Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ερευνητές και εργαζόμενοι στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: «Όχι» στην υπαγωγή του στο υπ. Πολιτικής Προστασίας

Την αντίθεσή τους στην υπαγωγή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εξέφρασαν την Τρίτη (5/12) οι σύλλογοι Προσωπικού και ερευνητών του Αστεροσκοπείου, καθώς και πλήθος ερευνητικών κέντρων και ιδρυμάτων σε συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν στην ΕΣΗΕΑ. Νωρίτερα, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από τη Βουλή στο πλαίσιο απεργίας που είχαν προκηρύξει. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν βουλευτές από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ, τη Νίκη και τη Νέα Αριστερά εκφράζοντας τη στήριξή τους στον αγώνα των ερευνητών και εργαζομένων του Αστεροσκοπείου Αθηνών καθώς και τη διαφωνία τους με την υπαγωγή του Αστεροσκοπείου στο ΥΠΚΚΠΠ. Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Οι εργαζόμενοι διαφωνούν με το άρθρο 19 του σχεδίου νόμου «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας- Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών» στο οποίο όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Παναγιώτης Μπούμης « δεν εξασφαλίζεται η προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και δεν γίνεται καμία αναφορά στην εργασιακή κατάσταση του υπηρετούντος ερευνητικού προσωπικού» και προσέθεσε ότι υπάρχουν επίσης ασάφειες «για το ποιες θα είναι οικονομικές και διοικητικές αλλαγές που θα γίνουν μετά την 30η Ιουνίου 2024». Ο κ. Μπούμης έκανε λόγο για ένα «προχειρογραμμένο και καταστροφικό για το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών» νομοσχέδιο, ενώ τόνισε ότι «η υπαγωγή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δεν τεκμηριώνεται ούτε αιτιολογείται στην αιτιολογική έκθεση, γίνεται χωρίς σχεδιασμό και χωρίς διαβούλευση και εποικοδομητικό διάλογο με τη διοίκηση, τους επιστήμονες, και το υπόλοιπο προσωπικό του Αστεροσκοπείου Αθηνών».

Όπως είπε, «ένα πολύ μικρό τμήμα του ερευνητικού προσωπικού του Αστεροσκοπείου, περίπου το 15%, μπορεί να συνεισφέρει στην αποστολή της Πολιτικής Προστασίας, καθώς «οι συντριπτικά περισσότερες, επιστημονικές δραστηριότητες» δεν αφορούν το υπουργείο αυτό.

Ο κ. Μπούμης επισήμανε ότι ως Σύλλογος Ερευνητών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ζητούν να αποσυρθεί το άρθρο 19.

Από την πλευρά της η Δρ Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού, Αστροφυσικός του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σημείωσε ότι «η έρευνα είναι ένα ζήτημα εθνικό και απαιτεί συζήτηση και διάλογο και εξέφρασε τη διαφωνία της «με την απόσπαση του αστεροσκοπείου από τον ερευνητικό ιστό», καθώς τόνισε ότι αυτή θα φέρει «δυσλειτουργίες».

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών, Μαρία Κωνσταντοπούλου, η υπαγωγή του ΕΑΑ στο υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, « θα οδηγήσει στον κατακερματισμό και στη βαθμιαία διάλυση του ερευνητικού ιστού» και προσέθεσε ότι πρότασή τους είναι η σύναψη προγραμματικών συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας, τα οποία όπως είπε «θα συντελούν στην αποτελεσματική συνδρομή του κρατικού μηχανισμού σε επίπεδο πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ερευνητικά Ινστιτούτα, Δημήτρης Κάσσης, υπογράμμισε ότι «είναι αντιμέτωποι με όλον τον ερευνητικό και επιστημονικό κόσμο», ενώ προσέθεσε ότι μέσω της υπαγωγής του Αστεροσκοπείου επιχειρείται « ο έλεγχος» και προσέθεσε ότι «είναι χρέος των επιστημόνων του αστεροσκοπείου και του προσωπικού να συνεχίσουν αυτόν τον αγώνα».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τη διαφωνία τους με την υπαγωγή του ΕΑΑ στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εξέφρασαν οι σύλλογοι εργαζομένων και ερευνητών από τα ερευνητικά κέντρα ΕΛΚΕΘΕ, Δημόκριτος, Αθηνά, ΕΚΚΕ καθώς και το Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More