Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Δεσποτόπουλος: Η αφωνία της Ευρώπης είναι ο πιο εκκωφαντικός θόρυβος στην κρίση της Μ. Ανατολής

Για «εκκωφαντική απουσία της Ευρώπης τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συνειδητοποιήσει ότι, υπό προϋποθέσεις, αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να οδηγήσει δυνητικά σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», προειδοποίησε, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις», ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος. Ο διεθνολόγος ερευνητής στο Τμήμα Τουρκικών και Ασιατικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, παράλληλα επισημαίνει για τα ελληνοτουρκικά ότι «περιορίσαμε όχι μόνο τη ρητορική αλλά και τη δράση της Τουρκίας και πρόκειται για επιτυχία με πρωτοφανή σε διάρκεια περίοδο ηρεμίας στο Αιγαίο».

«Θέλουμε μια Ευρώπη ενεργητική, θέλουμε μια Ευρώπη όταν εμάς μας παρενοχλεί η Τουρκία να ορθώσει ανάστημα»

Είναι θλιβερό σε όλη αυτή την εξίσωση είναι η εκκωφαντική απουσία της Ευρώπης, επέμεινε ο κ. Δεσποτόπουλος ,εξηγώντας:. Έχει κινητοποιηθεί όλος ο πλανήτης πλην της Ενωμένης Ευρώπης, που δυστυχώς είναι διαιρεμένη. Υπάρχει η αρχή της ομοφωνίας και βλέπετε ότι για να μπορέσει να πάρει μια απόφαση η Ευρώπη, σύρεται σε συνόδους ανά μήνα, ανά τρίμηνο, ανά εξάμηνο. Μπορεί ένας και μόνο ηγέτης από την Πολωνία, από τη Λιθουανία, από την Ελλάδα, να μπλοκάρει όλη τη διαδικασία.

Φωνάζουμε για το γεωπολιτικό έλλειμμα. Στην Ουκρανία, οι Αμερικανοί έχουν ξοδέψει περισσότερα από 120 δις δολάρια. ενώ μετά βίας στην Ευρώπη έχουμε ξοδέψει 20 για κάτι που γίνεται στη γειτονιά μας. Επιτέλους και σε αυτή τη χώρα, αλλά γενικά στην Ευρώπη πρέπει να αποφασίσουμε. Θέλουμε μια Ευρώπη ενεργητική, που όταν εμάς μας παρενοχλεί η Τουρκία να ορθώσει ανάστημα ή μιά Ευρώπη η οποία θα σύρεται από τα γεγονότα και θα είναι άβουλη, άφωνη.

Δε νομίζω ότι η Τουρκία αυτό το διάστημα θα επιδιώξει να ανεβάσει τους τόνους με την Ελλάδα

Επειδή ακριβώς η Τουρκία έχει ανοίξει άλλο ένα θέμα δύσκολο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, νομίζω ότι αυτό θα λειτουργήσει αντίστροφα με εμάς. Δε νομίζω ότι η Τουρκία αυτό το διάστημα θα επιδιώξει να ανεβάσει τους τόνους με την Ελλάδα. Δεν υπήρχε στο παρελθόν περίοδος τόσων μηνών που να υπάρχει αυτή Ηρεμία στο Αιγαίο. Είναι μια μεγάλη επιτυχία και δική μας, διότι δεν περιορίσαμε μόνο τη ρητορεία, περιορίσαμε και τη δράση της Τουρκίας στο Αιγαίο. Αυτό είναι κάτι που έχουμε καταφέρει βέβαια με τη βοήθεια και του ξένου παράγοντα, είπε ο διεθνολόγος.

Για τον Ταγίπ Ερντογάν το σχόλιο ήταν οτι «προσπαθεί να καθιερωθεί σε όσες περισσότερες χώρες μπορεί του αραβικού κόσμου ως ένας φυσικός ηγέτης, αξιοποιώντας το θρησκευτικό συναίσθημα. Αυτό το ζήσαμε εμείς με το τουρκο – λιβυκό μνημόνιο στη χειρότερη μορφή του. Είναι και μια παράμετρος επίσης που του δίνει τη δυνατότητα να πιέζει εκ νέου τις Ηνωμένες Πολιτείες, για το θέμα των F -16 και για πιο ανεξάρτητη πολιτική η Τουρκία εντός της Δύσης».

