Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το μανταρίνι της Χίου στα πιο αρωματικά του κόσμου

Tο μανταρίνι της Χίου, βρίσκεται στην έβδομη θέση του παγκόσμιου καταλόγου TasteAtlas και θεωρείται από τα πιο αρωματικά στον κόσμο. Η καλλιέργειά του γίνεται στα περιβόλια του ιστορικού Κάμπου. Νότια της πόλης της Χίου και κατά μήκος της ανατολικής ακτής του νησιού εκτείνεται μια εύφορη πεδιάδα, γνωστή με το όνομα Κάμπος Χίου, κατάφυτη από περιβόλια με εσπεριδοειδή. Σε αυτόν τον μικρό παράδεισο παράγεται το «μανταρίνι της Χίου», το 97ο ελληνικό προϊόν ΠΟΠ.

Προερχόμενο από την Ασία, το μανταρίνι (Citrus reticulata) είναι το πιο γλυκό από όλα τα εσπεριδοειδή. Το μανταρίνι Χίου είναι ο καρπός δέντρων του είδους Citrus deliciose tenore, και πιο συγκεκριμένα της ποικιλίας «Κοινό Χιώτικο». Η ποικιλία αυτή έχει μεσογειακή καταγωγή, και φημίζεται για το έντονα χαρακτηριστικό του άρωμα , την ιδιαίτερη γεύση του, το μέγεθος των καρπών και την πλούσια περιεκτικότητα τους σε χυμό, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο παραγωγός Βαγγέλης Ξυδάς.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζοντας την αξία του ως φρέσκου διαλεκτού καρπού, προϊόν αλληλεπίδρασης εδαφικών, κλιματικών και ανθρωπογενών παραγόντων, αλλά και την ταύτιση του με το νησί της Χίου, το αναγνώρισε τον Δεκέμβριο του 2012 ως «Προϊόν Γεωγραφικής Προέλευσης – Π.Γ.Ε.» με την ονομασία «Μανταρίνι Χίου» και περιλαμβάνεται στον κατάλογο µε τα 37 πιο φημισμένα αγροτικά προϊόντα της χώρας.

Ρεπορτάζ Θ. Πυλιώτης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More