρες στη διεθνή ναυτική δύναμη για την προστασία της ναυσιπλοΐας στην περιοχή.
Οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, με ενόπλους, drones και πυραύλους εναντίον πλοίων που περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα, έχει ήδη οδηγήσει περισσότερα από 100 πλοία να κάνουν τον γύρο της Αφρικής, επιμηκύνοντας τους χρόνους ταξιδιού κατά 15 μέρες.
Η εξέλιξη διαταράσσει το παγκόσμιο εμπόριο, ενώ έντονη είναι η ανησυχία για νέες ανατιμήσεις προϊόντων.
«Οποιοσδήποτε Αμερικανός στοχεύσει τη χώρα μας, θα γίνει δικός μας στόχος. Θα κάνουμε τα αμερικανικά πλοία και συμφέροντα στόχο των πυραύλων και των drone μας» λέει ο Αμπντέλ Μαλέκ Αλ Χούθι, ηγέτης των Χούθι.
Στο μεταξύ, πλοίο του βρετανικού ναυτικού κατέρριψε κι άλλα ντρόουν των Χούθι στα ανοιχτά της Υεμένης. Το κίνημα, που είναι μέρος του Άξονα της Αντίστασης του Ιράν, επιμένει ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις μέχρι να σταματήσει η πολιορκία της Γάζας από το Ισραήλ.
Από το αεροπλανοφόρο Τζέραλντ Φορντ στην ανατολική Μεσόγειο, ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας είπε ότι η Ουάσιγκτον με την ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία θα συνεχίσει να αποτρέπει τη διάχυση της κρίσης στην περιοχή.
«Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας είναι απαραίτητη σε όλες τις χώρες. Πιστεύω ότι στο εξής θα δούμε αυξημένη συμμετοχή (στον συνασπισμό)» ανέφερε ο Λόντ Όστιν.
Πολυεθνική δύναμη για τη ναυσιπλοΐα
Η πλειοψηφία των ναυτικών δυνάμεων που συμμετέχουν στην Επιχείρηση Φρουρός της Ευημερίας είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Κάποιες θα κάνουν κοινές περιπολίες στην νότια Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν και άλλες θα παρέχουν πληροφορίες.
Η Αυστραλία θα ενισχύσει τη δύναμη κρούσης με ανθρώπινο δυναμικό, και όχι με πλοίο, ενώ τη συμμετοχή της εξετάζει η Γερμανία.
Το Ισραήλ, οι νότιες πόλεις του οποίου έχουν γίνει στόχος των Χούθι, καλωσορίζει την πρωτοβουλία.
«(Οι Χούθι) είναι μια απειλή που θα αντιμετωπιστεί, δεν μπορώ να πω περισσότερα, αλλά αυτή η απειλή θα αντιμετωπιστεί. Στεκόμαστε δίπλα στους Αμερικανούς και ξένους συμμάχους μας» λέει ο Εϋλόν Λεβί, εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
Η αναστάτωση στο διεθνές εμπόριο είναι ήδη μεγάλη και ειδικοί του κλάδου αμφιβάλλουν κατά πόσο η δύναμη κρούσης θα είναι αποτελεσματική. Προηγούμενη επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή είχε γίνει κατά των Σομαλών πειρατών, οι δυνατότητες των οποίων δεν μπορούν να συγκριθούν με τη στρατιωτική δύναμη των Χούθι.
«Θα δούμε αν θα υπάρξει επιθετική παρέμβαση, όπου θα επιτίθενται στις θέσεις των Χούθι στη στεριά ή αν αυτός ο συνασπισμός στήνεται για να συνοδεύει και να προστατεύει πλοία στην περιοχή» λέει ειδικός σε θέματα ασφαλείας, ονόματι Κόρι Ρανσλέμ.
Σημειώνεται ότι περισσότερα από 100 πλοία κάνουν ήδη το γύρο της Αφρικής αυξάνοντας το κόστος του ταξιδιού κατά 1 εκατομμύριο δολάρια τουλάχιστον και τη διάρκειά του κατά 10 ημέρες. Πολλές εταιρείες αναζητούν εναλλακτικές διαδρομές από την Ασία προς την Ευρώπη.
