Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σύνοδος Κορυφής: Στα δύο η Ευρώπη για τον πόλεμο στο Ισραήλ – Τα στρατόπεδα και «η μάχη των λέξεων»

Συνάντηση στις Βρυξέλλες έχουν σήμερα οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό να συζητήσουν υπό νέα βάση την κρίση στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην ίδια σελίδα, όπως επισημαίνει το CNN.

Μεταξύ των «27» υπάρχουν κράτη-μέλη, όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο, τα οποία υποστηρίζουν παραδοσιακά τα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Επίσης, χώρες όπως η Γαλλία και η Πολωνία τείνουν να βλέπουν τις εξωτερικές υποθέσεις από την οπτική γωνία της ασφάλειας, υιοθετώντας μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση και περιορίζονται σε αυτό, επισημαίνει το CNN.

Από την άλλη, υπάρχουν χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία, για τις οποίες ό,τι έχει να κάνει με το Ισραήλ αποτελεί ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, καθώς βαραίνει μέχρι και σήμερα ο ρόλος τους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στο Ολοκαύτωμα.

«Μπορεί να υπάρξει εκτοπισμός παρόμοιος με αυτόν της Συρίας και του Ιράκ», δήλωσε στο CNN ανώτερος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Αυτό έχει οδηγήσει σε τεράστιες διαιρέσεις στην ευρωπαϊκή κοινωνία -αύξηση του αντισημιτισμού και της ισλαμοφοβίας. Ιδανικά, θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος πριν επεκταθεί στα δικά μας σύνορα», λέει ο ίδιος.

Διαφωνία των κρατών – μελών για ανθρωπιστική παύση ή παύσεις

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, ακόμη μία φορά βρισκόμαστε μπροστά στη μάχη των λέξεων με τα κράτη-μέλη να διαφωνούν για το εάν θα υπάρχουν ανθρωπιστικές παύσεις στη Γάζα ή ανθρωπιστική παύση. Κι αυτό διότι κράτη-μέλη όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Τσεχία λένε όχι στη φρασεολογία “ανθρωπιστική παύση” διότι κάτι τέτοιο θα είχε τη σημασία της εκεχειρίας και είναι σαν να αναιρείται το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα με σεβασμό όπως τονίζεται στο διεθνές δίκαιο. Φαίνεται λοιπόν με βάση το τελευταίο προσχέδιο των συμπερασμάτων ότι θα γίνεται αναφορά σε ανθρωπιστικούς διαδρόμους και παύσεις, φράση που δείχνει κάτι πιο προσωρινό.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ αναφέρει ότι στα συμπεράσματα θα αναφέρεται ότι έγινε μία στρατηγική συζήτηση. Ωστόσο, στο κομμάτι που αφορά στα τρομοκρατικά χτυπήματα, στις Βρυξέλλες και στη Γαλλία, αναμένεται να υπογραμμιστεί η ανάγκη για καταπολέμηση των διακινητών και η συνεργασία με τρίτες χώρες κάτι που συνδέεται με τις επιστροφές.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More