Η Ευρώπη θα αποφασίσει για το διαστημικό της πρόγραμμα στη σύνοδο κορυφής της Σεβίλλης
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί συναντώνται στην ισπανική πόλη της Σεβίλλης τη Δευτέρα και την Τρίτη για να αποφασίσουν σχετικά με το μέλλον της ηπείρου στο διάστημα, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών αποστολών εξερεύνησης και της συνεχιζόμενης κρίσης στους εκτοξευτές πυραύλων.
Με τις καθυστερήσεις στον νέο της πύραυλο Ariane, η Ευρώπη δεν έχει ανεξάρτητο τρόπο να εκτοξεύσει τις αποστολές της στο διάστημα και αντιμετωπίζει αυξανόμενο ανταγωνισμό καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Ινδία στοχεύουν στη Σελήνη.
«Στο διάστημα διακυβεύονται πολλά και το ερώτημά μου κυριολεκτικά είναι πού θέλει να πάει η Ευρώπη», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) Ιωσήφ Άσμπαχερ πριν από τη σύνοδο κορυφής.
Θέλει η Ευρώπη να συμμετάσχει στην οικονομική έκρηξη του διαστημικού τομέα ή να είναι «πελάτησα των υπηρεσιών που προσφέρουν οι άλλοι;» διερωτήθηκε.
Η πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής είναι αφιερωμένη σε μια συνάντηση υπουργών από τα 22 κράτη μέλη του ESA, στα οποία περιλαμβάνονται τα περισσότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Νορβηγία.
Η Τρίτη θα είναι αφιερωμένη σε μια κοινή συνεδρίαση ΕΕ-ESA.
Τα κράτη μέλη αναμένεται να επικυρώσουν εκ νέου τη δέσμευσή τους στις αποστολές παρατήρησης της Γης που συλλέγουν δεδομένα για την κλιματική αλλαγή ως προτεραιότητα για μελλοντική χρηματοδότηση.
Ένα άλλο θέμα στην ημερήσια διάταξη είναι η μελλοντική εξερεύνηση του διαστήματος. Τον Απρίλιο, εμπειρογνώμονες σε έκθεση που ανέθεσε ο ESA κάλεσαν την Ευρώπη να εγκαταστήσει μια «διαρκή παρουσία» στην επιφάνεια της Σελήνης.
Το πιο ακανθώδες θέμα της συνόδου κορυφής παραμένει η έλλειψη εκτοξευτών πυραύλων στην Ευρώπη – η ESA βασιζόταν στο παρελθόν στη Ρωσία ή στις ΗΠΑ για την εκτόξευση των αστροναυτών της στο διάστημα.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί σημαντική χρηματοδότηση, αλλά «δεν βρισκόμαστε σε πολύ ελπιδοφόρα οικονομική κατάσταση», δήλωσε ο Ασκμπάχερ.
Ο Φιλίπ Μπαπτίστ, επικεφαλής της γαλλικής διαστημικής υπηρεσίας CNES, δήλωσε ότι οι συνομιλίες σχετικά με τους εκτοξευτές «είναι δύσκολες».
Ο πύραυλος Ariane 6 επόμενης γενιάς της Ευρώπης, που έχει ήδη καθυστερήσει κατά τέσσερα χρόνια, δεν έχει πλέον προγραμματιστεί να πραγματοποιήσει την παρθενική του πτήση πριν από το επόμενο έτος.
Οι καθυστερήσεις και ο πληθωρισμός έχουν συσσωρεύσει «σημαντικό πρόσθετο κόστος», δήλωσε στο AFP πηγή προσκείμενη στο θέμα.
Η Ευρώπη έχασε την πρόσβαση στους ρωσικούς πυραύλους Σογιούζ μετά την επιδρομή της Μόσχας στην Ουκρανία πέρυσι. Τον Ιούλιο, η ESA αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει έναν πύραυλο της SpaceX του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ για να εκτοξεύσει το διαστημικό τηλεσκόπιο Ευκλείδης στο διάστημα.
Οι αποφάσεις από τις συνομιλίες της Δευτέρας αναμένεται να ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου στις 6:30 μ.μ.
Πηγή: AFP
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More