Μία λύση θα ήταν τα πλοία να φτάνουν στο Ντουμπάι και το φορτίο να συνεχίζει αεροπορικώς προς την Ευρώπη αποφεύγοντας τη ζώνη κινδύνου, που όμως είναι και η συντομότερη θαλάσσια διαδρομή. Ωστόσο το κόστος είναι πολλαπλάσιο και θα καταλήξει στην τελική τιμή των προϊόντων.
«Όσον αφορά τις συνέπειες στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, τις συνέπειες στον πληθωρισμό, νομίζω ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα» σημειώνει ο ειδικός σε θέματα εμπορίου, Μάρκο Φορτζιόνε.
Τα ράφια στην Ευρώπη είναι γεμάτα για τα Χριστούγεννα και τυχόν ελλείψεις θα φανούν μετά τον Ιανουάριο.
Ενδεικτικά, η σουηδική ΙΚΕΑ προειδοποιεί ήδη για καθυστερήσεις, ενώ αμερικανικοί κολοσσοί όπως η Walmart και η Target στηρίζονται στη διαδρομή μέσω Ερυθράς Θάλασσας για προϊόντα από σεντόνια και ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες από την Ινδία μέχρι παπούτσια από την Κίνα.
Χούθι – Διαβάστε εδώ όλες τις σχετικές ειδήσεις
Ο τύπος του πλοίου που στέλνει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό – Τα εξοπλιστικά μέσα, ο στόχος
Η Ελληνική φρεγάτα η οποία θα συμμετάσχει στη Πολυεθνική Επιχείρηση διαθέτει τα αναγκαία μέσα αυτοπροστασίας εναντίον των επιθέσεων των Χούθι στα εμπορικά πλοία.
Δεδομένου ότι οι επιθέσεις γίνονται με αντιπλοικούς πυραύλους, προσέγγιση των πλοίων με ταχύπλοα, ρεσάλτο από ελικόπτερα και με droneς.
Όλες αυτές οι απειλές, είτε από στεριά, είτε από αέρος, είτε από τη θάλασσα μπορούν να αντιμετωπιστούν από τη φρεγάτα τύπου Μεκο η οποία διαθέτει:
Αντιπυραυλικά συστήματα
Αντιαεροπορικοί πύραυλοι
Αντιπλοϊκοί πύραυλοι
Πυροβόλα
Εκτοξευτές τορπιλών
Ελικόπτερο Aegean Hawk
Πλήρωμα 204 άτομα
Ο εξοπλισμός αυτός δίνει τη δυνατότητα για:
Αντιμετώπιση αεροπορικών – βαλλιστικών απειλών
Εξουδετέρωση Drones
Ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις
Ο στόχος της αποστολής στην Ερυθρά Θάλασσα, είναι:
Διασφάλιση ελεύθερης Ναυσιπλοΐας & Εμπορίου
Προστασία 50 πλοίων ημερησίως
Εξουδετέρωση ασύμμετρων απειλών
Εξουδετέρωση Drones & πυραύλων
«Πυρά» της αντιπολίτευσης
Την απόφαση της κυβέρνησης να αποσταλεί φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα στηλιτεύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, αναφέρεται σε κινδύνους για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας προσθέτοντας ότι η Ελλάδα, στην ευρύτερη περιοχή – πέραν της τήρησης των δεσμεύσεών της ως κράτος-μέλος του ΟΗΕ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ πρέπει να επικεντρώνεται στον διπλωματικό της ρόλο, του πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας.
«Η απόφαση της Κυβέρνησης για αποστολή φρεγάτας στη ναυτική επιχείρηση «Prosperity Guardian» στην Ερυθρά Θάλασσα, θέτει σε κίνδυνο τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε μια επιχείρηση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο πρωτοβουλίας “προθύμων” και όχι διεθνούς οργανισμού στον οποίο συμμετέχει η χώρα» αναφέρει.
Το ΚΚΕ ζητεί να σταματήσει άμεσα κάθε εμπλοκή σε αποστολές που δεν έχουν καμία σχέση με την άμυνα της χώρας και την προστασία των συνόρων της.
