Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παραβατικότητα ανηλίκων, πράξεις βίας και κοινωνικές παθογένειες – Οι απόψεις δύο ειδικών

Πληθαίνουν τα περιστατικά παραβατικής συμπεριφοράς σε ανηλίκους. Για το θέμα αυτό που αποτελεί πλέον μάστιγα για την ελληνική κοινωνία, όπως φαίνεται και από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΑΣ, μίλησαν στις «Συνδέσεις» η Έλενα Συρμαλή, εγκληματολόγος και πρόεδρος του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας και η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά εστιάζοντας στο ρόλο του σχολείου και της οικογένειες.

«Πάντοτε για ανηλίκους μιλάμε για παραβατικότητα γιατί δεν θέλουμε να δημιουργηθεί αυτό που λέμε αυτοεκπληρούμενη προφητεία, δηλαδή η συμπεριφορά του να καταλήξει να δικαιολογεί τις προσδοκίες μας» ξεκαθάρισε η κα Συρμαλή.

Μιλώντας για τις πιο σκληρές πράξεις βίας που παραπέμπουν σε αποτρόπαια εγκλήματα, τόνισε ότι στη χώρα μας υπάρχουν αυξομειώσεις κάθε χρόνο στον δείκτη παραβατικότητας.

«Τα τελευταία χρόνια, η αλήθεια είναι, ότι έχουμε αύξηση των πράξεων βίας, όπως βιασμοί και σωματική βία. Επομένως, αυτό πρέπει να μας προβληματίσει και πρέπει να μας χτυπήσει καμπανάκι. Γιατί όταν μιλάμε για παραβατικότητα ανηλίκων και τέτοιες σκληρές πράξεις βίας, έχουμε να κάνουμε με κοινωνικές παθογένειες» τόνισε η κα Συρμαλή με την ιδιότητα της εγκληματολόγου.

Τον Σεπτέμβριο καταγράφηκαν 1.353 συλλήψεις ανηλίκων

Από την πλευρά της η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά που έχει κληθεί να υπερασπιστεί θύματα και θύτες εστίασε στο ότι θα πρέπει να μιλάμε για εγκλήματα που διαπράτονται από ανήλικους καθώς διώκονται από τον Ποινικό κώδικα.

«Ως συνήγορος υπεράσπισης αναλαμβάνω υποθέσεις ανηλίκων που δεν έχουν καταλάβει πώς έχουν βρεθεί σε αυτή τη θέση, πολλές φορές έχοντας ένα ρόλο τον οποίο δεν έχουν αντιληφθεί ότι έχουν αναλάβει και βρίσκονται να έχουν μπροστά τους ποινικές δικογραφίες που ενδεχομένως να τους συνοδεύουν για πάρα πολλά χρόνια» επισήμανε στην εκπομπή.

Όπως ανέφερε στους παρουσιαστές της εκπομπής Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο «μόνο τον Σεπτέμβριο καταγράφηκαν 1.353 συλλήψεις ανηλίκων και σχηματίστηκαν ισάριθμες δικογραφίες ανηλίκων. Δηλαδή, είχαμε για 300 σχεδόν ληστείες και κλοπές».

Συχνά οι ληστείες με τη χρήση βίας καταλήγουν σε σωματικές βλάβες

Και όπως τόνισε, πάρα πολλές ληστείες από ανήλικους γίνονται πλέον με τη χρήση βίας και μπορούν να καταλήξουν σε σωματικές βλάβες. «Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι βρισκόμαστε σε ένα φαινόμενο που πρέπει να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Είναι θέμα που ξεκινάει από την οικογένεια αδιαμφισβήτητα» ανέφερε η Εβίτα Βαρελά η οποία τοποθετήθηκε και στα ζητήματα πρόληψης και καταστολής αυτών των φαινομένων.

Και όπως είπε η τοποθέτηση των 750 καμερών (σ.σ. στην Αθήνα) που είναι μέσα στα σχέδια της κυβέρνησης για το Δήμο Αθηναίων, ως μέσο πρόληψης κυρίως του εγκλήματος αλλά και εξιχνίασης, θα βοηθήσει σε αυτόν τον τομέα.

