Διάσκεψη Γάζα: Τα 5 βήματα του σχεδίου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους
Την ώρα που δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι στη Γάζα παίρνουν το δρόμο με τα πόδια προς το νότο, η ανθρωπιστική τραγωδία που εξελίσσεται στην περιοχή προκαλεί την αντίδραση της Δύσης. Στο Παρίσι, η διάσκεψη 80 κρατών και οργανισμών – ανάμεσά τους κι η Ελλάδα – αναζητεί τον ανθρωπιστικό διάδρομο που θα επιτρέψει να φτάσει η βοήθεια στη Γάζα. Ο Μακρόν ζητά άμεση παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και μετά κατάπαυση του πυρός. Η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη Γάζα μετά την εξάρθρωση της Χαμάς, ενώ η Αίγυπτος φέρεται να απέρριψε την αμερικανική πρόταση να αναλάβει την ασφάλεια της Γάζας.
Με την υποστήριξη του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο «Αμάλθεια» για άμεση, ασφαλή μαζική ανθρωπιστική βοήθεια προς τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Το σχέδιο, το οποίο είναι υπό την εποπτεία Διεθνούς Επιτροπής στην οποία θα συμμετέχει και το Ισραήλ, περιλαμβάνει 5 στάδια:
1ο στάδιο: Μεταφορά και συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λάρνακα
2ο στάδιο: Επιθεώρηση, καταγραφή, αποθήκευση βοήθειας
3ο στάδιο: Ασφαλής φόρτωση σε πλοία και αεροπλάνα στη Λάρνακα
4ο στάδιο: Διαδρομή μέσω ασφαλούς θαλάσσιου διαδρόμου ή αεροπορικώς με πλοία τα οποία θα συνοδεύονται από πολεμικά πλοία χωρών που λαμβάνουν μέρος στην βοήθεια
5ο στάδιο: Εκφόρτωση παραλαβή και διανομή στον άμαχο πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας, υπό την εποπτεία του ΟΗΕ
Ανταπόκριση από Παρίσι: Θωμαΐς Παπαϊωάννου
Τετράωρες ανθρωπιστικές παύσεις καθημερινά από τον Ισραηλινό στρατό
Το Ισραήλ συμφώνησε για πρώτη φορά να κάνει κάθε μέρα τετράωρη παύση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας με στόχο να φύγουν άνθρωποι από τα βόρεια προς τα νότια. Θα ενημερώνει κάθε μέρα 3 ώρες νωρίτερα πότε θα αρχίζουν αυτές οι παύσεις.
Την ανακοίνωση έκανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, χαρακτηρίζοντάς της ως ένα «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» από τη μεριά του Ισραήλ, καθώς η Ουάσιγκτον πιέζει για μικρές παύσεις.
Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αντιτίθενται σε κατάπαυση του πυρός. Τόσο ο Κίρμπι όσο και ο Τζο Μπάιντεν είπαν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα κατάπαυσης πυρός με Χαμάς.
Νωρίτερα είχαμε συνάντηση του επικεφαλής της CIA και της Μοσάντ με τον πρωθυπουργό του Κατάρ στην Ντόχα όπου μίλησαν για την πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός με στόχο την απελευθέρωση ομήρων. Σύμφωνα με πληροφορίες μίλησαν για το ενδεχόμενο να αφεθούν ελεύθεροι 10-20 όμηροι σε αντάλλαγμα μιας τριήμερης παύσης του πυρός.
Εξάλλου, ανακοινώθηκε πριν από λίγο ότι Ισμαήλ Χανίγια και ο Καλέντ Μεσάλ, τα ανώτερα στελέχη της Χαμάς εκτός της Λωρίδας της Γάζας, βρίσκονται στο Κάιρο και συνομίλησαν αρχηγό μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου. Υπενθυμίζεται ότι χτες ήταν στο Κάϊρο ο διευθυντής της CIA Ουΐλιαμ Μπερνς.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν σχέση με τις εξελίξεις στο έδαφος καθώς αναμένεται Ισραηλινοί ότι θα χτυπήσουν σύντομα τα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Γάζας γιατί τα θεωρούν αρχηγεία της Χαμάς. Επομένως πρέπει να βρεθεί λύση με τους δεκάδες χιλιάδες άμαχους που έχουν βρει καταφύγιο στα νοσοκομεία.
Επιμέλεια: Παντελής Γκόνος
Μητσοτάκης για Γάζα: Μόνη δυνατή οδός η λύση δύο κρατών
Μετά τη Σύνοδο του Καΐρου για την Ειρήνη, ο πρωθυπουργός δίνει το «παρών» στη Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη για τους αμάχους στη Γάζα και αναδεικνύει την ανάγκη να ξεκινήσει η συζήτηση για μία πιθανή πολιτική λύση της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς.
«Θα είναι ο μόνος δυνατός τρόπος για να εξασφαλίσουμε ειρήνη που θα έχει διάρκεια στην περιοχή. Η ύπαρξη Παλαιστινιακού κράτους αποτελεί προϋπόθεση για μακροχρόνια ειρήνη στην περιοχή και η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη δυνατή οδός που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα», τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.
Στο περιθώριο της διάσκεψης στο Ελιζέ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευρύνει τον κύκλο των επαφών που έχει ξεκινήσει με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του αραβικού κόσμου. Στο τετ α τετ με τον πρόεδρο Μακρόν συζητήθηκαν:
– Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.
