Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ν. Ταχιάος: Εξασφαλισμένες πιστώσεις για να γίνει η τελική αποκατάσταση των έργων στην Θεσσαλία

Με ένα αρχικό ποσό 600 εκ. Ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθούν οδικά και σιδηροδρομικά έργα στη Μαγνησία, στο πλαίσιο αποκατάστασης των ζημιών από τον Daniel και τον Elias, ενώ θα γίνουν όλα τα έργα που έχουν ήδη καταγραφεί και θα συμπληρωθεί ο κατάλογος με τις προτάσεις των δήμων, δήλωσε σήμερα από το Βόλο ο υφυπουργός υποδομών Νίκος Ταχιάος στο πλαίσιο τεχνικής σύσκεψης στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων.

Επιπλέον τα έργα αυτά θα γίνουν με μελετοκατασκευή και η ανάθεσή τους αναμένεται να γίνει μετά το χειμώνα του 2024 με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης, ανάλογα με τα έργα έως και τρία χρόνια.

Στη σημερινή σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, οι βουλευτές Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος και Βασίλης Μεταξάς του ΚΚΕ καθώς και δήμαρχοι νυν και νεοεκλεγμένοι της χερσαίας Μαγνησίας, τεχνικοί σύμβουλοι του υπουργείου υποδομών και εκπρόσωποι φορέων.

Όπως επισήμανε ο κ. Ταχιάος τον επόμενο μήνα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πλήρης χαρτογράφηση των ζημιών και η κοστολόγησή τους από τους μηχανικούς ιδιωτικής εταιρείας συμβούλου του υπουργείου Υποδομών. Με βάση αυτές τις τεχνικές περιγραφές που θα κάνουν οι μηχανικοί θα ανατεθεί σε τεχνικές εταιρείες που θα επιδείξουν ενδιαφέρον η μελέτη και η κατασκευή τους στο τέλος του χειμώνα του 2024. Σημειώνεται ότι από τα αρχικά 600 εκ. Ευρώ, 400 εκ. Ευρώ θα δοθούν για οδικά έργα και 200 εκ. Ευρώ για σιδηροδρομικές υποδομές. Το σιδηροδρομικό δίκτυο μεταξύ Βόλου και Λάρισας έχει υποστεί μεγάλη ζημιά και θα τέλος του 2025 εκτιμάται ότι έχει αποκατασταθεί η σύνδεση κει ίσως γίνει σύγχρονα και η ηλεκτροκίνηση, έργο που ήταν σε εξέλιξη και φυσικά σταμάτησε. Επιπλέον ο κ. Ταχιάος εκτίμησε ότι θα υπάρξει διαφορετική όδευση των γραμμών.

Ο κ. Ταχιάος τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει χρηματοδότηση για να γίνουν όλες οι αποκαταστάσεις και ειδικά στο Πήλιο με φροντίδα για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του. «Δεν μπορούν να γίνουν φαραωνικά έργα» τόνισε. Σημειώνεται ότι τα αντιπλημμυρικά έργα αποτελούν ξεχωριστό κεφάλαιο των χρηματοδοτήσεων, ενώ για την αγροτική οδοποιία και την ύδρευση οι δήμαρχοι θα πρέπει να κινηθούν με τις γνωστές διαδικασίες για να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση.

Σε ότι αφορά το έργο των πλημμυρισμένων εκτάσεων της Κάρλας ανέφερε ότι αναμένεται το στρατηγικό σχέδιο που εκπονούν οι Ολλανδοί, αφιλοκερδώς για την διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας γενικότερα. Επισήμανε ότι όλα τα έργα θα πρέπει να γίνουν γρήγορα και χωροταξικά στα ίδια σημεία με τα παλαιότερα, όπου αυτό επιτρέπεται καθώς σε πολλά σημεία έχει αλλάξει η γεωγραφία της περιοχής. Το θέμα της γεωγραφίας της περιοχής αλλά και παλαιότερων έργων που -όπως υποστήριξε- ήταν ανεπαρκή έθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, Βασίλης Μεταξάς.

Επιπλέον ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ., Χρήστος Μπουκώρος έθεσε το θέμα της γέφυρας του Ξηριά που είχε αποκαταστήσει η Περιφέρεια και έπεσε μετά τις πλημμύρες, επισημαίνοντας ότι καθυστερεί η αποκατάσταση και έχει δημιουργηθεί μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα στην περιοχή, λόγω της παύσης που έχει θέσει στην αποκατάσταση η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. που διερευνά ευθύνες για το τι έγινε και δεν έγινε μετά τον Ιανό. Πρότεινε δε στον υφυπουργό Υποδομών να γίνει μία παράσταση στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και να τεθεί το θέμα.

