Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον Standard & Poor’s – Τι σημαίνει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

H ελληνική οικονομία επέστρεψε μετά από τουλάχιστον μία δεκαετία στην επενδυτική βαθμίδα μετά την αξιολόγηση του διεθνούς οίκου Standard & Poor’s. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι μόνο το πρώτο βήμα για τη διατήρηση και την ενδυνάμωση αυτού του καθεστώτος. Η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τον εκμοντερνισμό και να διατηρήσει τη μεταρρυθμιστική δυναμική, όπως προτείνει άλλωστε και η νέα κυβερνητική ατζέντα.

Η Standard & Poor’s, που βαθμολογεί πλέον με ΒΒΒ- τα ελληνικά ομόλογα, βαθμολογία που κατατάσσεται στις επενδυτικές και χαρακτηρίζει σταθερές τις προοπτικές της οικονομίας. Μάλιστα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αναβαθμίσεων αν η αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ μειωθεί ταχύτερα απ ότι αναμένεται, ενώ προειδοποιεί με υποβάθμιση σε περίπτωση επιστροφής είτε σε δημοσιονομικά ελλείμματα είτε σε μη αναμενόμενες αποκλίσεις στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Ο φετινός κύκλος των αξιολογήσεων θα ολοκληρωθεί την 1η Δεκεμβρίου με την έκθεση του οίκου Fitch.

Τι σημαίνει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Ο οίκος Standard & Poor’s γίνεται ο δεύτερος -αναγνωρισμένος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – οίκος αξιολόγησης που επιστρέφει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα ύστερα από ουσιαστικά 13 χρόνια. Αυτό σημαίνει πλέον ότι τα ελληνικά ομόλογα. Η ελληνική οικονομία δεν διαφοροποιείται σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές, οι οποίες κατατάσσονται στην επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης.

Καταρχήν, το γεγονός ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων αποκτούν τη δυνατότητα να τοποθετήσουν τα διαθέσιμά τους σε ελληνικούς τίτλους, δηλαδή επενδυτές οι οποίοι μπορούν να αγοράσουν ομόλογα τα οποία κατατάσσονται στην επενδυτική βαθμίδα. εκτιμάται ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα μπορέσουν να δώσουν κεφάλαια της τάξεως των 6 – 7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτή είναι η εκτίμηση στο οικονομικό επιτελείο.

Το εν λόγω ποσό ουσιαστικά διασφαλίζει την εκτέλεση του δανειακού προγράμματος της χώρας για το 2024, σε μια περίοδο η οποία χαρακτηρίζεται από έντονες αβεβαιότητες λόγω και του πολέμου στη Μέση Ανατολή αλλά και στην Ουκρανία.

Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα για καλύτερους όρους δανεισμού και για τις τράπεζες και για τις επιχειρήσεις, κατά συνέπεια και για τα νοικοκυριά τα οποία δανείζονται μέσω των τραπεζών.

Επίσης περιμένουμε τη μετάταξη της χρηματιστηριακής αγοράς στις αναπτυγμένες και εκεί μια επικείμενη αναβάθμιση με στόχο την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων για τις επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες εκεί. Και από εκεί και πέρα να προχωρήσουν τα σημαντικά προγράμματα, μεταξύ των οποίων και η αποχώρηση του κράτους από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Εκτιμάται ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ενδεχομένως να δούμε κινήσεις στην κατεύθυνση της πώλησης μετοχών που σήμερα ελέγχει το κράτος μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τράπεζες σε επενδυτές.

Ρεπορτάζ: Γωγώ Κατσέλη, Θάνος Τσίρος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More