– Η ανάγκη για ανθρωπιστικές παύσεις / αποκατάσταση συνεχούς ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.
– Η πρόταση για διάνοιξη ανθρωπιστικού διαδρόμου δια θαλάσσης.
– Οι σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας.
«Υποστηρίζουμε ένθερμα αυτό που είπε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης όσον αφορά την παροχή αυξημένης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, που μόνο ένα πλοίο μπορεί να μεταφέρει […] Η πιο δύσκολη πτυχή είναι να προσδιοριστεί μια κατάλληλη ζώνη αποβίβασης στη νότια Γάζα, να δημιουργηθούν οι απαραίτητες λιμενικές υποδομές και, φυσικά, να διασφαλιστεί η ασφάλεια της διαδρομής, κάτι που θα απαιτήσει τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων. Εάν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να παράσχει ακτοπλοϊκά μέσα, για να συνδράμει σε αυτό το σχέδιο», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Με το εκρηκτικό γεωπολιτικό κοκτέιλ στη Μέση Ανατολή να κρατάει σε περιδίνηση την ευρύτερη περιοχή, ο κ. Μητσοτάκης εκπέμπει το δικό του μήνυμα, μιλώντας στο podcast «Power Play» του Politico:
«Πιστεύω ότι όσο περνάει ο καιρός και όσο το Ισραήλ συνεχίζει αυτή την πολύ επιθετική στρατιωτική επιχείρηση, ναι, θα υπάρχει αυξημένη ανησυχία αναφορικά με την αναλογικότητα αυτής της ισραηλινής απάντησης. Και μιλώ ως φίλος του Ισραήλ. Πιστεύω ότι μερικές φορές οι φίλοι πρέπει να λένε τη σκληρή αλήθεια στους φίλους τους, ότι εν τέλει δεν πρέπει να υπονομεύσουμε τον στρατηγικό στόχο: τη νίκη έναντι της Χαμάς […] Θα συνεχίσω να εκφράζω τη βαθιά μου ανησυχία για όσα συμβαίνουν και να καλώ τους Ισραηλινούς φίλους μας να επιδείξουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση».
Τους τελευταίους μήνες υπάρχει αλλαγή τόνων από την πλευρά της Άγκυρας και προσβλέπω στη διερεύνηση των δυνατοτήτων για μια ουσιαστική επαναπροσέγγιση» τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες πριν σηκώσει αυλαία στην Αθήνα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.
Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος
Η Ελλάδα επιδιώκει ενεργό ρόλο
Η Ελλάδα επιδιώκει ενεργό ρόλο στην περιοχή, εκμεταλλευόμενη το ισχυρό της πλεονέκτημα ότι μπορεί να μιλάει ταυτόχρονα και με το Ισραήλ – έχοντας μάλιστα αναπτύξει μία στρατηγική σχέση – αλλά και με τον αραβικό κόσμο, με τον οποίο παραδοσιακά διατηρεί ισχυρούς δεσμούς.
Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται εξάλλου και η σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Παλαιστίνης, Μοχάμαντ Σταγιέχ.
Κοινή συνισταμένη όλων σήμερα: η ανάγκη να μην εξαπλωθεί η ανθρωπιστική κρίση και να προστατευτούν οι άμαχοι.
Υπό αυτό το πρίσμα, o Έλληνας πρωθυπουργος επισήμανε την ανάγκη για έναν εναέριο πρωτίστως ανθρωπιστικό διάδρομο, δηλώνοντας την ετοιμότητα της χώρας μας να συμμετάσχει ακόμα πιο ενεργά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε δύο προϋποθέσεις στη συζήτηση για την πιθανότητα διάνοιξης ανθρωπιστικού διαδρόμου δια θαλάσσης προς τη Λωρίδα της Γάζας (πρωτοβουλία Μακρόν), εγχείρημα όμως που – όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές – είναι επιχειρησιακά πολύ σύνθετο λόγω των εγγυήσεων ασφαλείας που δεν διαφαίνεται εύκολο αυτή τη στιγμή να υπάρξουν. «Είναι μία πρόταση που δουλεύουμε ακόμα όλες τις παραμέτρους της», τόνιζαν νωρίτερα από την ελληνική αποστολή.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός βάζει επίσης μετ’ επιτάσεως στο τραπέζι την ανάγκη να ξεκινήσει τώρα η συζήτηση για μία πολιτική λύση, επαναλαμβάνοντας την πάγια ελληνική θέση για τη λύση δύο κρατών, ως τη μόνη οδό για διαρκή ειρήνη στην περιοχή. Βεβαίως, η Αθήνα καταδικάζει σε όλους τους τόνους τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς – την οποία φυσικά και διαχωρίζει από τον παλαιστινιακό λαό – και υπεραμύνεται του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Το έκανε και σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτοντας όμως και τις «κόκκινες» γραμμές για τη στάση του Ισραήλ: «Έχει σημασία ο τρόπος που το Ισραήλ επιλέγει να αμυνθεί», τον ακούσαμε να λέει στο Politico. Και είναι αυτές οι «κόκκινες» γραμμές που έχει θέσει και η διεθνής κοινότητα για την «αναλογικότητα» των όποιων αντιποίνων.
Αποστολή στο Παρίσι: Μαρίνα Παπαδάκη
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More