«Μια άλλη παράμετρος της ανήλικης παραβατικότητας είναι η ατιμωρησία σε σχέση με την εξιχνίαση των εγκλημάτων και την πρόληψη του επόμενου εγκλήματος», πρόσθεσε η νομικός.

Αναφορικά με τα προσωπικά δεδομένα και τις ευρωπαϊκές οδηγίες σημείωσε ότι πρέπει να είναι σεβαστή. Ωστόσο, όπως ανέφερε, «υπάρχουν χώροι στις εισόδους σπιτιών, είτε καταστημάτων που δεν πρέπει να βιντεοσκοπείται, διότι θεωρείται αυτοματοποιημένη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων». Το παράδοξο όμως είναι ότι από την καταγραφή αυτών των σημείων εξιχνιάζονται συχνά και πολλά εγκλήματα.

Πρέπει να διαχωριστεί η πρόληψη από την καταστολή

Από την πλευρά της η κα Συρμαλή τόνισε ότι πρέπει να διαχωριστεί η πρόληψη με την καταστολή. «Είναι δύο διαφορετικές πολιτικές στο πλαίσιο της αντεγκληματικής πολιτικής». Και όπως επισήμανε θα πρέπει για να αποτυπωθεί το πρόβλημα για να ξέρουμε ακριβώς τι συμβαίνει ανά περιοχή.

«Θα πρέπει να έχουμε μια καλύτερη αστυνόμευση που μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά και φυσικά χωρίς την ενημέρωση και τη συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να γίνει απολύτως τίποτα», πρόσθεσε η εγκληματολόγος.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι σε όλες τις μελέτες αποτυπώνεται το ότι ηπαραβατική συμπεριφορά για να φτάσει στην κοινωνία ξεκινάει πρώτα από το σχολείο και συνδέεται είτε με σχολική αποτυχία είτε με μη λειτουργικότητα μέσα στην τάξη, είτε με μη δεσμευτική του ανηλίκου με τις δραστηριότητες του σχολείου.

«Όταν εντοπίζουμε μια παραβατική συμπεριφορά μέσα στο σχολείο, μπορούμε να τη διαχειριστούμε πιο εύκολα, πιο απλά και λιγότερα επίπονα και μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε καλύτερα πριν βγει έξω από το σχολείο και δημιουργηθεί πρόβλημα. Το μπούλινγκ που λέμε μέσα στο σχολείο δεν είναι κάτι απλό, κάτι που συμβαίνει μεταξύ μαθητών μέσα στο σχολείο. Το μπούλινγκ μπορεί να γίνει σωματική κακοποίηση έξω από το σχολείο» συμπλήρωσε η κα Βαρελά.

Παίρνοντας θέση στις δράσεις που εξαγγέλονται από επίσημους φορείς για την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας η πρόεδρος του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας η εστίασε στη συνδρομή των γονέων στην όλη προσπάθεια.

«Όταν βλέπουν οι γονείς μια επίμονη επιθετική συμπεριφορά, όταν οι γονείς είναι δέκτες παραπόνων από το σχολείο και η αντίδρασή τους αντί να απευθυνθούν σε έναν ειδικό που είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος γονιός, το αντιλαμβάνονται αυτό ως γονεϊκή αποτυχία δική τους και έρχονται σε αντιπαράθεση με τον καθηγητή, τότε δεν μπορούμε να βρούμε λύση. Η πολιτεία έχει αντιληφθεί ότι υπάρχει πρόβλημα και θα κάνει ό,τι χρειαστεί αλλά και οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι πρώτα το πρόβλημα θα εμφανιστεί στο σπίτι, μετά στο σχολείο και μετά έξω στο δρόμο», όπως είπε.

Η κα Συρμαλή υπενθύμισε ότι η βία είναι εργαλείο επιβολής και ελέγχου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όταν αναλύουμε παράγοντες κινδύνου και μεταβλητές που μπορεί να οδηγήσουν σε παραβατική συμπεριφορά σε σχέση με τους ανηλίκους εξετάζουμε σχολείο και συνομήλικους, εξετάζουμε οικογένεια και ατομικά χαρακτηριστικά». Επιπλέον, όπως δήλωσε, έχουμε ένα κοινωνικό πλαίσιο το οποίο σε μεγάλο βαθμό κοινωνικοποιεί τη βία στον λόγο ή σωματική βία.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More