Ποιος θα διοικήσει τη Γάζα

Το μεγάλο θέμα είναι αυτή τη στιγμή είναι ότι ξεθωριάζει το ηθικό πλεονέκτημα που είχε το Ισραήλ στην αρχή της σύγκρουσης, είπε ο κ. Δεσποτόπουλος, ερωτηθείς για την άρνηση του Βένιαμιν Νετανιάχου να αποδεχτεί ρόλο της Παλαιστινιακής Αρχής στη θέση της Χαμάς στη Γάζα.

Η σφοδρότητα της σύγκρουσης έχει αρχίσει και προκαλεί σημαντική ενόχληση στην κοινή γνώμη, όχι μόνο στις αραβικές χώρες αλλά και στη Δύση. Και βλέπετε τώρα ότι η αραβική κοινή γνώμη βράζει με αποτέλεσμα να πιέζει τις κυβερνήσεις της. Και αυτό δημιουργεί μια ανησυχία για επέκταση του πολέμου. Για παράδειγμα, η εμπλοκή του Ιράν, εξού και οι Αμερικανοί είναι παρόντες ισχυρά στρατιωτικά στην περιοχή, δίνοντας ένα σήμα αποτροπής. Το δεύτερο που θα πρέπει να μας προβληματίσει επίσης είναι ότι αυτή τη στιγμή για τη Γάζα δεν γίνεται καμία ουσιαστική συζήτηση για την επόμενη μέρα,. Έχουν εξεταστεί πέντε διαφορετικά σενάρια. Είναι όλα πάρα πολύ δύσκολα. Το Ισραήλ δεν νομίζω ότι θέλει να παραμείνει με στρατιωτική παρουσία στη Λωρίδα της Γάζας, όπως γινόταν μέχρι το 2005. Θα έχει μονίμως μια νέα ανοιχτή πληγή. Θα ανατροφοδοτεί την τρομοκρατία. Να πάνε κυανόκρανοι του ΟΗΕ σε μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη θα βρίσκονται διαρκώς υπό διασταυρούμενα πυρά. Να αναλάβει η Φατάχ είναι πάρα πολύ δύσκολο και δεν υπάρχουν συνομιλητές αυτή τη στιγμή. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ένας ηγέτης ο οποίος να εκφράζει ενιαία τους Παλαιστινίους με τη Χαμάς, που είναι μια τρομοκρατική οργάνωση. Δεν θα δεχτεί το Ισραήλ, και δικαιολογημένα, να καθίσει στο ίδιο τραπέζι συζήτησης.

Σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει τη θέση του Ισραήλ ότι «όταν τελειώσει αυτός ο πόλεμος δεν θα υπάρχει η Χαμάς», ο κ. Δεσποτόπουλος απάντησε:

«Παρά την παραφωνία Ερντογάν που υποστηρίζει τη Χαμάς, η συντριπτική πλειοψηφία του δυτικού κόσμου, του πολιτισμένου κόσμου θέλει η Χαμάς να χαθεί από τον χάρτη, όπως και κάθε τρομοκρατική οργάνωση. Αλλά το θέμα είναι πώς το πετυχαίνεις αυτό. Διότι αν ξεριζώνοντας τη Χαμάς ξεριζώνεις έναν ολόκληρο λαό, τότε νομίζω ότι δεν μπορείς να χαίρεσαι ότι έχεις πετύχει ένα δίκαιο αποτέλεσμα. Αντίθετα, νομίζω ότι ανατροφοδοτεί την τρομοκρατία. Τώρα μην κρυβόμαστε. Τα παιδιά σήμερα που είναι 5, 6, 7, 8, 9 χρονών, που βλέπουν τους γονείς τους, τα αδέρφια τους να σκοτώνονται, είναι οι επόμενοι τρομοκράτες. Σε 10 χρόνια θα είναι η νέα γενιά των τρομοκρατών. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να σπάσει το απόστημα και δεν είμαι σίγουρος ότι σπάει μόνο με σφοδρές επιχειρήσεις.»

Τέλος, ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, είπε ότι οι αθλιότητες που βλέπουμε οφείλονται και σε ηγέτες της Χαμάς, «αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι όταν διαμένουν σε ένα νοσοκομείο, ή ένα σχολείο προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν αμάχους ως ασπίδα».

Πηγή: ΕΡΤ – Εκπομπή «Συνδέσεις»

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More