Από την πλευρά του ο κ. Τριαντόπουλος ανέφερε ότι ήδη στους δήμους δόθηκαν 95 εκ. Ευρώ για τις άμεσες αποκαταστάσεις ενώ δόθηκαν και κοντά στα 93 εκ. Ευρώ για αποζημιώσεις στους πλημμηροπαθείς. Επιπλέον γίνονται συζητήσεις με τους δήμους και προτεραιοποιούνται έργα τα οποία για να υλοποιηθούν τα πρέπει να έχουν γίνει οι σχετικές μελέτες και να είναι ώριμα.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, επισήμανε ότι η Περιφέρεια συνεχίζει να καθαρίζει χειμάρρους και να κάνει πρόχειρες αποκαταστάσεις ενώ ανέλαβαν οι τεχνικές της υπηρεσίες την ευθύνη και υπέγραψαν γι αυτά τα έργα για να δοθεί πρόσβαση παντού.
Ειδικά για το Βόλο ανέφερε ότι «εμείς αναλάβαμε όλες τις ευθύνες και προσπαθήσαμε να λύσουμε προβλήματα. Ακολουθήσαμε το δρόμο του Γολγοθά. Όλα θα καταρρεύσουν στο χρόνο γιατί το ψέμα δεν αντέχει. Μέχρι 31/12 θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Έχουμε κάνει πίνακα με παρεμβάσεις που χρειάζονται. Οι δύο πλημμύρες ήταν μοναδικές στο είδος τους. Υπήρξαν εκβιασμοί και απειλές και πολλά. Δεν θα μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε. Και πάντα υπήρχε ένας που έφταιγε πάντα. Φταίγαμε γιατί είχαμε δίκιο πιο νωρίς από ό,τι είχαμε. Ο Βόλος πνίγηκε πριν υπερχειλίσει το όποιοδήποτε ποτάμι. Είχε τριάντα πόντους νερό στους δρόμους από το μεγάλο όγκο νερού. Ο Άναυρος ήταν καθαρός και ο Κραυσίδωνας, αλλά δεν άντεξαν. Έγιναν και αντιπλημμυρικά στο νομό, όπως ο Ξηριάς και ο Κραυσίδωνας από το 2011 και από μας και από τότε δημοτική αρχή. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά τα δύσκολα καιρικά φαινόμενα και εύχομαι να μην πέσουν 70 λίμνες Μαραθώνα στη Θεσσαλία και δη στο Βόλο. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 48 μηχανήματα στον Κραυσίδωνα αν και μας σταμάτησαν να μην κόψουμε τα δένδρα. Ας αναλάβουν την ευθύνη αυτών που αποφασίζουν. Χρειάζεται συντονισμός και προχωρούμε όσο ακόμη χρειαστεί».

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Βόλου κ. Θεοδώρου ανέφερε οτι οι ζημιές στην πόλη ξεπερνούν τα 100 εκ ευρώ και είπε ότι έχει γίνει προτεραιοποίηση των έργων και επισήμανε ότι καλό θα ήταν και στην περίπτωση αυτών των αποκαταστάσεων να ακολουθηθεί το σύστημα της μελετοκατασκευής.

Ο δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου Πατής Κουτσάφτης επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνουν και έργα στις παραλίες και λιμενικά έργα ενώ εξέφρασε προβληματισμό τι θα γίνει στα σημεία που θα γίνουν οι νέες γέφυρες και που ήδη για την ώρα υπάρχει μία Μπέλεϋ για να εξυπηρετείται ο κόσμος, όμως αυτή είναι πριν από το Πουρί.

Ο Δημ. Νασίκας, δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, επισήμανε ότι υποχωρούν τα νερά στις πλημμυρισμένες εκτάσεις γύρω από την Κάρλα, αλλά δεν έχει λυθεί το θέμα ενώ αύριο θα τοποθετηθούν οι πρώτες πλωτές αντλίες για να απομακρύνουν το νερό από την πλευρά των Καναλίων και να το ρίξουν στη λίμνη Κάρλα.

Ο κ. Χριστοδούλου των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων έθεσε το θέμα των οριοθετήσεων των χειμμάρων και προβλήματα που υπάρχουν με υπάρχουσες κατασκευές ενώ έφερε ως παράδειγμα το χείμαρρο Ξηριά στον Αλμυρό που η μελέτη οριοθέτησής του εκκρεμεί στο αρμόδιο υπουργείο.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More