«Η αποστολή ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, […] εμπλέκει ακόμα πιο βαθιά τη χώρα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που σ’ αυτή τη φάση συνδέονται άμεσα με τη στήριξη της δολοφονικής πολιτικής του κράτους του Ισραήλ» σημειώνει σχετικά.
Για διασπoρά πολύτιμων οπλικών συστημάτων της χώρας κάνει λόγο η Ελληνική Λύση, σημειώνοντας:
«Η κυβέρνηση […] συνεχίζει τη διασπορά οπλικών συστημάτων σε ολόκληρο τον κόσμο τη στιγμή που στην Τουρκία διατυπώνονται «ωμές απειλές» για εισβολή στην Ελλάδα».
Ο πρωθυπουργός αγνοεί την έννοια του «δημοσίου συμφέροντος» σημειώνει η Ελληνική Λύση.
Ανάλυση ΕΡΤ: Ο κίνδυνος από το «ναρκοπέδιο» στο παγκόσμιο εμπόριο
Οι επιθέσεις που κάνουν οι Χούθι από τα μέσα Νοεμβρίου συνιστούν μια τεράστια απειλή για το παγκόσμιο εμπόριο που διεξάγεται μεσω της Ερυθράς θάλασσας και του Σουεζ και συγχρόνως απειλή ασφάλειας για ολόκληρη την περιοχή, επισημαίνει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης.
Τονίζει ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορούσε να μεινει αδιάφορη σε μια κατάσταση που εαν κλιμακωθεί εκτος από «σπίθα ανάφλεξης», θα προκαλέσει ελλείψεις προϊόντων και θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό από τον οποίο προσπαθούν να γλυτώσουν οι δυτικές οικονομίες.
Οι Αμερικανοί ηδη διατηρούν μια τεράστια δύναμη πυρός με δυο αεροπλανοφόρα εάν στην Ανατολική Μεσόγειο και ένα στην Αραβική θάλασσα και 34 πλοία. Την περασμένη Δευτέρα ανακοίνωνε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας την συγκρότηση της πολυεθνικής δύναμης η οποία προς το παρόν αποστολή θα έχει την απόκρουση των επιθέσεων με πυραύλους και drones προς τα διερχόμενα πλοία. Και ετσι να διασφαλιστεί η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Προς το παρόν, πάντως, η αποστολή είναι καθαρά ανάσχεσης των επιθέσεων εναντίον των πλοίων.
Μεχρι την Τετάρτη 121 πλοία είχαν ανακατευθυνθεί προς το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας και είναι κατανοητό του τι θα συμβει εάν η κριση συνεχισθεί πέραν των δυο εβδομάδων που θεωρούνται ως μια περίοδος ασφαλείας για την τροφοδοσία των αγορών.
Η συμμετοχή της Ελλαδας ηταν επιβεβλημένη. Η χώρα με την μεγαλύτερη ποντοπόρα ναυτιλία, η χώρα που σθεναρά υποστηρίζει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα δεν μπορεί να είναι απούσα.
Πολύ περισσότερο που η χώρα μας θέλει να έχει και έχει ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, που είναι η έξοδος της Διώρυγας του Σουέζ και συγχρόνως έχει αναπτύξει τις σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου που και αυτές όπως και η Αίγυπτος πλήττονται από την κατάσταση.
Ο ρόλος, τα καθήκοντα, η αποστολή της φρεγάτας και των άλλων μονάδων που θα συμμετέχουν, θα καθορισθεί μεσω διαβουλεύσεων που εχουν ηδη αρχίσει και ηδη στην Αθήνα ξεκίνησαν οι συσκέψεις της στρατιωτικής ηγεσίας με εξειδικευμένα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού για την προετιμασια. Εκει θα είναι παρούσες η Ολλανδία, η Νορβηγία και ο Καναδάς, εκει που πλέουν πλοία με την ελληνικη σημαία και ελληνικά πληρώματα, δεν θα μπορούσε να λείπει η Ελλάδα, υπογράμμισε ο Νίκος Μελέτης.
Ρεπορτάζ ΕΡΤ: Παντελής Γκόνος – Δημήτρης Θωμάς
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More