Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δράμα: Τέταρτη γενιά στην παραγωγή χαλβά, ζυμωτού στο χέρι

Ζυμωτός στο χέρι χαλβάς, όπως φτιαχνόταν κάποτε στην Καππαδοκία! Το γλύκισμα αυτό δημιουργεί ο νεαρότερος χαλβατζής στη χώρα, που συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση.

Στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας ο Βασίλης Παπαδόπουλος, ιδιοκτήτης επιχείρησης «Χαλβάς Ελευθερίου», 27 ετών, είναι από τους τελευταίους στην Ελλάδα που ζυμώνει ακόμη το χαλβά, ενώ όλη η παραγωγή περνάει από τα χέρια του.

«Από πολύ μικρό, μια σταλιά, με θυμάμαι ανάμεσα στα καζάνια. Έβλεπα τον πατέρα μου που ζύμωνε και μου φαινόταν τόσο βαρύ και δύσκολη όλη αυτή η διαδικασία και έλεγα πότε θα ζυμώνω κι εγώ το δικό μου χαλβά. Στα 18 ξεκίνησα να ζυμώνω, μου πήρε 4-5 χρόνια να καταφέρω την ιδιαιτερότητα που έχει ο δικός μας ο χαλβάς, ο μαστιχάτος που λέμε, που είναι μια τεχνική που γίνεται πάνω στο ζύμωμα. Πρέπει να νιώθεις το προϊόν, να έχεις ψυχή και αγάπη για αυτό που κάνεις. Δεν το γυρίζεις (σ.σ. το προϊόν) αλλεπάλληλα, συνέχεια, αυτό θα σου πει πότε θέλει γύρισμα.

Προσπαθούμε να εξελισσόμαστε, να φτάσουμε τον χαλβά στην τέλεια μορφή του, παράγουμε χαλβαδομπουκίτσες με χαλβά και ταχίνι, μπάρες από ταχίνι, τούρτες με βάση χαλβά και ταχίνι. Αποφεύγουμε στα προϊόντα μας το φοινικέλαιο. Ο κόσμος βλέπουμε ότι στρέφεται προς το χαλβά και το ταχίνι στη διατροφή του, ψάχνεται παραπάνω με τη διατροφή του. Σκοπός μας είναι να φτάσουμε το προϊόν μας στην τέλεια εκδοχή του, για λίγους, για αυτούς που καταλαβαίνουν τι τρώνε. Αυτό μας κάνει να ξεχωρίζουμε», όπως ανέφερε στην εκπομπή «Περίμετρο», της ΕΡΤ3, ο Βασίλης Παπαδόπουλος.

Ρεπορτάζ: Τασούλα Κρητικού

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More