Η αστυνομία του Παναμά σε σύγκρουση με διαδηλωτές για το ορυχείο που λειτουργεί υπό καναδική διοίκηση
Η αστυνομία στον Παναμά έριξε δακρυγόνα τη Δευτέρα εναντίον διαδηλωτών που έκαιγαν λάστιχα και απέκλειαν δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για μια σύμβαση που επιτρέπει σε μια καναδική εταιρεία να συνεχίσει να λειτουργεί το μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού της Κεντρικής Αμερικής.
Οι διαδηλωτές ανησυχούν για πιθανές περιβαλλοντικές ζημιές από τις εργασίες στο ορυχείο που ανήκει στην First Quantum, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης χαλκού στον κόσμο.
Μετά τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν την Παρασκευή και συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι διαδηλωτές βγήκαν και πάλι στους δρόμους τη Δευτέρα στην πόλη του Παναμά και σε άλλες επαρχίες, ανεμίζοντας πλακάτ που έγραφαν: «Προστατέψτε τους φυσικούς μας πόρους» και «Σταματήστε να καταστρέφετε τα εδάφη μας».
Η κυβέρνηση ακύρωσε τα σχολεία για την ημέρα υπό το φόβο ταραχών, καθώς η κυκλοφορία στην πόλη του Παναμά διακόπηκε και ορισμένοι σταθμοί του μετρό έπρεπε να κλείσουν.
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν 25 άτομα.
Το ανοιχτό ορυχείο Cobre Panama, που άνοιξε το 2019, περίπου 120 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας και 20 χιλιόμετρα από την ακτή της Καραϊβικής, μπορεί να παράγει 300.000 τόνους χαλκού ετησίως.
Το 2021, το Ανώτατο Δικαστήριο του Παναμά επικύρωσε την απόφαση πρωτόδικου δικαστηρίου ότι η αρχική παραχώρηση των δικαιωμάτων εξόρυξης που είχε χορηγηθεί στη θυγατρική Minera Panama μέχρι το 2037 ήταν αντισυνταγματική.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της First Quantum επαναλήφθηκαν και ολοκληρώθηκαν νωρίτερα φέτος.
Η νέα σύμβαση ορίζει ότι η εταιρεία θα καταβάλλει στην κυβέρνηση τουλάχιστον 375 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, δέκα φορές περισσότερα από ό,τι προηγουμένως, και επιτρέπει στην First Quantum να δραστηριοποιείται στον Παναμά για 20 χρόνια, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα 20.
Ωστόσο, οι αντίπαλοι πιστεύουν ότι το ποσό εξακολουθεί να είναι ανεπαρκές, ειδικά δεδομένου των πιθανών απειλών για το περιβάλλον, και οι διαδηλωτές θέλουν να καταργηθεί ο νόμος που ψηφίστηκε την Παρασκευή για την επισημοποίηση της συμφωνίας.
«Βρισκόμαστε σε έναν αγώνα ενάντια στην πώληση της πατρίδας μας», δήλωσε ο ηγέτης των εργατών Σαούλ Μέντεζ.
Η κυβέρνηση λέει ότι το ορυχείο δημιουργεί περίπου 8.000 άμεσες θέσεις εργασίας και 40.000 έμμεσες, συμβάλλοντας κατά 4% στο ΑΕΠ.
Πηγή: AFP
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More