Γ. Στεφανάκης (Σωματείο Διανομέων) στο Πρώτο: Αφού δεν έχει νομοθετηθεί τίποτα γιατί οι επιχειρήσεις να ακολουθούν τις συστάσεις; (audio)
Ερωτηθείς γιατί παρά τις συστάσεις κάποιοι ιδιοκτήτες καταστημάτων συνεχίζουν να απασχολούν εργαζόμενους διανομείς δικύκλων σε ακραίες καιρικές συνθήκες, ο πρόεδρος Επισιτισμού και μέλος του Σωματείου Διανομέων, Γιώργος Στεφανάκης, διερωτήθη «γιατί να μην επιμένουν, αφού είναι συστάσεις, είναι προειδοποιήσεις και δεν έχουν καμία επίπτωση αν το κάνουν».
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου, ο κ. Στεφανάκης επισήμανε ότι δεν υπάρχει παράβαση για να διαπιστωθεί γιατί δεν έχει νομοθετηθεί κάτι τέτοιο ούτε από τη σημερινή κυβέρνηση ούτε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ώστε να υποχρεώνονται οι εταιρείες σε τέτοιες καιρικές συνθήκες να μην απασχολούν τους διανομείς.
«Υπήρξε μια απόφαση το καλοκαίρι που απαγορεύεται μόνο για τον συγκεκριμένο καύσωνα και μάλιστα τον είχε ονοματίσει κιόλας στην υπουργική απόφαση τον συγκεκριμένο καύσωνα, λες και δεν υπάρχουν άλλοι καύσωνες ή δεν θα ξανάρθουν άλλοι καύσωνες και δεν θα ξαναδούμε ακραίες καιρικές συνθήκες και έληξε εκεί το θέμα. Δεν υπάρχει κανένα νομοθετικό μέτρο το οποίο θα υποχρεώνει τους εργοδότες σε ακραίες καιρικές συνθήκες να μην απασχολούν τους διανομείς, να μην βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, άρα να έχουν και επιπτώσεις. Τι επιπτώσεις θα έχουνε τώρα;» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Το ζήτημα είναι, αν είναι να δουλεύουμε για να σκοτωθούμε και να θησαυρίζουν κάνα δυο μεγάλες εταιρείες, τι να το κάνουμε δηλαδή. Αυτό είναι ο σκοπός της δουλειάς;» σημείωσε ο κ. Στεφανάκης, ενώ προσέθεσε πως ο κλάδος έχει κάνει μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση εδώ και χρόνια που λέει ότι κάτω από τους πέντε βαθμούς Κελσίου, σε συνθήκες παγετού, σε συνθήκες άνω των 38 βαθμών Κελσίου να μην απασχολούνται οι διανομείς. «Και μάλιστα έχουμε προσομοιώσει την ίδια τη νομοθεσία που υπάρχει και αφορά άλλου είδους επαγγέλματα εξωτερικών εργασιών και υπάρχουν αντίστοιχα μέτρα» συμπλήρωσε.
Αυτό που νομοθετήθηκε, επισήμανε ο ίδιος, αφορά στα μέσα ατομικής προστασίας, τα οποία, τόνισε, μετά από πολύ μεγάλους αγώνες κατάφερε το Σωματείο να το πετύχει και νομοθετήθηκε τον Αύγουστο, χωρίς ωστόσο να υλοποιείται.
«Δηλαδή, αυτή τη στιγμή υπάρχει νομοθεσία που λέει ότι ο κάθε εργοδότης που απασχολεί διανομέα πρέπει να του παρέχει κράνος συγκεκριμένου τύπου, μπουφάν συγκεκριμένου τύπου, παντελόνι συγκεκριμένου τύπου. Δεν έχει γίνει ακόμη τίποτα» τόνισε.
«Το δικό μας επάγγελμα αυτή τη στιγμή είναι σε μία αγορά η οποία γνωρίζει άνθιση. Πολλοί από εμάς δουλεύαμε σε άλλα επαγγέλματα στην κρίση και αναγκαστήκαμε και βγήκαμε στο δρόμο γιατί εκεί βρήκαμε δουλειά στο ντελίβερι και στην πανδημία και πιο πριν με την κρίση, που μας λέγανε ότι η αγορά δεν πάει καλά, άρα δεν τα πηγαίνουν καλά και οι εργαζόμενοι, οι μισθοί σας θα πέσουν κτλ κτλ. Τώρα λοιπόν που η αγορά γνωρίζει άνθιση, γιατί εμείς δεν κερδίζουμε τίποτα;» σημείωσε επιπρόσθετα ο κ. Στεφανάκης, ενώ σύμφωνα με όσα ανέφερε, η πλειονότητα των εργαζομένων διανομέων δικύκλων αμείβεται με τον βασικό μισθό. «Είναι στα 780, ο κατώτατος δηλαδή και με τις προσαυξήσεις, τις υπερωρίες και τα λοιπά, φτάνει κοντά στα 800 με 850. Καθαρά φτάνει κοντά στα 800 ευρώ» εξήγησε ο κ Στεφανάκης, χωρίς να υπολογίζονται τα φιλοδωρήματα.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More