Π. Ρουμελιώτης στην ΕΡΤ: Πώς η εμπόλεμη κατάσταση στη Μ. Ανατολή μπορεί να αποσταθεροποιήσει στην παγκόσμια οικονομία
Για την εμπόλεμη κατάσταση τόσο τη Μέση Ανατολή όσο και στην Ουκρανία αλλά και το κατά πόσο οι οικονομικές εξελίξεις καθοδηγούνται από τις γεωπολιτικές, μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ «ΕΡΤNews Update» και τον Θάνο Σιαφάκα, ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας και πρώην αναπληρωτής εκτελεστικός Διευθυντής του ΔΝΤ, κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης.
«Προς το παρόν δεν έχουμε κάποιες ενδείξεις ότι η τελευταία διένεξη στην Παλαιστίνη έχει δημιουργήσει οικονομικές παρενέργειες, τέτοιες ώστε να αποσταθεροποιηθεί επικίνδυνα η παγκόσμια οικονομία. Η τιμή του πετρελαίου κυμαίνεται μεταξύ 85 και 90 δολάρια το βαρέλι. Δεν έχουμε, θα έλεγα, τις καταστάσεις που είχαμε ζήσει με τον πόλεμο του 1973 μεταξύ Ισραήλ και αραβικών χωρών, όπου η τιμή του πετρελαίου πήγε, σχεδόν τριπλασιάστηκε και τετραπλασιάστηκε», εξήγησε ο κ. Ρουμελιώτης.
Σχετικά με το αν πρόκειται να αποφευχθεί αυτή η αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία και κατ’ επέκτασιν και στην ελληνική, ο καθηγητής είπε: «Εξαρτάται αν ο πόλεμος αυτός θα επεκταθεί σε περιφερειακό επίπεδο. Δηλαδή αν θα εμπλακεί το Ιράν, η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η Συρία. Εάν εμπλακούν αυτές οι χώρες και έχουμε και τα αντίποινα και την προστασία που θα παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Ισραήλ για την προστασία της υπόστασής του ως κράτος, τότε ενδέχεται πλέον τα πράγματα να πάρουν “φωτιά” και να έχουμε πάλι ένα μπλόκο στις εξαγωγές πετρελαίου από τις αραβικές χώρες που θα τινάξουν στα ύψη την τιμή του πετρελαίου και από ‘κει και έπειτα θα έχουμε σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία και ιδιαίτερα στην οικονομία των δυτικών χωρών».
Αναφορικά με τη δήλωση του κ. Πατέλη, του οικονομικού διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού ότι η ελληνική οικονομία έχει γερά θεμέλια, ο κ. Ρουμελιώτης τόνισε μεταξύ άλλων: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια για τη βελτίωση της οικονομίας και της ελληνικής οικονομίας. Παραδείγματος χάρη θα αναφέρω τους ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι είναι πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Έχουμε μια σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση με περιορισμένα (…) δημοσιονομικά ελλείμματα. Το χρέος, λόγω της αύξησης του πληθωρισμού και του ρυθμού μεγέθυνσης της οικονομίας έχει μειωθεί ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Ωστόσο, πάντα ελλοχεύουν κίνδυνοι να έχουμε αποσταθεροποιητικές τάσεις, οι οποίες κυρίως να τροφοδοτηθούν από το εξωτερικό και μπορεί να ανατρέψουν αυτά τα θετικά αποτελέσματα».
«Οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κάνουν λόγο για μείωση του πληθωρισμού» υπογράμμισε ο κ. Ρουμελιώτης απαντώντας στο αν θεωρεί ότι ο πληθωρισμός πρόκειται υποχωρήσει.
Πηγή: ΕΡΤ
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More