Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τρ. Καρατράντος στο Πρώτο: Η απόκλιση Ελλάδας, Τουρκίας έγκειται στο τι μπορούμε να συζητήσουμε (audio)

Δεν είναι άλλη παρά η πάγια τουρκική θέση, τα όσα δήλωσε στη συνέντευξή του στην Καθημερινή ο Τούρκος Πρόεδρος, όπου έκανε λόγο για «πολλά αλληλένδετα θέματα με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ που πρέπει να λυθούν στη δικαιοσύνη», όπως ανέφερε ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος, Διεθνολόγος με ειδικότητα στα ζητήματα Ασφαλείας και Εξωτερικής Πολιτικής, συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο κ. Καρατράντος, εξήγησε ότι πρόκειται για τη θέση η οποία έχει εξελιχθεί με το πέρασμα των ετών, στην οποία η Τουρκία έχει ενσωματώσει και άλλα ζητήματα σταδιακά.

«Εκεί υπάρχει μεγάλη απόκλιση με την ελληνική θέση, όπου αυτό δεν σχετίζεται με το ζήτημα της εμπιστοσύνης, με το να έρθουν οι δύο χώρες κοντά, που αυτό το βλέπουμε να δουλεύεται τους τελευταίους μήνες, αλλά με τον πυρήνα της διαφοράς της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης που έχει να κάνει με το όχι αν μπορούμε να συζητήσουμε, συμφωνούν οι δύο χώρες σε αυτό το πλαίσιο, αλλά στο τι θα είναι αυτό το οποίο θα συζητήσουμε» τόνισε ο κ. Καρατράντος.

«Εδώ λοιπόν, η Τουρκία βάζει τη δική της προσέγγιση, η οποία λέει ότι εγώ θέτω 10-12 θέματα, εξαρτάται αυτό κατά περιόδους, μπορεί μερικές φορές να υπερβαίνει και αυτά αν ενσωματώσουμε το Μεταναστευτικό, ενώ η Ελλάδα λέει ότι υπάρχει ένα θέμα που είναι οι θαλάσσιες ζώνες, αυτό εμπεριέχει και την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ και η Τουρκία λοιπόν λέει ότι – αυτό σημαίνει λύση πακέτο- και στο διαδικαστικό της υπόθεσης, ενώ μπορούν οι δύο χώρες, για παράδειγμα, να συμφωνήσουν ότι για τις θαλάσσιες ζώνες αυτή είναι η προσέγγιση της Ελλάδας, αυτή είναι της Τουρκίας, συμφωνούμε, δεν θέλει, λοιπόν, η Τουρκία να πάει σε επίλυση κλιμακωτή» ανέφερε ο κ. Καρατράντος.

Ζητήματα κυριαρχίας δεν μπαίνουν καν σε μια συζήτηση από την ελληνική πλευρά, υπογράμμισε ο κ. Καρατράντος. «Υπάρχουν κάποια άλλα που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να συζητηθούν για να δούμε τι μπορεί να βγει σε πλαίσιο κοινής αντίληψης. Δηλαδή, στενά συνδεδεμένο και μπαίνει και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και το βάζουν και αρκετοί Έλληνες ειδικοί στα του διεθνούς δικαίου με τις θαλάσσιες ζώνες, είναι το ζήτημα του εναέριου χώρου, αυτό που συνηθίζουμε να λέμε το ελληνικό παράδοξο, ότι η Ελλάδα έχει 6 ναυτικά μίλια με δικαίωμα στα 12 στη θάλασσα, ενώ στον αέρα έχει 10. Άρα υπάρχει μια δυσαρμονία. Δηλαδή υπάρχουν 1-2 τέτοιου τύπου θέματα που θα μπορούσαν να συζητηθούν. (..) Δυνητικά, εάν και εφόσον υπήρχε μια πρώτη συμφωνία στα θέματα των θαλασσίων ζωνών, ίσως ένα άλλο που θα μπορούσε να συζητηθεί θα ήταν, για παράδειγμα, αυτό. Τα ζητήματα τα άλλα της κυριαρχίας, αποστρατιωτικοποίησης νησιών, γκρίζων ζωνών, όλα αυτά είναι εκτός πλαισίου. Δηλαδή η Ελλάδα δεν πρόκειται να τα συζητήσει ποτέ» συμπλήρωσε ο κ. Καρατράντος.

Ερωτηθείς κατά πόσο ο κ. Ερντογάν προκαταλαμβάνει την αυριανή ατζέντα με όσα δήλωσε στην Καθημερινή, ο κ. Καρατράντος, σημείωσε πως «βάζει το πλαίσιο, σε μια βάση του τι να περιμένουν». «Ότι η έμφαση αυτή τη στιγμή είναι στη θετική ατζέντα, είναι στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Αυτά τα δύο σημαίνουν ότι παραμένουμε στην αποκλιμάκωση της έντασης, δεν έχουμε περισσότερη ένταση και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας σε αυτά τα θέματα που αντιλαμβανόμαστε ως win-win. Υπάρχει ενδιαφέρον, ότι μπαίνουν κάποια, όπως είναι το Μεταναστευτικό, το οποίο είναι εξόχως σημαντικό για την Ελλάδα και είναι και κάτι το οποίο έχει προστεθεί τα τελευταία χρόνια, η εργαλειοποίηση από την Τουρκία που δημιουργεί διαφορές. Το να αλλάξει εκεί όπως φαίνεται η διαδικασία είναι σημαντικό, αλλά στον πυρήνα που έχει να κάνει με αυτό που συνηθίζουμε να λέμε ελληνοτουρκική διαφορά εμείς ως Ελλάδα, διαφορές η Τουρκία, που είναι μεγάλη η βεντάλια, δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι. Άρα εκεί δεν πρέπει να περιμένουμε κάποια τρομερή εξέλιξη» ανέφερε.

Αυτό το οποίο προσπαθεί να κάνει η Τουρκία τα τελευταία χρόνια, είπε καταλήγοντας ο κ. Καρατράντος, είναι να επικοινωνήσει κυρίως προς το εξωτερικό, σε αυτούς οι οποίοι είναι δυνητικοί διαμεσολαβητές και που μπορούν να ασκήσουν πίεση προς τις δύο πλευρές σε μια κατεύθυνση επίλυσης, τα δικά της θέματα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More