Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

A. Kλάψης, καθ. Διπλωματίας: Πραγματικά ανεξέλεγκτη η κατάσταση σε Ισραήλ και Γάζα – Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

Δεκαέξι μέρες μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον αμάχων στο Ισραήλ και την αγωνία για το πότε θα εισβάλει ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας όπου εκτυλίσσεται μια ανθρωπιστική τραγωδία με θύματα τους αμάχους, ο επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας, Αντώνης Κλάψης μίλησε στην ΕΡΤ τη νέα αυτή κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τους φόβους για γενίκευση του πολέμου.

Περιγράφοντας το τόξο ανασφάλειας που υπάρχει γύρω από την ευρύτερη περιφέρειά μας, ξεκινώντας από την Ουκρανία, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, τη Συρία, τη Λιβύη φτάνοντας στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας επισήμανε ότι η χώρα μας βρίσκεται «κοντά σε μια ημισέληνο αναταραχής και ανασφάλειας».

«Η Ελλάδα παραμένει σε μια οριακή θέση ανάμεσα στη ζώνη της ειρήνης που βρίσκεται δυτικά μας και στη ζώνη του πολέμου που βρίσκεται ανατολικά και νότια μας. Αυτό μας επιβάλλει να βρισκόμαστε σε ακόμα μεγαλύτερη εγρήγορση και να μην εφησυχάζουμε, διότι οι εξελίξεις μπορούν να είναι καταιγιστικές και εντελώς απρόβλεπτες» σημείωσε ο κ. Κλάψης.

Και όπως εξήγησε στους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο, η απρόσμενη επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου μπορεί να αναζητηθεί σε δύο εξηγήσεις: η πρώτη, όπως είπε, είναι είτε η προσπάθεια να ανασχέσει τη διαδικασία της ειρήνευσης που είχε δρομολογηθεί με την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία και τη δεύτερη να υποκινείται από κάποιου είδους ρωσική υποστήριξη για τη δημιουργία ενός αντιπερισπασμού στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Βομβαρδισμός της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό (AP Photo/Francisco Seco)

Πιθανή μια κλιμάκωση της κρίσης έξω από οποιαδήποτε πρόβλεψη

Σύμφωνα με την κ. Κλάψη «πρόκειται για μια κατάσταση η οποία είναι πραγματικά ανεξέλεγκτη και μπορεί να οδηγήσει σε μια κλιμάκωση που ξεφεύγει ακόμη και από την οποιαδήποτε πρόβλεψη».

Ειδικότερα, όπως σχολίασε στην εκπομπή «Συνδέσεις», τίποτα πια δεν μπορεί να αποκλειστεί. Όσον αφορά το γιατί αργεί να επέμβει το Ισραήλ στα Παλαιστινιακά εδάφη εκτίμησε ότι είναι «ο φόβος ότι μπορεί να προκληθεί μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της έντασης και να βρεθεί σε έναν πολυμέτωπο αγώνα, όχι μόνο απέναντι στη Χαμάς ή ακόμη και στη Χεζμπολάχ, αλλά ενδεχομένως απέναντι και σε αραβικά κράτη, ίσως ακόμα και στο Ιράν». Σενάριο που είναι βέβαιο, όπως τόνισε ο κ. Κλάψης, ότι το Ισραήλ δεν θα ήθελε να συμβεί.

«Οτιδήποτε μπορεί να συμβεί και οτιδήποτε μπορεί να προκύψει, όχι απαραίτητα επειδή κάποιος το έχει σχεδιάσει, αλλά επειδή μπορεί να ξεφύγει απλώς από τα χέρια εκείνων που έχουν αναλάβει την οποιαδήποτε πρωτοβουλία» ανέφερε σχετικά.

Ερωτηθείς για την πρωτοβουλία του προέδρου της Αιγύπτου και τη μη έκδοση κοινού ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση των ηγετών που συμμετείχαν σε αυτή εκτίμησε ότι και αυτό είναι απόδειξη ότι τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν με τρόπο συναινετικό ανάμεσα στις χώρες.

Κληθείς να σχολιάσει γιατί εμμένει το Ισραήλ στην στρατιωτική εισβολή στη Γάζα δήλωσε ότι κρίνεται απαραίτητη και για να υπάρξει μια καταστροφή των υποδομών της Χαμάς, αλλά και για να δοθεί ένα μήνυμα ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να αποδεχθεί τέτοιου είδους προκλήσεις εις βάρος του.

Γιατί το Ισραήλ δεν μπορεί να κάνει πίσω

«Εάν δεν υπάρξει στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, αυτό θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους του ίδιου του κράτους του Ισραήλ. Δηλαδή, θα δείξει αποδυναμωμένο απέναντι στους γείτονές του και θα τους δώσει το μήνυμα ότι από εδώ και πέρα είναι σε φθίνουσα πορεία το Ισραήλ», σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας.

Περιγράφοντας την τρωτότητα του Ισραήλ δήλωσε ότι παρότι τα τελευταία 80 χρόνια σχεδόν έχει κερδίσει αλλεπάλληλες αναμετρήσεις με τους Άραβες γείτονές του, δεν έχει κατορθώσει να κερδίσει την ειρήνη.

«Το Ισραήλ βρίσκεται σε μια κατάσταση τέτοιας ανασφάλειας που μπορεί να έχει κερδίσει αλλεπάλληλους πολέμους, αλλά αρκεί να χάσει μόνον έναν για να βρεθεί σε θέση όχι απλώς δεινή, αλλά σε θέση ενδεχομένως και εσωτερικής καταστροφής» σημείωσε ο κ. Κλάψης. Και όπως πρόσθεσε, «εάν η στρατιωτική ισχύς ενός κράτους δεν εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα σε μακρό χρόνο ενός κράτους τότε υπάρχει πρόβλημα».

Κληθείς να σχολιάσει την παρέμβαση των ΗΠΑ εκτίμησε ότι πρόθεσή τους είναι να ενισχύσει το Ισραήλ διπλωματικά, πολιτικά αλλά και στρατιωτικά. «Πρόθεση της Ουάσιγκτον είναι να παράσχει υποστήριξη συγκεκριμένη στο Ισραήλ, έτσι ώστε αυτό να λειτουργεί αποτρεπτικά σε τρίτους που θα ήθελαν ενδεχομένως να εμπλακούν στην όλη αναμέτρηση και να δοθεί ένα μήνυμα στην Τεχεράνη» είπε. Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να σταματήσουν τα πράγματα εδώ, χωρίς περαιτέρω εξέλιξη της στρατιωτικής σύγκρουσης, έτσι ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Όσον αφορά το πώς μπορεί να επηρεάσει αυτή η κρίση την Ελλάδα απάντησε ότι εκτός από την αύξηση των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών μπορεί να υπάρχει και αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Στον διπλωματικό τομέα πρόσθεσε τέλος ότι «αν κάτι υπάρχει που αλλάζει εν μέρει την εικόνα, είναι η στάση της Τουρκίας, η οποία τάχθηκε ανοιχτά εναντίον του Ισραήλ, κατηγόρησε ακόμα και τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη στάση που έχουν τηρήσει». Γεγονός που θεωρεί ότι μελλοντικά θα επηρεάσει όχι μόνο τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας αλλά και Τουρκίας και Ισραήλ, οι οποίες αναμένεται να παγώσουν ξανά.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More