Ι. Πήτας: Πώς το AI μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη πυρκαγιών και πλημμυρών – «Ζητώ από τον κόσμο να μας δώσει δεδομένα»
Ο κ. Ιωάννης Πήτας, Καθηγητής του τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ και πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Διδακτορικών Σπουδών στην Τεχνητή Νοημοσύνη μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» για την ανάγκη μόρφωσης πάνω σε θέματα που άπτονται του AI αλλά και τους στόχους της Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, που συγκροτήθηκε πριν λίγες ημέρες και της οποίας είναι μέλος.
«Δεν είναι μόνο η Ελλάδα η οποία έχει μια τέτοια επιτροπή. Κάθε χώρα που σέβεται τον εαυτό της προσπαθεί να κάνει τέτοια εργαλεία για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη. Και όλες οι χώρες δίνουν την απαραίτητη προσοχή στην τεχνολογία αυτή, γιατί είναι επαναστατική και σε κοινωνικό επίπεδο και σε οικονομικό επίπεδο», είπε αρχικά ο κ. Πήτας για την Επιτροπή.
Μόρφωση σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης
Αναλύοντας τα θέματα που συζητήθηκαν στην Επιτροπή, εξήγησε πως βασικό ήταν το ζήτημα της μόρφωσης σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης. «Με χαρά είδα ότι επειδή έθιξε αυτό το θέμα ότι ο κύριος Πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε και μάλιστα έδειξε ευαισθησία στα θέματα διδασκαλίας πληροφορικής και βέβαια σχετικών αντικειμένων όπως η τεχνητή νοημοσύνη στη Μέση εκπαίδευση» είπε και πρόσθεσε πως «η μόρφωση έχει σχέση και με τον απλό κόσμο. Αυτόν ο οποίος θα δουλέψει στο ταξί, στη λαχαναγορά. Γιατί όλοι πρέπει να καταλάβουν τις βασικές αρχές αυτής της τεχνολογίας, έτσι ώστε να μπορούν να κατανοήσουν τις εξελίξεις, τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στο κάθε επάγγελμα, τους κινδύνους και ιδιαίτερα να μη φοβούνται».
Σχετικά με τους φόβους που μπορεί να έχει ο κάθε επαγγελματίας από την « εισχώρηση» της Τεχνητής Νοημοσύνης στον χώρο εργασίας του, ο κ. Πήτας τόνισε ότι: «Υπάρχουν ένα σωρό επαγγέλματα από τη βιομηχανική επανάσταση και μετά, που σε κάθε 20, 30, 50 χρόνια χάνονται και δημιουργούνται καινούργια. Αν αυτό το θέμα αντιμετωπιστεί με ένα ρυθμιστικό τρόπο, έτσι ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη, με τη δημιουργία για παράδειγμα, καινούργιων θέσεων εργασίας, με την κατάλληλη εκπαίδευση του επιστημονικού δυναμικού, τότε αυτό εδώ είναι ένας κοινωνικός κραδασμός ο οποίος μπορεί να απορροφηθεί αν δεν κάνουμε τίποτα».
ΑΙ και πρόληψη πυρκαγιών
Σχετικά με το αν μπορεί το AI να βοηθήσει ακόμα και στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών μέσα από ανίθχνευση φωτιάς ή καπνού, ο κ. Πήτας ανέφερε πως το θέμα αυτό θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή.
«Μπορώ να πω ότι τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια έχουν γίνει τέτοιες προσπάθειες. Βέβαια, η τεχνολογία προχωράει και είναι καλό ότι προσπαθούμε τέτοια συστήματα τώρα πια να τα βάλουμε σε πράξη έτσι ώστε να έχουμε έγκαιρη προειδοποίηση.
Όσον αφορά το εργαστήριο μας, είμαστε επικεφαλείς ενός τέτοιου μεγάλου έργου, από τα μεγαλύτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε χρήση μεγάλων δεδομένων για ανάλυση φυσικών καταστροφών. Ήδη έχουμε μαζέψει δεδομένα για τις πλημμύρες της Θεσσαλίας και τις πυρκαγιές του Έβρου και με την ευκαιρία ζητώ τον κόσμο ο οποίος έχει τέτοια δεδομένα, να έρθει σε επαφή με μας και να μας τα δώσει αντί να πάνε χαμένα. Και υπάρχουν και άλλα ιδρύματα και άλλα τέτοια έργα εδώ στην Ελλάδα που ασχολούνται με αντίστοιχα αντικείμενα», είπε.
Τέλος, ανέφερε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε τεχνολογίες οι οποίες πραγματικά να μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των έκτακτων καταστροφών.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More